
Voor de aanleg van het warmtenet in Dordrecht is een warmteleiding van 360 meter getrokken onder de waterweg het Wantij door.
Dankzij dit warmtenet kan straks duurzame warmte worden geleverd aan zo’n 10.000 woningen en gebouwen in Dordrecht. Iedere aansluiting betekent minder verbruik van fossiele brandstoffen en in totaal een vermindering van 15 kton CO2-uitstoot. De boring onder het Wantij en het intrekken van een aanvoer- en retourleiding (resp. 360 en 380 meter lang) zijn in meerdere opzichten een bijzonder moment. Allereerst is het technisch gezien een spectaculaire gebeurtenis. Daarnaast is het een mijlpaal voor de stad Dordrecht en voor HVC, het nutsbedrijf dat het warmtenetwerk gaat exploiteren. Want hiermee is een belangrijke ondergrondse verbinding van het warmtenet Dordrecht gerealiseerd.
Boringen
De boring onder het Wantij betreft een HDD-boring (horizontaldirectional drilling) die een aantal verschillende stappen omvat. Wanneer de engineering is voltooid, de tekeningen zijn gemaakt en de vergunningen zijn verkregen, start de boring die hydraulisch wordt aangestuurd. De eerste fase van het boren is het uitvoeren van een pilotboring om de schacht te boren. Vervolgens wordt het boorgat vergroot met behulp van ‘een ruimer’. Vloeistof op hoge druk verwijdert in deze fase losgekomen grond en verstevigt het boorgat. Op het veld aan de zijde van het uittredepunt van de pilotboring aan de Iroko is de in te trekken warmteleiding klaargelegd. De laatste stap is het intrekken van de warmteleiding van 360 meter lang.
Warmtenet Dordrecht
Gemeente, woningcorporaties Woonbron en Trivire en HVC zetten zich daarom samen in voor een collectief warmtenet dat ongebruikte energie benut. Bij verbranding van afval dat niet geschikt is voor hergebruik of recycling komt veel warmte vrij. Die warmte kan woningen, bedrijven en instellingen in Dordrecht van duurzame warmte voorzien. Binnen enkele jaren wordt het warmtenet uiteindelijk zo’n zeventien kilometer lang en zal het zo’n 10.000 woningen en bedrijven van duurzame warmte voorzien.
rest warmte verbranding is geen duurzame oplossing maar effectief gebruik van restwarmte dat anders in de atmosfeer wordt geloosd
Duurzaam wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt