Ga naar hoofdinhoud

,

Warmtepomp in eikenhouten kast

Deze buitenunits van de warmtepomp zijn op bijzondere wijze weggewerkt: de techniek staat in een eikenhouten omkasting.

Deze grote karakteristieke woning in Albergen gaat van het aardgas af met behulp van een twee warmtepomp-installaties van 11 en 16 kW. Installatiebedrijf Eppink uit Tubbergen verzorgt deze klus.

Er is flink wat vermogen nodig voor dit huis, waar sprake is van een aanleunwoning. Dat betekent dus ook een stevige installatie met dubbele buitendelen.

Nadrukkelijke wens van de opdrachtgever was het wegwerken van de buitendelen, want het oog wil ook wat. De bewoner wenste een omkasting van de warmtepomp in een stijl die bij de omgeving past.

Eppink-eigenaar Harold Hofhuis is tevens eigenaar van Uni-mount uit Langeveen, een bedrijf dat omkastingen voor warmtepompen en airco’s maakt. Deze vraag was dus een kolfje naar zijn hand.

Deurtje voor servicemonteur

Er is gekozen om een maatwerk gegalvaniseerd frame af te werken met eikenhouten planken van 26 mm, die op termijn vergrijzen in de buitenlucht. Omdat bij de Daikin-unit alle te servicen onderdelen aan de zijkant zitten -zelfs de aansluitblokjes zijn hiervoor verplaatst- volstaat een deur aan de zijkant. Uiteindelijk zal het eiken net als de rest van het hout in de omgeving vergrijzen.

Aan het frame zijn flensjes gelast waarop de houten lamellen zijn geplaatst. Er zijn in dit geval geen extra geluidswerende materialen aan de binnenzijde toegepast. Dit kan uiteraard ook nog een optie zijn, wanneer de geluidseis op de erfgrens met de buren een issue is.

Juiste specificaties

“Belangrijk in het ontwerp is zo’n kast exact uit te voeren zodat de voorschriften van de warmtepompfabrikant niet in de weg zitten”, geeft Hofhuis aan. Dus zijn de geadviseerde dempers toegepast, wordt vermenging van lucht voorkomen, en staat het buitendeel op een vrije ruimte om aanvriezing van condenswater te voorkomen. Onder het buitendeel is een grindbak gemaakt zodat het water weg kan.

Bij een ander merk warmtepomp kan bijvoorbeeld een deel van de lamellen demontabel gemaakt worden, zodat de monteur goed onderhoud uit kan voeren. “Het voordeel van maatwerk, is dat je het kunt maken zoals fabrikant, monteur en opdrachtgever het willen”, zegt Hofhuis. . “Bijkomend voordeel is dat het rendement ook nog eens omhoog gaat wanneer het buitendeel uit de wind staat.”

Hoe het ook kan

De standaard omkastingen van Unimount zijn zoals de meesten afgewerkt met metaal. Hier zie je een dakoplossing inclusief serviceluik.

Het wegwerken of geluidswerend maken van een buitendeel kan heel fraai opgelost worden. Hier nog een mooi voorbeeld.

22 reacties op “Warmtepomp in eikenhouten kast

  • Harold

    Uiteraard word het leidingwerk nog afgewerkt met een bijpassende eiken koof.

  • Peter

    Wanneer zo’n warmte pomp buiten staat te draaien veroorzaakt deze unit geluid. Een zoemend geluid. Vooral snachts is het erg hinderlijk.
    Wanneer er een kast omheen gaat wordt het geluid 2a3 keer versterkt.
    En ik spreek uit ervaring. Zelfs met de goed geïsoleerde ramen is het binnen nog te horen.

    1. Ben Eichhorn

      Dat probleem heb ik opgelost door andere trillingsdempers (rubbers) onder de unit aan te brengen

    2. Harry Toorman

      Slecht gemonteerd dan, of dubieus merk.

  • Michel B

    Maar waarom dan geen aardwaterpomp geadviseerd?
    Geen buitendeel en is ook nog veel efficient er.

  • Ben Eichhorn

    Dat probleem heb ik opgelost door andere trillingsdempers (rubbers) onder de unit aan te brengen

  • Benny champagne

    Een lucht/water watmtepomp is NIET financieel interessant. Het electriciteitsverbriik is véél té hoog vooral bij temperaturen onder de 5°C, alhoewel huis redelijk geïsoleerd is en er beneden vloerverwarming is. Laat je NIETS wijsmaken, ik ga ze ontkoppelen als de digitale teller geïnstalleerd is, want in de winter betaal je je blauw.

