fbpx
Nieuws

“Warmtepomp binnen: let op geluid”

Een binnenopstelling van een warmtepomp, inclusief de compressor, vergt extra aandacht voor de opstellingsruimte en de akoestische isolatie daarvan. Ervaringsdeskundige Piet Duinkerke van DTI in Scherpenzeel stipte dit aan in het afgelopen week gehouden webinar Ventilatielucht als bron voor de warmtepomp.

Dit webinar, hier terug te kijken, werd door Eisma Bouwmedia, uitgever van Installatie.nl, gehouden in samenwerking met warmtepompfabrikant Nibe en technische groothandel Rensa.

Piet Duinkerke: “Wanneer een project niet integraal wordt aangepakt, is het risico op comfortklachten groter.”

Warmtepompen zijn er in vele smaken. Op dit moment rukken alternatieven voor de klassieke opstelling met buitenunit op. Dit betekent dat er steeds vaker warmtepompen worden verkocht waarbij de geluidsproducerende delen naar binnen verhuizen. De eisen voor de opstellingsruimte -30 dBa (nieuwbouw) en 40 dBa (renovatie) in aanpalende verblijfsruimten- worden door de fabrikanten wel gehaald, bijvoorbeeld door goede isolatie van het compressordeel.

Akoestische maatregelen

Toch raadt Duinkerke bouwers en installateurs aan op extra maatregelen te onderzoeken en te overwegen. DTI installeert al ruim tien jaar verschillende soorten warmtepompinstallaties. In het voorbeeld dat hij in het webinar ter hande neemt zijn bijvoorbeeld verzwaarde binnenmuren, en akoestische deuren met valdorpels toegepast als extra geluidswering om mogelijke comfortklachten te voorkomen. “Dit moeten uitvoerende partijen niet onderschatten. Het is zaak om vroeg aan tafel te zitten als installateur, om tijdig mogelijke bouwkundige consequenties voor de gekozen installatietechniek te kunnen tackelen.”

Ventilatielucht

DTI installateerde in een voormalig kantoorpand in Zoetermeer een vijftigtal ventilatielucht/water-warmtepompen in appartementen. Deze worden met een ventilatiedebiet van 100 tot 150 kuub/u voorzien van verwarming en tapwater zonder elektrisch element. Het element hoeft enkel bij te springen bij piek en bij thermische desinfectie van het tapwater. Ook de ventilatiekanalen van zo’n installatie moeten volgens Duinkerke, net als bij een balansventilatiesysteem met warmterugwinning goed ontworpen en uitgevoerd worden om geen onnodig geluid te produceren in een woning.

De ventilatielucht/water-warmtepomp, de besproken techniek in het webinar, is een warmtepomptechniek die de ventilatielucht, al dan niet aangevuld met lucht van buiten, aanwendt als bron voor de warmtepomp. Erik Numan van Nibe legt in het webinar uit hoe het systeem technisch werkt, en ontworpen dient te worden. Steven Kok van Rensa geeft aandachtspunten voor ventilatie en afgiftesysteem. Ook worden ontwerp- en monitoringstools besproken.

Bekijk het webinar hier gratis terug.

3 reacties op ““Warmtepomp binnen: let op geluid”

  1. A B Dammers schreef:

    Als eigenaar/bewoner van een appartement ben ik bijzonder geïnteresseerd.

  2. peter schreef:

    bij nieuwbouwappartementen blijkt warmtepompboiler 52 dB(A) te produceren. wil je niet hebben in huis.
    verkopende ontwikkelaar wil niet aan alternatieven!!!
    warmtepompboiler A++++, neemt ook veel ruimte in beslag plus luchtkanalen.
    echter verbruik op jaarbasis gemiddeld veel hoger dan elektrisch doorstroomtoestel, dat geen ruimte in beslag neemt (wel krachtaansluiting).

    • yuri schreef:

      Hier ook een warmtepomp met binnenunit op zolder (zonder deur). Maakt ontzettend veel kabaal. Regelmatig tot wel 70dB en ook lange duur hiervan. Zelfs ’s nachts gaat er soms de stekker uit omdat het gewoon niet te doen is qua trillingen en geluid op de verdieping er onder waar de slaapkamers zijn. Fabrikant is geweest, maar zegt dat het normaal is dat het huis op temperatuur gehouden moet worden en dat de compressor geluid maakt bij vrij gangbare buitentemperatuur. Ontwikkelaars/aannemers en fabrikanten zouden hier rekening mee moeten houden en moeten zorgen dat dit geluid tot een minimum wordt beperkt. Wij zijn die warmtepomp op dit moment liever kwijt dan rijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.