fbpx
Nieuws

Warmtepomp in eikenhouten kast

Deze buitenunits van de warmtepomp zijn op bijzondere wijze weggewerkt: de techniek staat in een eikenhouten omkasting.

Deze grote karakteristieke woning in Albergen gaat van het aardgas af met behulp van een twee warmtepomp-installaties van 11 en 16 kW. Installatiebedrijf Eppink uit Tubbergen verzorgt deze klus.

Er is flink wat vermogen nodig voor dit huis, waar sprake is van een aanleunwoning. Dat betekent dus ook een stevige installatie met dubbele buitendelen.

Nadrukkelijke wens van de opdrachtgever was het wegwerken van de buitendelen, want het oog wil ook wat. De bewoner wenste een omkasting van de warmtepomp in een stijl die bij de omgeving past.

Eppink-eigenaar Harold Hofhuis is tevens eigenaar van Uni-mount uit Langeveen, een bedrijf dat omkastingen voor warmtepompen en airco’s maakt. Deze vraag was dus een kolfje naar zijn hand.

Deurtje voor servicemonteur

Er is gekozen om een maatwerk gegalvaniseerd frame af te werken met eikenhouten planken van 26 mm, die op termijn vergrijzen in de buitenlucht. Omdat bij de Daikin-unit alle te servicen onderdelen aan de zijkant zitten -zelfs de aansluitblokjes zijn hiervoor verplaatst- volstaat een deur aan de zijkant. Uiteindelijk zal het eiken net als de rest van het hout in de omgeving vergrijzen.

Aan het frame zijn flensjes gelast waarop de houten lamellen zijn geplaatst. Er zijn in dit geval geen extra geluidswerende materialen aan de binnenzijde toegepast. Dit kan uiteraard ook nog een optie zijn, wanneer de geluidseis op de erfgrens met de buren een issue is.

Juiste specificaties

“Belangrijk in het ontwerp is zo’n kast exact uit te voeren zodat de voorschriften van de warmtepompfabrikant niet in de weg zitten”, geeft Hofhuis aan. Dus zijn de geadviseerde dempers toegepast, wordt vermenging van lucht voorkomen, en staat het buitendeel op een vrije ruimte om aanvriezing van condenswater te voorkomen. Onder het buitendeel is een grindbak gemaakt zodat het water weg kan.

Bij een ander merk warmtepomp kan bijvoorbeeld een deel van de lamellen demontabel gemaakt worden, zodat de monteur goed onderhoud uit kan voeren. “Het voordeel van maatwerk, is dat je het kunt maken zoals fabrikant, monteur en opdrachtgever het willen”, zegt Hofhuis. . “Bijkomend voordeel is dat het rendement ook nog eens omhoog gaat wanneer het buitendeel uit de wind staat.”

Hoe het ook kan

De standaard omkastingen van Unimount zijn zoals de meesten afgewerkt met metaal. Hier zie je een dakoplossing inclusief serviceluik.

Het wegwerken of geluidswerend maken van een buitendeel kan heel fraai opgelost worden. Hier nog een mooi voorbeeld.

21 reacties op “Warmtepomp in eikenhouten kast

 1. Harold schreef:

  Uiteraard word het leidingwerk nog afgewerkt met een bijpassende eiken koof.

 2. Peter schreef:

  Wanneer zo’n warmte pomp buiten staat te draaien veroorzaakt deze unit geluid. Een zoemend geluid. Vooral snachts is het erg hinderlijk.
  Wanneer er een kast omheen gaat wordt het geluid 2a3 keer versterkt.
  En ik spreek uit ervaring. Zelfs met de goed geïsoleerde ramen is het binnen nog te horen.

 3. Michel B schreef:

  Maar waarom dan geen aardwaterpomp geadviseerd?
  Geen buitendeel en is ook nog veel efficient er.

 4. Ben Eichhorn schreef:

  Dat probleem heb ik opgelost door andere trillingsdempers (rubbers) onder de unit aan te brengen

 5. Benny champagne schreef:

  Een lucht/water watmtepomp is NIET financieel interessant. Het electriciteitsverbriik is véél té hoog vooral bij temperaturen onder de 5°C, alhoewel huis redelijk geïsoleerd is en er beneden vloerverwarming is. Laat je NIETS wijsmaken, ik ga ze ontkoppelen als de digitale teller geïnstalleerd is, want in de winter betaal je je blauw.

  • Harry Toorman schreef:

   Wat een onzin en stemmingsmakerij weer. Ervaringsdeskundige? Ben bang van niet.

   • René Blom schreef:

    Ervaringsdeskundige?!

    – Onder de 5 graden Celsius zal de unit invriezen het ontdooien gaat gepaard met waterdamp vrijkomend van de unit. Dat zal in een kastvorm voor best wat vocht gaan zorgen.
    – De kast zal zonder verdere voorziening idd als klankkast gaan werken wat zeker bij een modulerende pomp/ventilator voor onwenselijk geluid gaan zorgen.
    – Ja een water -> water was tig keer beter geweest als de woning goed geïsoleerd zou zijn. Anders vriest gegarandeerd de bron in en vandaar is hier denk ik gewoon voor de easy way gekozen omdat de andere niet in te schatten/berekenen is. Gevalletje better safe than sorry. En deze optie zal kwa aanschaf wat voordeliger zijn, zo’n 50% schat ik.

    – En als laatste, een kastje maken gezamenlijk zal de ene warmtepomp de ander eigenlijk altijd gaan beïnvloeden. dwz met ontdooien als ook in zijn hoogstwaarschijnlijk modulerende ventilator snelheid. Weg vd minste weerstand lijkt opnieuw vergeten.

    Anyway s6 ermee erg hoogstaand om mee te pronken vind ikzelf de optie niet.

    – De ruimte had beter een mega buffervat met kleine boost warmtepomp tapwater kunnen zijn uitgevoerd als warmteterugwinning uit ventilatie lucht. en als hoofdmodes een warmtepomp met aardbron.

  • Jan schreef:

   Mijn ervaring sinds installatie lucht warmtepomp, is ongeveer 2/3 besparing op stookkosten in de winter periode [sep-apr]

  • Tim schreef:

   Mijn ervaring is zeer positief!!
   Ik heb met 3 airco’s daikin perfera mijn huis verwarmd, heb 6 zonnepanelen op zuidoost. max 1500w
   mijn jaar afrekening was 360kw en 370 m3 voorheen had ik een verbruik van 1900kw en 1100m3

   enige wat anders is dat ik lucht/lucht heb ipv lucht/water
   rijtjeshuis 125 vierkantemeter woonopervlak 1971

 6. Benny champagne schreef:

  Warmtepompen zijn energievreters en onrendabel

 7. Dirk schreef:

  S6, dat gaat bevriezen. In mijn werk al vaak meegemaakt, mischien dat alsde achterkant open blijft, dat het dan goed gaat.

 8. Rik schreef:

  Pannekoek verhaaltjes
  Er is meer aan de hand in de wereld

 9. Edwin wiersema schreef:

  Rene Blom,
  Edwin wiersema, westerbork zegt:
  Ik zou graag met je in contact komen.

 10. Bart schreef:

  Volledig kansloos dit. Ik installeer al 40 jaar warmtepompen. Als we een wintertje van 12 jaar geleden (paar weekjes -5*C) krijgen heb je een probleem met afvoer ontdooiwater. Dan heb je een bulldozer nodig om d boel te repareren.

 11. Blik schreef:

  De mijne staat prima in de garrage

 12. KAREL schreef:

  Jongens jongens wat laten jullie mij schrikken. Ik ben een particulier en sta op het punt mijn energieverbruik anders te regelen. Tot voorkort een verbruik van 10.000 kWh en 2.000 m3 gas. Onlangs 29 PV geinstalleerd. Nu op zoek om die verdomde grote gasketel met 100 ltr. boiler (die continu staat te branden om warm water in voorraad te houden), eruit te doen! Huis is perfect geisoleerd, vloerverwarming, IR paneel, WTW enz. Wie geeft een echt goed advies?

  • René Blom schreef:

   0639099615 😉 Karel

   mvgr. René Blom

  • Jan schreef:

   Heatpipes voor als de zon schijnt, en warmtepomp, voor als de zon niet schijnt.
   Ben al jaren gasloos, maar was in de winter nog te veel stroom nodig, omdat de zon dan niets/weinig doet. Daarop vorig jaar februari een lucht wamtepomp geïnstalleerd. Scheelt enorm in de winter periode.
   Ben nu niet alleen energie neutraal op jaarbasis, maar houd dik over van de 40 PV panelen.

 13. Jan schreef:

  Als ik de foto’s zie, klopt er volgens mij 1 ding niet. Aan de zijkant van de warmtepomp, is niet meer de vereiste vrije ruimte van 15-20cm, voor lucht aanvoer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.