fbpx
Nieuws

Warmtepomp aan bestaande ketel geknoopt

40

Een warmtepomp kan ook aan een bestaande cv-ketel worden gekoppeld. In het Venlose stadsdeel Blerick zijn zo 124 jaren 60-woningen verduurzaamd van energielabel E naar A+. Bijzonder: er is geen buitenunit.

In de woningen van corporatie Anteres waren enkele jaren geleden de cv-ketels al vervangen. Nu is er een warmtepomp bij geplaatst. Hierdoor ontstaat nu een hybride installatie. De warmtepomp zorgt voor het overgrote deel van het jaar voor de woningverwarming, de cv-ketel springt bij op koude dagen, en wanneer er tapwater gemaakt moet worden.

Ventilatielucht

In de woningen hangen cv-ketels van Intergas. De warmtepomp waar gebruik van gemaakt wordt, is de monobloc HP-M 25 i lucht/water warmtepomp van Itho Daalderop. Naast buitenlucht gebruikt deze warmtepomp ook de afgevoerde ventilatielucht als energiebron. De ventilatie retourlucht van de mechanische afzuiging van badkamer, keuken en toilet wordt toegevoegd aan de inkomende luchtstroom van buiten. Het ventilatiesysteem hoeft dus niet extra te ventileren.

De buitenunit vervalt. Dus ook geen geluidsoverlast voor de buren

Er is geen buitenunit. De lucht komt via aan- en afvoer in het dakvlak direct in het warmtepomptoestel dat op zolder staat. Hier zit dus de compressor en de verdamper. Bijkomend voordeel is dat er minder installatiewerk is vereist.

De warmtepomp kan gecombineerd worden met een speciale dakdoorvoer, waardoor de luchttoevoer en -afvoer esthetisch weggewerkt wordt in het dakvlak. De HP-M 25 i is volgens Itho Daalderop toe te passen met elk merk/type cv-ketel.

Renovatie

De woningen krijgen verder acht zonnepanelen, de gevels worden geïsoleerd en er komen nieuwe, geïsoleerde daken op met een Rc-waarde van 6. De renovatiewerkzaamheden zijn in juni dit jaar gestart. De oplevering van de gerenoveerde woningen staat gepland voor begin 2021. Anteres heeft 6000 woningen in bezit. Hiervan worden er jaarlijks 250 verduurzaamd.

40 reacties op “Warmtepomp aan bestaande ketel geknoopt

 1. Hendrik schreef:

  Ook hier geldt: Nog steeds niet van het gas af. Een hele investering,maar huurders blijven opgescheept met hoge gas rekening.
  De eerste 20-30 jr. zie ik (nog steeds) geen goede vervanging voor de ketel. Ook wij huren,incl.een Intergas HR verwarmingsketel. Hoe meer apparaten,des te meer geluid,ga mij niet vertellen dat het niet zo is .

  • Pjotr schreef:

   Die gasrekening wordt uiteraard veel lager door het gebruik van de warmtepomp. Er wordt alleen gas gebruikt als de warmtepomp het niet aan kan.
   Nieuwe woningen kunnen gasloos gebouwd worden.
   Voor bestaande woningen is de hybride oplossing vaak het beste. Je doet een investering die de uitstoot vermindert en terugverdiend wordt.
   Twee stille apparaten in een aparte ruimte zijn nog steeds onhoorbaar.

  • Erik schreef:

   Hoe dom is het om een ketel te huren ?

   Ja bovenstaande zin is precies hetzelfde als wat jij doet, je roept maar wat.
   Wij hebben een warmtepomp (lucht lucht) met buitenunit.
   En alle vooroordelen die ik lees hebben wij geen last van.

   Heb 15 panelen hangen, deze zorgen ervoor dat ik nagenoeg geen stroomkosten heb. (dit jaar nog geen 20 euro totaal aan stroom kosten)

 2. Alex Sons schreef:

  De bestaande ketel op aardgas en we moeten van het gas af?lijkt mij onduidelijk.

  • Jurgen schreef:

   Stel je voor dat heel Nederland een warmtepomp als hybride opstelling aanschaft, dan is die 50% gas vermindering zo gehaald (mits de woning voldoet aan de isolatie eisen)

   In ieder geval is de stelling dat je ergens moet beginnen, dus met relatief lage investeringen

 3. Hendrik schreef:

  En worden hier ook subsidies voor verstrekt?? Huurders schieten hier niet veel mee op,lijkt me..Duurzaam investeren..tja..

 4. Jan Kassa schreef:

  Als je de buitenunit van de warmtepomp a.h.w. binnen plaatst moet je wel ruimte inleveren voor een rumoerig machinekamertje. En je vastrecht voor het gas blijft.
  De kosten van alle maatregelen moeten wel betaald worden. Wie krijgt de winst?
  De staatsinkomsten door energiebelasting op gas gaat wel hard omlaag. En wat dat verder gaat betekenen, durf ik niet te raden.

 5. Fred v schreef:

  Deze combinatie is heel lucratief zowel vanuit milieu als financieel oogpunt gezien.
  Sinds 2017 woon ik in een levensloopbestendige woning uit 2007 137 m2 vloeroppervlak, ligging ramen noord,oost en west.
  Bestaande hr ketel uit 2007 intergas gekoppeld aan de inventum ecolution warmtepomp.
  Alles aangesloten op bestaande radiatoren, geen vloerverwarming aanwezig.
  Stroomopwekking dmv 19 hr zonnepanelen op plat dak.
  Opwekking stroom ca 4700 kWh per jaar
  Teruglevering ca 1200 kWh aan het net per jaar.
  Gas verbruik 67m3 afgelopen jaar, het jaar daarvoor 200m3
  Het laatste stookjaar tonzon vloerisolatie aan laten brengen.
  Kosten incl vastrecht ,verbruik gas en stroom en Teruglevering al twee stookjaren 0 euro per jaar.
  Investering warmtepomp 4500 euro, zonnepanelen 7500 euro alles in totaal 12.000 subsidie ca 4500 euro netto 7500 euro geïnvesteerd.
  Acht identieke bungalows met ook twee persoonshuishoudens betalen ca 1800 tot 2000 euro per jaar aan energiekosten.
  Conclusie in maximaal 4 jaar verdienen wij de complete installatie terug.
  Hier zou het kabinet op in moeten zetten en niet perse iedereen van het Gas afhalen

 6. Benni schreef:

  Jammer van de wcd op de vloer onder de ketel. Bij lekkage pist het er zo in..

  • Gérard schreef:

   Dat is een hele mooie beveiliging. Zou iedereen moeten doen. Bij waterstoring gaat via het uitschakelen van de spanning de gasklep dicht.

   • Bas schreef:

    Dat is niet zoals het hoort, inderdaad als er lekkage van de ketel is stroomt het zo je elektra buis door naar de meterkast met alle gevolgen van dien. Al het leidingwerk laten drogen, alle verbindingen vervangen terwijl als je hem boven de ketel plaatst je nergens last van hebt.

 7. Henk schreef:

  Van een goede warmtepomp komt van de buiten unit geen enkel geluid.
  De mijne hoor je absoluut niet

 8. Henk schreef:

  Waarom wordt bij deze discussie niet waterstofgas betrokken, de leidingen liggen er al (vooral bij oudere huizen die niet goed meer zijn te isoleren)?

 9. Sander schreef:

  Iedere situatie is anders. Waarom refereren mensen vaak naar geld? Minder gas heeft toch ook andere voordelen? Ondernemende mensen zullen dit soort stappen zetten en dat is mooi, daarmee ontwikkelen we steeds dit soort systemen weer een stukje verder.

 10. Jay schreef:

  @Fred. 0 kosten voor nu ja. Salderen van je terug geleverde energie gaat echt wel stoppen en dan heb je nog steeds vaste kosten van de aansluitingen. Plus dat je straks boete gaat betalen voor terug levering. Dan speel je dit spel nooit meer quitte.