    1. Harry Toorman

      Wat een onzin en stemmingsmakerij weer. Ervaringsdeskundige? Ben bang van niet.

      1. René Blom

        Ervaringsdeskundige?!

        – Onder de 5 graden Celsius zal de unit invriezen het ontdooien gaat gepaard met waterdamp vrijkomend van de unit. Dat zal in een kastvorm voor best wat vocht gaan zorgen.
        – De kast zal zonder verdere voorziening idd als klankkast gaan werken wat zeker bij een modulerende pomp/ventilator voor onwenselijk geluid gaan zorgen.
        – Ja een water -> water was tig keer beter geweest als de woning goed geïsoleerd zou zijn. Anders vriest gegarandeerd de bron in en vandaar is hier denk ik gewoon voor de easy way gekozen omdat de andere niet in te schatten/berekenen is. Gevalletje better safe than sorry. En deze optie zal kwa aanschaf wat voordeliger zijn, zo’n 50% schat ik.

        – En als laatste, een kastje maken gezamenlijk zal de ene warmtepomp de ander eigenlijk altijd gaan beïnvloeden. dwz met ontdooien als ook in zijn hoogstwaarschijnlijk modulerende ventilator snelheid. Weg vd minste weerstand lijkt opnieuw vergeten.

        Anyway s6 ermee erg hoogstaand om mee te pronken vind ikzelf de optie niet.

        – De ruimte had beter een mega buffervat met kleine boost warmtepomp tapwater kunnen zijn uitgevoerd als warmteterugwinning uit ventilatie lucht. en als hoofdmodes een warmtepomp met aardbron.

    2. Jan

      Mijn ervaring sinds installatie lucht warmtepomp, is ongeveer 2/3 besparing op stookkosten in de winter periode [sep-apr]

    3. Tim

      Mijn ervaring is zeer positief!!
      Ik heb met 3 airco’s daikin perfera mijn huis verwarmd, heb 6 zonnepanelen op zuidoost. max 1500w
      mijn jaar afrekening was 360kw en 370 m3 voorheen had ik een verbruik van 1900kw en 1100m3

      enige wat anders is dat ik lucht/lucht heb ipv lucht/water
      rijtjeshuis 125 vierkantemeter woonopervlak 1971

  • Benny champagne

    Warmtepompen zijn energievreters en onrendabel

    1. haha

      Zeg nou gewoon dat je er geen geld voor hebt. Mijn energie nota is €0 en dat met maar 5700Wp aan panelen. En geen gas. Warmtepomp was de beste investering.

  • Dirk

    S6, dat gaat bevriezen. In mijn werk al vaak meegemaakt, mischien dat alsde achterkant open blijft, dat het dan goed gaat.

  • Rik

    Pannekoek verhaaltjes
    Er is meer aan de hand in de wereld

  • Rene Blom,
    Edwin wiersema, westerbork zegt:
    Ik zou graag met je in contact komen.

  • Bart

    Volledig kansloos dit. Ik installeer al 40 jaar warmtepompen. Als we een wintertje van 12 jaar geleden (paar weekjes -5*C) krijgen heb je een probleem met afvoer ontdooiwater. Dan heb je een bulldozer nodig om d boel te repareren.

  • De mijne staat prima in de garrage

  • Jongens jongens wat laten jullie mij schrikken. Ik ben een particulier en sta op het punt mijn energieverbruik anders te regelen. Tot voorkort een verbruik van 10.000 kWh en 2.000 m3 gas. Onlangs 29 PV geinstalleerd. Nu op zoek om die verdomde grote gasketel met 100 ltr. boiler (die continu staat te branden om warm water in voorraad te houden), eruit te doen! Huis is perfect geisoleerd, vloerverwarming, IR paneel, WTW enz. Wie geeft een echt goed advies?

    1. René Blom

      0639099615 😉 Karel

      mvgr. René Blom

    2. Jan

      Heatpipes voor als de zon schijnt, en warmtepomp, voor als de zon niet schijnt.
      Ben al jaren gasloos, maar was in de winter nog te veel stroom nodig, omdat de zon dan niets/weinig doet. Daarop vorig jaar februari een lucht wamtepomp geïnstalleerd. Scheelt enorm in de winter periode.
      Ben nu niet alleen energie neutraal op jaarbasis, maar houd dik over van de 40 PV panelen.

  • Jan

    Als ik de foto’s zie, klopt er volgens mij 1 ding niet. Aan de zijkant van de warmtepomp, is niet meer de vereiste vrije ruimte van 15-20cm, voor lucht aanvoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte