fbpx
Nieuws

Warmtenet voor dummies

Hoe werkt een warmtenet? Welke bronnen zijn er, welke temperatuurniveaus, en wat zijn de plussen en minnen van verschillende technieken? Er is nu een handige handleiding.

Wie zich in wil lezen in wat warmtenetten voor de installatietechniek betekenen, is er nu de gratis handleiding ‘Warmtenetten ontrafeld’. Het document is opgesteld door adviesbureau DWA in opdracht van TKI Urban Energy. Onder de vlag van de Topsector Energie werkt TKI Urban Energy aan het vormen van kansrijke samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en andere partijen. De publicatie ‘Warmtenetten ontrafeld’ moet bijdragen aan een CO2-vrije gebouwde omgeving in 2050.

Warmetnetten ontrafeld is hier te downloaden

Van aardgas af

De overheid dicht een belangrijke rol toe aan kleine en grote warmtenetten. Van alle woningen die straks van het aardgas zouden moeten worden afgesloten moet een aanzienlijk deel gebruik van maken van een lokaal of regionaal warmtenet. Daarbij kun je denken aan klassieke stadsverwarming met de restwarmte van een afvalcentrale, maar ook aan collectieve vormen van bodemenergie.

Welke bronnen?

Warmtenetten zijn er in verschillende vormen en temperatuurniveaus. Voor hoge temperatuur netten volstaan afleversetjes, bij lage temperatuur is warmtepomptechniek nodig om de temperatuur een boost te geven. De publicatie geeft met voorbeelden inzicht in wat bronnen van warmtenetten kunnen zijn. Hierbij moet je denken aan geothermie, biomassa, restwarmte uit industriele processen, afvalverbranding en elektriciteitscentrales aquathermie en zonthermie. Ook aandacht voor de tijdelijke opslag van gewonnen energie in de vorm van buffers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.