fbpx
Nieuws

Warmtepomp doorstaat stresstest

Warmtepompen moesten flink aan de bak afgelopen week, maar ze kregen de woning over het algemeen prima warm. “We kunnen zonder gekke capriolen nog wel een strengere winter aan.”

Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima heeft de afgelopen week vol verwachting zitten loggen. Bij zijn woning uit 2004 voorziet een 8 kW lucht/water-warmtepomp Ecodan van Mitsubishi Electric de woning van verwarming en tapwater. Het loggen deed hij met gecertificeerde ABB-componenten die ook toegepast worden voor prestatiemetingen voor Nul op de Meter-trajecten.

Met een gemiddeld rendement (COP op verwarming en tapwater) over zes dagen van 2,84, inclusief verliezen, klopt het vergelijk met de testomstandigheden uit de databoeken. De warmtepomp draait hierbij op diverse deellast vermogens en bij nominaal is dit 8 kW, met een compressorvermogen op ongeveer 80 procent.

Laag toerental

“Uit de frequentiemetingen zie ik dat de compressor op maximaal driekwart van het vermogen heeft gedraaid. Dit betekent dat de warmtepomp dus rustig, zonder onnodige starts en stops, op een laag toerental heeft kunnen leveren.”

Het thermisch elektraverbruik verdubbelde naar 39 kWh op de koudste dag van de winterweek; de warmtepomp leverde daarvoor 111 kWh thermisch. “Het databoek laat zien dat we nog veel dieper kunnen verdampen. Dit betekent dat we zonder gekke capriolen nog wel een strengere winter aan zouden kunnen.”

Slimmemeterdata

De warmtepompsystemen die Nicolaas van Everdingen afgelopen week monitorde, hebben het over het algemeen ook prima volgehouden. Van Everdingen is eigenaar van energie- en bouwkundig adviesbureau Plushuis. Een ‘Plushuis’ is een zeer goed geïsoleerde en kierdichte woning – nieuw of gerenoveerd – , die op jaarbasis meer energie levert dan hij gebruikt.

In ongeveer een vijftiental woningen logt Van Everdingen met een kastje van Iungo in de meterkast de data uit de slimme meter en daarnaast komen er via modbus-meters data binnen van de pv-installatie en de warmtepomp.

Bron: Nicolaas van Everdingen (Plushuis). Klik op het plaatje voor een grotere versie.

Sneeuwjacht

Van Everdingen: “De meest spannende dag was vorige week zondag 7 februari. Het was erg koud en het waaide de hele dag hard – de sneeuwjachtdag. In de pieklastscenario’s waar in Nederland meestal mee gerekend wordt, is het óf koud en zonnig, óf niet erg koud en bewolkt.” Later in de week zie je dat het verbruik daalt: de wind ging liggen en de zon kwam erbij.

Van Everdingen: “Afgelopen weekend was het weliswaar koud, maar ook erg zonnig en het werd in mijn eigen Plushuis bijvoorbeeld 23 graden, zonder dat de bodemwarmtepomp hoefde te werken. Een klant zei me: ‘Ik heb de zomerbypass op mijn wtw-installatie bijna open moeten zetten. Het werd in de woonkamer 24,5 ºC.’ Zoveel invloed heeft die zon in februari.” 

Relaxed doorgekomen

Foto: Plushuis

Van Everdingens voorlopige conclusie: bodemwarmtepompen hadden nergens last van. Bij het afgiftesysteem zoals in de woning uit bovenstaande grafiek, lag de aanvoertemperatuur naar de vloerverwarming op 27 graden en de retourtemperatuur op 22 graden. De brontemperatuur bleef constant op 7,3 graden.

Ook de woningen met luchtwaterwarmtepompen en een woning op aquathermie zijn de koude periode “relaxed doorgekomen”, aldus Van Everdingen. De COP’s van de verschillende systemen heeft Van Everdingen nog niet vast kunnen stellen, daarvoor moet hij nog dieper in de beschikbare data duiken.