  • Fred v schreef:

   @Jay, het maakt mij niet zo uit of ik dan wat zal moeten gaan betalen.
   Voordat ik deze installatie aanschafte was voor mij topprioriteit
   1 hoever kan ik het verbruik van fossiele brandstoffen verminderen
   2 comfort van de woning moet minimaal gelijk blijven of verbeteren
   3 de terugverdientijd moet liefst kosten neutraal zijn over de levensduur van de warmtepomp ( aanschaf incl subsidie ca 3300 euro levensduur geschat 10 jaar dus moet minimaal 330 euro per jaar besparen op gas)
   4 geen buiten unit ivm mogelijke geluidsoverlast
   5 betere ventilatie mogelijkheid van de woning omdat de warmtepomp in plaats komt van de toen aanwezige mechanische ventilatie box.

   Resultaat
   1 verbruik gas had ik gehoopt op halvering maar blijkt ca 90 tot 95 procent te zijn 67m3 gas ( we koken nog wel op gas)
   2 comfort woning is in het hoogseizoen altijd op temperatuur 20 graden dag en nacht, Bij temperaturen onder de ca 4 graden (windstil springt de cv modulerend bij) bij harde wind springt de cv bij 6 graden bij ivm afkoeling.
   De warmtepomp hangt in de technische ruimte tussen de keuken/ woonkamer, badkamer en slaapkamer in een afgesloten ruimte.
   Geluid is in een doodstille woonkamer licht hoorbaar, slaat de koelkast aan dan maakt die meer geluid.
   3 terugverdientijd minder dan 4 jaar, mag er niet meer gesaldeerd worden, het zij zo besparing blijft altijd groot.
   4 rendement warmtepomp met buiten unit loopt fors terug bij afname van de buitentemperatuur en moet er een extra spiraal bij springen om toch voldoende warmte te leveren, electriciteitskosten lopen dan fors op.
   Mijn stelling is waarom zou ik warme lucht opgewarmd door de cv of warmtepomp via de mechanische ventilatie box afzuigen uit huis en naar buiten afvoeren als ik deze lucht ook door een warmtewisselaar van de warmtepomp kan laten gaan deze lucht kan laten afkoelen naar twee of drie graden en dan naar buiten voer.
   De energie die dit oplevert gebruikt de warmtepomp weer voor afgifte aan warmte aan de cv, een gesloten cirkel dus.
   5 spreekt voor zich ventilatiecapaciteit van de warmtepomp is veel groter instelbaar op meerdere standen in vergelijk met de reeds vervangen mechanische ventilatie box

   • Fred v schreef:

    @Jay, het maakt mij niet zo uit of ik dan wat zal moeten gaan betalen.
    Voordat ik deze installatie aanschafte was voor mij topprioriteit
    1 hoever kan ik het verbruik van fossiele brandstoffen verminderen
    2 comfort van de woning moet minimaal gelijk blijven of verbeteren
    3 de terugverdientijd moet liefst kosten neutraal zijn over de levensduur van de warmtepomp ( aanschaf incl subsidie ca 3300 euro levensduur geschat 10 jaar dus moet minimaal 330 euro per jaar besparen op gas)
    4 geen buiten unit ivm mogelijke geluidsoverlast
    5 betere ventilatie mogelijkheid van de woning omdat de warmtepomp in plaats komt van de toen aanwezige mechanische ventilatie box.

    Resultaat
    1 verbruik gas had ik gehoopt op halvering maar blijkt ca 90 tot 95 procent te zijn 67m3 gas ( we koken nog wel op gas)
    2 comfort woning is in het stookseizoen altijd op temperatuur 20 graden dag en nacht, Bij temperaturen onder de ca 4 graden (windstil springt de cv modulerend bij) bij harde wind springt de cv bij 6 graden bij ivm afkoeling.
    De warmtepomp hangt in de technische ruimte tussen de keuken/ woonkamer, badkamer en slaapkamer in een afgesloten ruimte.
    Geluid is in een doodstille woonkamer licht hoorbaar, slaat de koelkast aan dan maakt die meer geluid.
    3 terugverdientijd minder dan 4 jaar, mag er niet meer gesaldeerd worden, het zij zo besparing blijft altijd groot.
    4 rendement warmtepomp met buiten unit loopt fors terug bij afname van de buitentemperatuur en moet er een extra spiraal bij springen om toch voldoende warmte te leveren, electriciteitskosten lopen dan fors op.
    Mijn stelling is waarom zou ik warme lucht opgewarmd door de cv of warmtepomp via de mechanische ventilatie box afzuigen uit huis en naar buiten afvoeren als ik deze lucht ook door een warmtewisselaar van de warmtepomp kan laten gaan deze lucht kan laten afkoelen naar twee of drie graden en dan naar buiten voer.
    De energie die dit oplevert gebruikt de warmtepomp weer voor afgifte aan warmte aan de cv, een gesloten cirkel dus.
    5 spreekt voor zich ventilatiecapaciteit van de warmtepomp is veel groter instelbaar op meerdere standen in vergelijk met de reeds vervangen mechanische ventilatie box

