fbpx
Nieuws

Warmteopslag in zouthydraat

14

TNO en de Technische Universiteit Eindhoven hebben een warmteopslagvat ontwikkeld dat werkt op basis van water en zouthydraten. De belofte: veel en langdurige opslag, in koelkastformaat.

De onderzoekers zoeken nu naar partners die deze warmtebatterij willen doorontwikkelen tot marktrijp model. “Het is de eerste echte warmtebatterij voor in huis: compact, verliesvrij, stabiel en betaalbaar”, aldus TNO.

Zoutkristallen

De warmtebatterij is gevuld met een zout, kaliumcarbonaat (K2CO3). Als dat in contact komt met waterdamp, dan bindt de waterdamp aan het zout en ontstaat er een nieuw zoutkristal. Bij deze reactie komt warmte vrij, die via een warmtewisselaar aan het verwarmingscircuit kan worden afgegeven.

Wanneer vervolgens warmte van bijvoorbeeld een zonnecollector wordt toegevoegd, dan ontbindt het kristal weer in water en kaliumcarbonaat en is het vat weer ‘opgeladen’. Volgens de onderzoekers kan er met eenzelfde volume van dit mengsel minimaal 10 keer meer energie opgeslagen worden dan in water en ook “aanzienlijk meer dan in zogeheten faseovergangsmaterialen”.

PCM boilers

Daarmee doelt TNO waarschijnlijk op producten als de recent gelanceerde PCM Boiler van Flamco, die ook gevuld is met zouten, maar die niet werkt met twee componenten, maar slechts met één vulmiddel dat wisselt van vaste naar vloeibare toestand en terug.

Een van de voordelen van TNO’s en TUe’s warmtebatterij is dat er geen warmteverlies optreedt bij een opgeladen vat. Dat betekent dat er op efficiënte wijze duurzame energie opgeslagen kan worden. “Het systeem kan zowel via warmte als elektrisch worden opgeladen, al dan niet in combinatie met een warmtepomp.”

Lange gebruiksduur

Tests tonen aan dat de batterij langdurig kan laden en ontladen zonder energieverlies. De onderzoekers schatten de gebruiksduur van het apparaat op twintig jaar. Doordat de installatie bestaat uit slechts vier eenvoudige componenten, zullen de kosten van het vat vermoedelijk niet al te hoog zijn.

“We voorzien dat het elektrische warmtepompen beter laat functioneren op energiearme momenten en zonnecollectoren beter laat renderen. Het geheel heeft een belangrijk potentieel in het afvangen van piekbelasting van het energienet.”

14 reacties op “Warmteopslag in zouthydraat

 1. Rutger Jenner schreef:

  Wat is de opslagcapaciteit en het (thermisch) vermogen van dit specifieke ontwerp? Wat wat zijn de verdere verwachtingen hiervoor?

  • Pim Donkers schreef:

   Deze batterij (koelkastformaat) wordt ontworpen voor een opslagcapaciteit van 200 tot 300 MJ. Het thermisch vermogen is in eerste instantie voorzien tussen de 1 en 3 kW, wat afhankelijk van de toepassing kan variëren.

   De batterij kan meer energie opslaan indien hij groter is, maar dan kost dat wel meer ruimte. De energiedichtheid van de batterij zal in de orde van 0.6 GJ/m3 liggen, waarbij het geen energieverlies heeft tijdens de opslagperiode.

   In bijgevoegde link kan je nog wat extra informatie vinden.

 2. Michiel verhoeven schreef:

  Geweldig ik wil graag 120 dagen zomerwarmte opslaan voor de winter.

 3. Hofman schreef:

  Klink positief, wanneer en waar komt hij op de markt en wat moet e.e.a. kosten.

 4. Wendi Buijs schreef:

  Ziet er veelbelovend uit! Voor de boiler is, zo te zien aan het medium (lijkt vloeistofklasse 4), wel een dubbele scheidingswand nodig.

 5. Piet schreef:

  Kosten voor een nieuwe woning die nu verwarmen met een warmtepomp?

 6. Hendrik Cijsouw schreef:

  Een prima onderzoeksrichting en klaarblijkelijk goed resultaat.
  Ik volg de ontwikkelingen graag op de voet.

 7. Jos beunen schreef:

  Klinkt goed, de duur van ont-laden is cruciaal

 8. harry Duerinck schreef:

  is dit systeem vergelijkbaar met het ysbuffersysteem van viessmann of is dit een aanvulling hierop

 9. gerald lindner schreef:

  Ik ben erg benieuwd naar de efficientie…

  Wat ik uit de literatuur kan halen is dat zowel tijdens het laden als ook tijdens het ontlanden van dit soort zout-batterijen dit gepaard gaat met realtief hoge energieverleizen. Grosso modo 25% verlies van de warmte dat erin gaat en weer 25% van wat er uitgaat. Kortom of je moet grofweg 2x meer zonneollector/warmte capaciteit gaan installeren om je seisoensdekking te kunnen bereiken.

  Ik ben daarom zeer benieuwd naar jullie waarden.

 10. harry Duerinck schreef:

  kan deze oplossing gecombineerd worden met het ijsbuffersysteem met warmtepomp
  van viessmann of wordt het dan eenzouthydraat buffer sijsteem van bijv 15 m3
  Wat levert een en ander op en wat gaat het kosten
  Kan dat een huis verwarmen met 900 m3 /gas verbruik 2500M3 voor warm water en cv

 11. Rob Kuijstermans schreef:

  Wij doen al jaren onderzoek naar deze toepassing. Wij leggen het alleen in de ruimtes. Je kan hierdoor niet alleen thermische energie opslaan maar je comfort wordt enorm verhoogd omdat je de ruimte trager maakt.

 12. D.Corstjens schreef:

  Is het ook mogenlijk om met zo een systeem ook koude op te slaan, voor airco installatie in de zomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.