“Pvt-systeem was niet overtuigend”

Over de woning met een water/water-warmtepomp met als bron pvt-panelen is Van Everdingen minder goed te spreken. IJs en sneeuw deden het systeem behoorlijk haperen. “Dat systeem heeft me dus nog niet overtuigd. Ik zou daarom graag de data willen bestuderen van andere pvt-systemen in Nederland.”

Ingefreesde vloerverwarming

Wat Rudy Grevers verraste, is dat zijn woning, die niet aanvullend is nageïsoleerd, maar wel voorzien van ingefreesde vloerverwarming, op de koudste dag van de afgelopen week met een maximale aanvoertemperatuur van 32 graden kon worden verwarmd. “Dat is voor een nieuwbouwwoning normaal, maar voor bestaande bouw een goede prestatie.”

Welke lessen leer je er nu uit? “Een warmtepompinstallatie rendeert goed bij een goed geïsoleerde schil, in combinatie met goed ontworpen afgiftesysteem en een installateur die de techniek snapt.” Ter vergelijk: was deze configuratie toepast zonder vloerverwarming, maar met klassieke radiatoren, dan was een veel hogere aanvoertemperatuur nodig geweest om de ruimte permanent op 20,5 graad te houden.

Ingesneeuwde buitendelen

Andere wijze les van afgelopen week is de aandacht voor de opstelling van het buitendeel. Nu zit deze bij Grevers in een omkasting, maar wanneer een buitendeel niet hoger dan de voorgeschreven 25 cm opgesteld was geweest, was deze ingesneeuwd, waardoor er onnodig veel ijsvorming rond de wisselaar had kunnen ontstaan. “Nu zijn dit omstandigheden die maar eens in de 20 jaar voorkomen, maar als warmtepomp wordt je wel afgerekend op die ene extreme dag dat hij verzaakt.”

52 reacties op “Warmtepomp doorstaat stresstest

 1. g van dijk schreef:

  ik ben ook aangenaam verrast dat mijn CV ketel totaal geen problemen heeft gegeven en is inmiddels meer als 10 jaar oud! en dat in een eengezins woning
  van 50 jaar oud 2 woonlagen plus een zolder en niet geisoleerd o.i.d. en dat met een termostaat op 19 graden en overdag 18 graden
  en een energie rekening van 140 euro per maand !
  dus je hoeft niet duur uit te zijn

  • Van Elderen schreef:

   Zo spannend is het allemaal niet inderdaad.
   Wij hebben een jaren 30 hoekwoning. Wel dubbel glas en dakisolatie op de zolder. Verder geen isolatie.

   Cv combie ketel 25 jaar oud, afgelopen 20 jaar geen onderhoud gehad. Overdag 22 graden, ’s avonds 18 graden. Alle radiatoren staan altijd open want de kinderen spelen overal in de woning. Deed het zonder problemen. Gasverbruik normaal gesproken 1200m3. Zal nu iets meer zijn.

   • Harrie schreef:

    Een huis vol kinderen en toch geen onderhoud aan de ketel? Vindt u dat verantwoord? Ik niet.

    • John schreef:

     Er wordt tijdens een onderhoudsbeurt helemaal niets gedaan aan een ketel. Er wordt eerder vanalles uit elkaar gehaald waardoor deze juist eerder naar de knoppen gaat.

     • Pb schreef:

      Geen onderhoud laten doen…want er wordt toch niks gedaan?
      Ik heb een jaren30 huis gekocht van oude mensen met gezondheidproblemen.(leven niet meer).
      Er stond een oude staande cv ketel..die ook geen onderhoud nodig had volgens de bewoners.
      Ik ben cv monteur en na wat simpele metingen bleek dat er rookgassen de woning in kwamen.
      Schoorsteen zat vol met takjes, door vogels veroozaakt.