   • Gerrit schreef:

    Woning 20 graden dacht en nacht?

    Hoe doe je dat op de kamers van de (puber)kinderen, want die wil je snachts toch niet op 20 graden hebben, lijkt me niet prettig slapen…

   • Edwin schreef:

    Dag Fred,
    Jouw reacties vind ik erg interessant, dank daarvoor.
    Een vraag die bij mij rijst: staat je warmtepomp continu aan om met 37gr te verwarmen via de radiatoren?
    Heb je ook koude lucht van de warmtepomp via ventilatie om je huis te koelen in de zomer? Of koelt het via de radiatoren? Dat laatste lijkt le lastig.
    Groet Edwin

    • Fred v schreef:

     Hoi Edwin, rond begin oktober springt de warmtepomp aan en staat dan eigenlijk tot maart continu aan.mijn huis heeft geen ramen op het zuiden en dus geen zoninstraling heb je die wel en loopt daardoor de temperatuur in de kamer op dan slaat de warmtepomp automatisch af.
     Hetzelfde geld op koude dagen de CV kan dan bijspringen bij de warmtepomp om de woonkamer op 20 graden te houden
     Koelen kan de warmtepomp niet

   • Paul de Ruiter schreef:

    Fred jij maakt me blij.
    Ik woon (alleen) in een appartement met 100 m2, kook op inductie, gasverbruik hooguit 800 m3/a.
    Ik beschik over de gasverbruik per dag van de afgelopen 5 jaar en heb daarmee een simulatie kunnen draaien voor ventilatiewarmtepompen. Daaruit blijkt, dat ik met de HP-M 35 nog minder dan 30 m3/a gas nodig heb voor die paar koude dagen per jaar. Het stroomgebruik gaat wel fors omhoog met 1400 kWh/a.
    Als ik daar een economisch plaatje van maak, dan ligt de terugverdientijd op meer dan 6 jaar.
    Wat mij dwars zit zijn de kosten voor gasaansluiting, die niet meer in een redelijke verhouding staan tot het verbruik en de hoge (lees belasting) prijs van stroom.
    Wat de regering zou moeten doen is maximale verschuiving van de belasting van stroom naar gas, maar zodanig dat voor een gemiddeld huishouden, zonder investering in warmtepomp of iets dergelijks, de jaarlijkse kosten gelijk blijven. Ik begrijp wel dat er dan doordat er geïnvesteerd wordt in warmtepompen de belasting inkomsten omlaag gaan. Dat deficiet zou dan over alle Nederlanders moeten worden uitgespreid. Waar dan uit blijkt dat klimaatacties geld gaan kosten. Dat verhaal durven de politici niet af te steken tenzij ze van tevoren hebben afgesproken dat alle politieke partijen dat zullen doen. Hoop daarop heb ik niet.

 11. Fred v schreef:

  Hoogseizoen moet zijn stookseizoen

 12. Henk schreef:

  Een goed begin lijkt mij alleen kom je nog niet van het vastrecht de meterhuur en de vaste leveringskosten af.
  Ik heb al 18 jaar geleden mijn heatpipe zonneboiler gekoppeld aan de warmwaterkant van mijn ketel,dat werkt erg goed en scheelt flink in het gasverbruik voor warmwater.

 13. Marga schreef:

  Kan hier ook mee gekoeld worden? Airco
  Wat kost zo iets dan?

 14. Gérard schreef:

  Dat is een hele mooie beveiliging. Zou iedereen moeten doen. Bij waterstoring gaat via het uitschakelen van de spanning de gasklep dicht.

