
ATAG Verwarming komt in het derde kwartaal van 2023 met een split-versie van haar warmtepomp Energion. Met deze uitbreiding mikt de fabrikant op de hybride en volledig elektrische markt.
ATAG had tot dusver enkel monoblock-systemen in het Energion-assortiment. De Energion S is vanaf deze zomer beschikbaar in de vermogensrange 4, 5 en 8kW. De warmtepompen bevatten koudemiddel R32, en noteren –afhankelijk van de modellen- een COP van 4,8 tot 5,1 (A 7˚C/W 35˚C). De toestellen kunnen een aanvoertemperatuur tot 65˚C bereiken. De brutoprijzen zijn in lijn met de huidige Energion M monoblock toestellen.
Groeiende vraag naar warmtepomp
Met de uitbreiding speelt de fabrikant in op de grotere vraag naar warmtepompen. Zeker nu vanaf 2026 de hybride warmtepomp de minimale norm wordt bij ketelvervanging, is een breed aanbod wenselijk. Eerder al zagen we dat ook Intergas, Nefit Bosch en Vaillant hun split-aanbod vernieuwden. Remeha is met de Elga Ace marktleider op het gebied van split-hybrides.
Bekijk hier (Premium) een overzicht van het aanbod van hybride warmtepompen
Koudemiddelen
De trend is dat fabrikanten afscheid nemen van het koudemiddel R410a voor split-units. Het minder milieuvervuilende R32 is op dit de moment de norm. Bij monoblocks is het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan) de nieuwe standaard.
De ATAG-hybride heeft een werkingsgebied bij een buitentemperatuur van -20 tot 35˚C. Hierdoor hoeft de cv-ketel in de verwarmingsmodus nauwelijks bij te springen. De cv-ketel verzorgt in een hybride installatie wel het tapwaterdeel van de energievraag.
Binnenunit

Bij een monoblock warmtepomp zitten alle warmtepomponderdelen in het buitendeel verwerkt. Hierdoor hoeft een installateur geen f-gassen certificering te hebben om het toestel te monteren. Bij een split-unit is een binnendeel nodig. Deze is bij de nieuwe Energion-split (600 x 358 x 716 mm) groter dan de binneninstallatie van de monoblock.
Warmtepomp voor elke ketel
De Energion S Hybrid kan gekoppeld worden aan elk bestaande en nieuwe cv-ketels, dus ook van andere merken. De split versies zijn – net als de monoblock toestellen – all-electric proof te maken. Dit betekent dat alle Energion warmtepompen zo zijn in te richten, dat deze het vermogen kan bieden dat nodig is om later de woning zonder cv-ketel te voorzien van warm tapwater in combinatie met een boilervat of warmtepompboiler. Op deze wijze maak je van een bestaande hybride installatie eenvoudig een all-electric oplossing, dankzij onder meer het elektrische element in het binnendeel.
All-electric
De all-electric toestellen bestaan uit twee typen: De Compact en de Plus, waarbij de Compact een vloerstaand model is met een geïntegreerde boiler van 180L. De Energion S Plus kan gekoppeld worden aan een boiler om te voorzien in warmwater. De boilervaten zijn afhankelijk van de tapwaterbehoefte verkrijgbaar met een waterinhoud van 200, 300 en 450L.
Geluid buitendeel
De buitendelen zijn qua afmetingen en performance gelijk aan de huidige monoblock toestellen. Voor de Energion S range gelden waarden, die variëren van 36 tot 41 dB op 3 meter afstand van de buitenunit. Daarnaast beschikken de toestellen over een stille modus: hierbij wordt de snelheid van de modulerende compressor en ventilator verminderd.
Ik zou graag een cursus willen volgen bij Atag is dat mogenlijk
Goedemorgen Humphrey,
dat is zeker mogelijk. Je kunt de diverse trainingen en jezelf inschrijven op de ATAG website via https://www.atagverwarming.nl/installateurs/advies-service/kennisbank/producttrainingen/.
Tot op de training!
Mvrg.
ATAG Webcare
Kan ik meer documentatie bekomen over het hierboven beschreven toestel.
Goedemorgen Frans,
dat is zeker mogelijk.
Wanneer je je emailadres doorgeeft op socialmedia@atagverwarming.com, dan zullen we je de beschikbare documentatie toe sturen. Wanneer het gewenst is dat er contact met je wordt opgenomen voor aanvullende informatie, geef dan ook je telefoonnummer en woonplaats door.
Hartelijke groet,
ATAG Webcare
Werkt een warmtepomp optimaal als je hetelucht verwarming Brinkman in je huis hebt
R32, waarom geen R290 of te wel Propaan
Ik heb dezelfde vraag als Ap vd Horst…Ben benieuwd!
Vanuit milieu-optiek zouden we de stap naar R32 wellicht moeten overslaan en ons meteen moeten richten op natuurlijke koudemiddelen zoals propaan (GWP = 3). De brandbaarheid van propaan is echter groter dan R32. De toegestane hoeveelheid propaan in de woning is daardoor nog kleiner dan die van R32. Dit begrenst het haalbare vermogen van een split-warmtepomp op 3kW. En voor zo’n klein vermogen zijn weinig toepassingsmogelijkheden.
Er zijn voor en nadelen om te kiezen voor een van de twee. R32, een veelgebruikte koudemiddel in airco’s, is mild- brandbaar. Het natuurlijke koudemiddel propaan (R290) is zelfs explosief. Nadeel R32 heeft een hogere GWP-waarde dan propaan.
Vanuit milieu-optiek zouden we de stap naar R32 wellicht moeten overslaan en ons meteen moeten richten op natuurlijke koudemiddelen zoals propaan (GWP = 3). De brandbaarheid van propaan is echter groter dan R32. De toegestane hoeveelheid propaan in de woning is daardoor nog kleiner dan die van R32. Dit begrenst het haalbare vermogen van een split-warmtepomp op 3kW. En voor zo’n klein vermogen zijn weinig toepassingsmogelijkheden.