      Dus gewoon 25 jaar niks aan je cv ketel laten doen…zeer onverantwoord en mogelijk levensgevaarlijk.

  • Luppes schreef:

   Ik woon in een woning van 45j oud het dak niet geisoleerd.
   De thermostaat staat overdag op 21.5 graden
   S’avonds op 22 en s’nachts op 19.5.
   Ik betaal totaal ,€ 97 per maand.
   Ik woon in een rijtjeshuis.

   • Menno schreef:

    Gefeliciteerd…. Wat is je punt? Dat een CV ketel werkt dat is al flink wat jaar bekend. Mensen waren nog onzeker of een warmtepomp ook goed werkt in de winter. En overgrote deel van mensen met een WP geeft aan blij te zijn en een besparing te zien. Wellicht zal een WP bij jou niet optimaal zijn maar de CV ketel is dat op termijn ook zeker niet. Mijn opa had ook nog jaren een kolenkachel staan die goed werkte omdat hij al die nieuwe techniek niet vertrouwde. Sommige mensen hebben gewoon wat meer tijd nodig en dat is prima.

  • YM schreef:

   “en een energie rekening van 140 euro per maand !
   dus je hoeft niet duur uit te zijn”

   Dat is sarcasme denk ik? Wij zijn met een hoekhuis met warmtepomp, zonnepanelen en douche-wtw 55 euro per maand kwijt.

   85 per maand is een hoop, 1020 op jaarbasis. over 20 jaar is dat een besparing van ruim 20.000 euro.
   Mocht de warmtepomp tegen die tijd versleten zijn, dan heb ik genoeg geld bespaart om deze te vervangen.

   • Jeroen schreef:

    En wat kostten die zonnepanelen, warmtepomp en wtw in aanschaf? Oh, en de isolatie, omdat die warmtepomp dat huis uit de jaren 70 niet warm krijgt… Dat is vooralsnog het probleem, voor de meeste bestaande huizen is het economische plaatje niet rond te krijgen.

    • Marcel van der Meer schreef:

     Een WP bespaart niets en kost meer in verbruik. Je hoeft het ook niet te doen voor het milieu. Oppervlakkig gezien lijkt het alsof de WO CO2 bespaart, maar voor de benodigde elektriciteit stoot de elektriciteitscentrale nu elders net zo veel, of zelfs meer, CO2 uit als met een HRC. Alleen als je kunt garanderen dat je in hoge mate wind en zon energie gebruikt kun je met een WP CO2 besparen. Een all elektric WP is uitsluitend geschikt voor een nieuwbouw woning met een “echt” label A. Waar zijn wij dan mee bezig?

     • Dat is onwaar:
      Factor CO2 uitstoot WP / CV ketel bij COP van 3 (economisch interessant Lucht/water):

      GAS: 1,884/9,77=0,1928 kg CO2/kWh warmte, 0,1928/0,1928=1
      GRIJS: 0,5/3=0,1667 kg CO2/kWh warmte (huidige grijze energiemix), 0,1667/0,1928=0,8646
      GROEN: 0,13/3=0,0433 kg CO2/kWh warmte (voorbeeld Greenchoice groep), 0,0433/0,1928=0,2246

 2. Joram schreef:

  Nou ik vind 39 kWh op 1 dag toch best een extreem hoog verbruik, dat zou dus rond 8 euro per dag kosten deze warmtepomp.
  Of lees/snap ik de text niet goed?
  Ik heb mijn huis warm gehouden met mijn lucht/lucht warmtepomp (airco) 3,5 kw.
  Deze heeft ongeveer 100 kWh aan elektriciteit verbruikt in 1 week tijd dat het zo koud was buiten.

 3. Kees Onman schreef:

  140 euro dat is ruim het dubbele als wij met ons 1960 hoekhuis hebben met hybride en een paar zonnepanelen.

  39 KW valt wel mee want dit staat gelijk aan ongeveer 4,5 kuub gas. Red je dat op de koudste dag? Zelf heb ik 7 kuub gas bijgestookt naast 20 kw verbruik op de sneeuwdag. De rest van de week was zuiniger.
  De oude plofketel vrat 18 kuib gas weg dat ia nog veel prijziger.

 4. J. Put schreef:

  Ik zat voor de maand januari zelfs iets hoger dan 41,8 kWH per dag. 1298 kWH netto voor hele maand, inclusief 45 kWH voor de zonnepanelen.

 5. J. Put schreef:

  Ik zat voor de maand januari zelfs iets hoger dan 41,8 kWH per dag. 1298 kWH netto voor hele maand, inclusief 45 kWH voor de zonnepanelen. En er kwam achter, compleet nieuwe kozijnen in, had nog enkel glas, nu kunstof en HR++ ramen.

 6. John van Londen schreef:

  Ik verwarm mijn huis normaal ook met een lucht lucht airco 5 kw. Deze heb ik geplaatst omdat de Mitsubishi ecodan bij tot 7 boven nul veel start stops heeft ondanks een buffervat van 300 liter. Tijdens deze koude dagen werkte de Ecodan perfect. Ik werk met laagtemperatuur radiatoren met geforceerde lucht toevoer. Het afgifte systeem kan bij een aanvoer van 40C de 10 kw van de ecodan verwerken. (dan staan nog niet alles open). De temperatuur stond nu op 34 graden dat was ruim voldoende. Wat mij opviel dat de warmtepomp weinig last had van dichtvriezen. Ik denk dat dit komt doordat de lucht droog was. De cop tijdens de koudste dagen lag op 2,9 inclusief de ventilatoren voor de radiatoren en de circulatie pompen. Dus al met al prima. De combinatie met de zonnepanelen zorgen er voor dat ik al 2 jaar van het gas af ben en nul op de meter heb. Ik reken een keer per jaar af met mijn energie leverancier en kreeg vorig jaar €83 uitbetaald. Dit wordt na salderen anders. Ik ga dan uit van 7 cent per kw terug leveren en dat zou een energie rekening van €50 een richting geven. Al met al is een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen een goed renderend systeem. Wel moet de installateur kennis van zaken hebben.

 7. Ladi schreef:

  Je geweldig doorstaan na 6 monteurs over de vloer gehad te hebben omdat de warmte pomp het niet aan kon om zowel het water te verwarmen voor de vloerwarming en de kraan

 8. Nico Boekel schreef:

  Ik heb een stopboerderij uit 1900 ,in1986 verbouwd.
  Sinds een jaar een dykin hybride mijn cv water temperatuur op60 graden. Super tevreden.

 9. B. Groot schreef:

  En wat was de aanschafprijs van je hybride installatie en zonnepanelen?

 10. Wil Rotteveel schreef:

  Wij hebben een MHI warmtepomp, doch deze kan helaas niet stationair draaien volgens Collmark. Waardoor er veel stroom verbruikt wordt en ook energie verloren gaat. Van koude hebben we geen last gehad

 11. Harold Bult schreef:

  De afgelopen week was ook voor ons de eerste gelegenheid om de 1 jaar oude NIBE 8kW warmtepomp eens goed aan de tand te voelen. Het is een water/water warmtepomp met grondsonde, dus geen vrees dat de wisselaar het moeilijk krijgt door sneeuw.

  De pomp heeft op de koudste dagen niet meer dan 66% vollast gedraaid. Dat is gunstiger dan voorzien. Toch hebben we het hele huis op de gewenste 19.5 graden kunnen houden, dag en nacht. Ook bij ons (600 kuub woning uit 1995 met veel glas op het zuiden en 3 veel-douchende pubers) piekte de temperatuur op de zonnige dagen tot 22 graden in de woonkamer. Met vloerverwarming en LT fan-radiatoren is het zelfs een stuk aangenamer dan voorheen met CV en 60 graden aanvoertemperatuur. We compenseren het verbruik met 9.5 kWp zonnepanelen, en stevenen af op een netto jaarverbruik van 1 MWh eind Maart. Kortom, we zijn erg tevreden.

  @ B. Groot: de totale installatie inclusief aanvullende isolatie en WTW douche/ventilatie kostte 50.000. Die hebben we (met subsidies en als gas en electriciteit prijzen gelijk blijven, en als de salderingsregeling afgebouwd wordt zoals nu bekend) pas 17 jaar na installatie terugverdiend. Met het extra comfort en met het warme gevoel iets aan de zielerust van de Groningers te hebben bijgedragen is het me dat meer dan waard.

 12. Menno schreef:

  Hier ook geen probleem. Een Nefit tower solar van 9kw lucht/water deed het prima. En bij – 5 tot – 10 draaide hij beter dan rond het vriespunt omdat er geen ijsopbouw meer was. Rond de 0graden stopt hij af en toe nog om te ontdooien. Investering samen met de 42 zonnepanelen was ong. 25K (en veel eigen uren). De electrische auto rijdt ook ong. 15k km per jaar op eigen stroom los van wat superchargen. Dus die investering is redelijk snel terug verdiend. En dat de WP in de zomer ook wat kan koelen (niet zoveel als een airco) was ook wel lekker afgelopen zomer.
  Ik snap dan ook niet dat mensen 25k investeren die je binnen 10jaar terug verdiend en daarna geld opleverd heel duur vinden maar wel een nieuwe iphone kopen die in een paar jaar helemaal is afgeschreven.

 13. Marcel van der Meer schreef:

  Voorbarige titel dat de WP de strestest heeft doorstaan. De kou was slechts van korte duur en overdag was het echt niet extreem koud. HRC en Hybride behoren geen probleem te hebben en dit zegt niets over WPn in het algemeen. Een All Electric WP heeft veel elektrische energie verbruikt. In feite waren deze nagenoeg uitsluitend elektrisch aan het verwarmen. De elektrische energie is grotendeels opgewekt met fossiele brandstof zonder ook maar enige CO2 besparing t.o.v. gasketels. Dit omdat de centrale 3 keer zoveel CO2 uitstoot als een HRC. Mijn WP-model kan u dit nauwkeurig voorrekenen.

 14. Aart Dijs schreef:

  Ik zie regelmatig, ook hier, dat men zich “rijk” rekent met een KWh prijs van zo’n € 0,20.
  In werkelijkheid is die prijs, incl. de variable kosten het dubbele: € 0,397/KWh.
  Daarnaast dien je m.i. ook de vaste leveringskosten op te tellen € 0,70/dag.
  Eigenaren van zonnepanelen rekenen zich ook te rijk, doordat bij terug leveren van energie aan “het net” ook daarover leveringskosten worden berekend.
  Ik heb op ons kantoor ook een WP en vind dat de regelbaarheid daarvan wel te wensen over laat: volgens de installateur kan hij niet lager gezet worden. Nu “stoken” dag en nacht en ook in het weekend behoorlijk wat onnodige energie. Het kantoor is hooguit 9 uur per dag bezet (en momenteel zelfs minder), maar we verstoken wel 24/7 behoorlijk wat elektriciteit.

  • YM schreef:

   Ik heb nog nooit van een systeem gehoord wat je niet uit kan zetten, dan heb ik het ook over de grotere installaties van Daikin wat je met een gebouwbeheer programma gewoon op voorgeprogrammeerde momenten uit en in kan schakelen.
   Lijkt mij een gevalletje onkunde/incompetentie van de installateur.

   • Aart Dijs schreef:

    Ben ik met je eens!! De installateur is ook een typische cv ketel monteur die blijkbaar nog weinig kaas gegeten heeft van Mitsubushi warmtepompen, maar ons dus wel met behoorlijke kosten opzadelt

  • John van Londen schreef:

   Onder de installateurs is er nog steeds weinig kennis van warmtepomp systemen. ik heb het mij allemaal zelf eigen gemaakt en heb alleen in installateur bij de installatie gehad voor de stek werkzaamheden. Deze installateur had nog weinig kennis van zaken. geen wonder 90% van het werk is nog gewoon gasgestookt.. Ik draai ook met nacht verlaging. Wat wel kan zijn dat de pomp niet de capaciteit heeft om de ruimte weer op temperatuur te brengen. Temperatuur verlagen lijkt mij zeker interessant als er alleen op kantooruren verwarmt dient te worden.

  • Jeroen schreef:

   Dit begrijp ik niet. De totale kosten zijn 21 eurocent per kwh. Daarbij komt nog een 80ct per dag aan levering en netbeheerkosten en u krijgt nog 1,40 euro per dag terug van de vermindering energiebelasting. Dus eigenlijk kost die kWh iets minder dan 21 ct.

   • Marcel van der Meer schreef:

    Elektriciteit kost ca 3 keer zoveel als gas en de centrale stoor ca 3 keer zoveel CO2 uit als een HRC.

   • Aart Dijs schreef:

    Betaal je geen belasting? Dat zijn toch ook kosten per KWh!!
    En het transport kost je zeker ook niets?
    Op die manier wordt iedereen (die niet rekenen kan) voor de gek gehouden.
    Lees he factuur maar eens goed.

    • Jeroen schreef:

     Stroom kost 7 cent en daar komt 14 cent belasting bij. Dat is die 21cent. Transportkosten horen bij die 80 cent per dag. Verder zijn er geen kosten.

  • Peter van Binsbergen schreef:

   Mhh, volgens mij heb je de vaste kosten altijd, ook zonder WP of zonnepanelen. Die vaste kosten zorgen er wel voor dat je altijd een back-up heb en ik vind het raar om die in de kwh prijs erbij te rekenen. Heb zelf 14000 wp aan panelen liggen, krijg dus geld toe.

  • Maqi schreef:

   Hoi Aart , ik denk dat het probleem bij u ligt meer aam de installateur dan aan de WP. De bekende WP hebben verschillende programmeermogelijkheden. Het probleem van WP in het algemeen is dat er te weinig monteurs zijn die verstand van WP hebben. Ik heb zelf ca 10 stuks WP van NIBE geplaats in CH en met de laatste koude dagen geen enkele probleem geweest. Eentje had zelf sinds April 2020 zonder elektrische verwarming gedraaid ( de eigenaar had het uitgeschakeld )

 15. Jeroen schreef:

  Hout kachel en gratis hout van mijn werkgever

  • Johannes schreef:

   Hier precies hetzelfde alleen de ketel aan voor het douchen( met wifi schakelaar). En voor de rest lekker de houtkachel aan.

  • Leon Cuijpers schreef:

   Ik heb sins november een lucht/water warmtepomp. Ik heb de test goed doorstaan. Ik heb een daikin en verwarm alleen met LT radiatoren. Gemiddeld kreeg ik het netjes warm 22 graden of hoger. Ik heb een tussen woning van 1983. Deze is wel na geïsoleerd.

 16. Aart Dijs schreef:

  Ben ik met je eens!! De installateur is ook een typische cv ketel monteur die blijkbaar nog weinig kaas gegeten heeft van Mitsubushi warmtepompen, maar ons dus wel met behoorlijke kosten opzadelt

 17. A.Th.van Wissen schreef:

  Jammer genoeg heeft het slechts een paar dagen licht tot matig gevroren, onvoldoende om goed geïsoleerde woningen te doen afkoelen tot onder de 18 graden, een temperatuur die voor 1/3 van de bevolking die bejaard zijn veel te koud is omdat veruit de meeste het pas behaaglijk vinden bij min.22 graden vandaar dat in bejaardenhuizen alles op 24 graden is afgesteld.

 18. Joop schreef:

  Zou het niet mooi zijn om een platform te maken met alle ingezonden verbruiken van huizen die hiervoor genoemd zijn.
  Dus grote en soort van huis gezinssamenstelling enz. en kijken wat hiervoor lering uit te trekken is om je huis te verduurzamen.

 19. Marcel van der Meer schreef:

  Ben zeer geïnteresseerd. Mijn uitgebreid WP-model heeft de problemen al uitvoerig in beeld gebracht. De kosten zijn hoger en WPn besparen helemaal geen CO2.
  Installatie.nl heeft mijn e-mail adres via hen kun je contact opnemen.

 20. Dick schreef:

  Wij wonen nu bijna 2 jaar in een deel van een oude Technische School, gebouwd in de jaren ’50. Plafonds op 4 meter en een inhoud van bijna 700m3. Gelijk geïnvesteerd in isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen, geen gasaansluiting. De afgelopen 2 jaar geen energie kosten gehad, zelfs een paar honderd euro verdiend. De warmtepomp heeft het de afgelopen week prima gedaan, ’s avonds ruim 21 graden, ’s ochtends ongeveer 20 graden. Stroomverbruik per etmaal ongeveer 85kw, inclusief koken en douchen, etc. Ik ben erg tevreden over het systeem.

 21. Johan schreef:

  Mijn woning heeft de kou ook prima doorstaan. Met de volle oosten wind op de gevel van mij ’72 2/1 kap woning werd het heel even spannend omdat de thermostaat gedurende 1 hele dag niet boven de 19.5 kwam. Maar verder geen enkel probleem. Mijn all electric oplossing is een all in one van Climer, bestaande uit een monoblock van 6kw, een buffer van 50liter en 200liter sanitair water op thermodynamische panelen. Vloerverwarming op de begane grond en ltv in de slaapkamers. 20pv panelen en de woning is enkel in de basis nageisoleerd met gevel, bodem en dakisolatie.

  @B. Groot, mijn bruto investeren was nog geen €16.000, en na subsidies net geen €10.000.
  Wel veel werk zelf gedaan…

  Ik ben net niet nul op de meter, ik betaal nog €21 per maand.

 22. Marcel van der Meer schreef:

  Een traditionele energie centrale heeft maar een rendement van 25 tot maximaal 40%.
  De WP likt maximaal 3 keer te besparen op CO2, maar de traditionele energie centrale stoot 3 keer zoveel uit voor de benodigde elektrische enrgie. Alleen met gebruik van in grote mate wind en zonenergie kun je met een WP CO2 besparen.

 23. John schreef:

  Vind het grappig om zulke advertorials te lezen… Vooral omdat met dit artikel eigenlijk in twijfel wordt getrokken of de producten wel werken. Je betaald een grove 6 a 7 duizend euro? En eigenlijk weet geen mens of het eigenlijk wel werkt maak ik uit dit artikel op. Nou ik mag hopen dat een product wat 3 keer duurder is dan een CV ketel een strenge winter kan doorstaan… Sterker nog deze winter sloeg helemaal nergens op met een paar dagen vorst. Ik ben benieuwd wat de warmtepompen doen als het 4 weken -15 tot -20 is buiten.

 24. Leon Cuijpers schreef:

  Ik heb sins november een lucht/water warmtepomp. Ik heb de test goed doorstaan. Ik heb een daikin en verwarm alleen met LT radiatoren. Gemiddeld kreeg ik het netjes warm 22 graden of hoger. Ik heb een tussen woning van 1983. Deze is wel na geïsoleerd.

 25. Marcel van der Meer schreef:

  Er zijn veel foutieve berekeningen en vergelijken. WPn moeten niet worden vergeleken op basis van een COP A7,W35 en ook niet op basis op een gewogen COPp op basis van vermogen. Maar op basis van een gewogen FOPe = Euit/Ein op basis van energie. Mede afhankelijk van de benodigde bijverwaming ligt deze FOPe bij de meeste WPn tussen de 2 en 2,5 (COPe tussen de 1 en 1,5!). Het rendement van een grijze elektriciteitscentrale ligt tussen de 33 en 40 %. De CO2 uitstoot tussen de 0,5 en 0,6 kg/kWh. WPn stoten dan in totaliteit meer CO2 uit dan een HRC. Vooral All Electric WPn. Alleen met gebruik van in hoge mate groene energie kunnen WPn CO2 gaan besparen.

 26. jan bozelie schreef:

  mooie discussie en heb er van geleerd
  39kwh e = 7.8€ tegen over 111 kwh_th = ~7.7€ is ongeveer gelijk
  Als je transport en maatschappelijke kosten wilt meetellen ben je nog even bezig , en moet je het goed doen , ik vond sommige dat nogal eenzijdig belichten

  ik heb PVT panelen met als backup gas en hoef dankzij een paar ventilatoren onder de oude radiatoren uit1969 , toch niet te stoken boven de 35 graden retour temperatuur ( zie gasterra jaarprijs) . na wat verschillende aanpssinge elk jaar ben ik sinds 2017 met het huidige systeem tevreden ( de kosten waren ca 80€ per paneel * 10 + 1000€ pomp en installatie) https://www.vbus.net/L1ac-2w2

  Het aantal dagen tussen okt en feb dat de dak temperatuur boven de 21 graden uitkomt is echter beperkt , maar in voor en najaar verwarm ik de woningmassa , en een buffervat voor de koudere uren , en ter voorkomen van een diepe afkoeling in de nacht ik ben er zeer tevreden over en een dag als deze zondag geven me een smile
  en in de zomer dagen , kunnen we onbeperkt douchen
  ik maak me zorgen over de situatie als men niet meer mag salderen , en dus 4 ct krijg en in de winter 27ct mag gaan betalen ( voor mezelf noem ik dat de BAM bom , omdat BAM een van de eerst was die met de NOM woning begon) prima voor het milieu , maar onbetaalbaar voor de portemonnee in 5 jaar
  dus ik wacht nog even met die warmte pomp , als mensen me kunnen overtuigen dat die WP nog steeds een goede zaak is , sta ik daar zeker voor open

 27. Jelle schreef:

  Prachtige reacties allemaal. En iedereen heeft in de meeste gevallen wel wat gelijk. Wat mij wel opvalt is dat iedereen het over temperatuur en gebruik heeft bij de stresstest, maar niemand het geluid van de buitenunit noemt. Ik heb ervaren dat de compressor tijdens de koude dagen veel meer geluid maakte. Het heeft mij zelfs een paar nachten gestoord. Ben benieuwd hoe jullie ervaringen zijn geweest.

  Daarnaast kon de unit het wel prima warm krijgen, zeg maar houden want ik schakel bijna nooit terug in de nacht. (Dag Nacht op 20 gr) Het gebruik ging omhoog maar is nooit boven de 20 kw pd geweest, tegen gem 9 op de resterende winterse dagen boven 0!
  Vanwege het genoemde geluid heb ik de gasthermostaat 1 graad hoger gezet en had daarbij door het hele huis de radiatoren open. Het geluid was daarmee weer normaal.
  Ik stookte gemiddeld 3 k bij pd. op de vorstdagen, waarmee het hele huis comfortabel warm was en ik geen vorstschade opliep en wij natuurlijk warm water hadden.

 28. Sjak schreef:

  ik heb flink geïnvesteerd in gevelisolatie aan de buitenzijde, vloerverwarming, warmtepomp en veel PV panelen maar het energie verbruik gaat nu in de richting van 300 Kwh per jaar en voorheen 2200m3 gas en 4000 Kwh. Thermostaat staat constant op 21,5 graden en dat is in het gehele huis heerlijk behaaglijk. De investering heb ik er in 20 jaar uit maar het geeft uiteraard ook een meerwaarde aan mijn huis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.