 15. Antoine schreef:

  Ik wil die mensen wel eens spreken na een tijdje. Ik ga klachten nu al noemen: hij trilt veel, hij zoekt de hele nacht, we hebben een hoge elektriciteits rekening, wat doet dat ding eigenlijk?!
  Waterstof, waterstof, waterstof! Dat is de enigste oplossing voor het probleem “van het gas af” voor een oude binnenstad bv of een oude wijk in een stad. Laten ze daar nou eens in investeren.

  • jos schreef:

   Beste Antoine,

   Je hebt gelijk ,Het is allemaal ikke ,als je tutte doet , dan heb je tatte. Kortom iedereen heeft de ware vinding , er worden tig artikelen over de warmtepomp geplubliceerd, maar waar men zich nu eens druk om moet gaan maken dat iedereen standaard b.v. sowieso 15.000 euro subsidie krijgt als men gaat verduurzamen , omdat de meeste mensen de verduurzaming niet kunnen betalen .Degenen die nu hele verhalen schrijven over warmtepompen met detail-uitleg ,ik heb dit ge-investeerd,kunnen het allemaal betalen en claimen ook nog eens de subsidies .Warmtepompen zijn een tussen oplossing ,ooit zal waterstof de echte oplossing worden .Ik hoop snel, want er zijn volop test-ontwikkelingen

  • Driek schreef:

   De vraag is alleen: hoe krijg je die waterstof in je wijk?
   De hele stad in één klap over van aardgas naar waterstof is niet erg realistisch, en gefaseerd overgaan is heel kostbaar.

   • jos schreef:

    Beste Driek,

    Met je vraag en hoe kun je waterstof in mengvorm voordelig produceren en waar ? zijn ze nu aan stoeien en aan het testen , wellicht heeft men over nu en 10 jaar een oplossing gevonden .Zoals ze nu al doen in test per wijk een eigen klein waterstof -station bouwen ,is kostbaar , maar afhankelijk blijven van het buitenland met gas-import is ook geen blijvende goede oplossing

 16. Fred v schreef:

  In de woonkamer staan vier radiatoren open en in de badkamer 1 verder staan alle radiatoren over het algemeen dicht.
  Het huis heeft in totaal elf radiatoren.
  In de woonkamer en badkamer is het ca 20 graden.
  Zou er op de drie slaapkamers ook gestookt worden dan neemt de temperatuur in de radiatoren af van ca 37 graden naar denk ik 23 en zal de CV eerder bijspringen met als gevolg een hoger verbruik

 17. Sander schreef:

  Probeer elkaar niet te overtuigen. Als je eea overweegt verdiept je erin en reken eraan op op basis van huidige feiten. Dan heb je iets in handen en op basis daarvan neem je een besluit waarbij je gevoel ook mee mag doen;-)
  Als je t zo aanvliegt doe je t altijd goed voor jezelf. Los van wat anderen er allemaal van vinden.

 18. Nick van Gerwen schreef:

  Als je persé iedere ruimte afzonderlijk wilt kunnen aansturen vwb de temperatuur, kijk dan bv eens naar plugwise producten – zie link https://www.plugwise.com/nl_NL/zoneregeling
  Persoonlijk vind ik het best duur betaalde comfort, maar een zoneregeling kan ook je gasverbruik al wat terugdringen en dat zonder warmtewisselaar.

  Er wordt hier ook gesproken over waterstof als vervanger van gas, hopelijk zijn daarvoor de bestaande leidingen groot genoeg. Maar dat biedt ook weer een ander perspectief, want als ik nu eens een deel van de electriciteit van mijn zonnepanelen kan gaan gebruiken voor mijn eigen waterstofproductie? Neemt alleen mijn waterverbruik wat toe, weet iemand of daar al mee wordt geexperimenteerd?

  • Gerrit schreef:

   Het gaat niet perse over alle kamers apart regelen, maar studeer kamers van opgroeiende kinderen wil je nu eenmaal wat sneller op kunnen warmen aan het einde van de dag en snachts weer lekker koel, niet slapen in een kamer van 20 graden.
   Dat snel opwarmen gaat je niet lukken met water van 35 graden uit een wp denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.