fbpx
Nieuws

Warmtepomp is groot vraagteken

Kunt u uitleggen wat een warmtepomp is? Ja, u wel waarschijnlijk, maar wie deze vraag voorlegt aan een willekeurige woningeigenaar, heeft een kans van negen op tien dat het juiste antwoord uit blijft.

Dat is één van de ietwat ontnuchterende conclusies uit een enquête onder ruim 1200 woningbezitters. Onderzoeksbureau Kantar Public deed vorige week een kort onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

EZK start binnenkort een publiekscampagne over energie besparen. De campagne ‘Energiebesparendoejenu‘ kon echter nog wel wat inhoudelijke input gebruiken: in hoeverre is de consument namelijk bekend met energiebesparende maatregelen?

Spontane inval

Isolatie, zoals dubbel glas of dak-, vloer- of spouwmuurisolatie, worden door respondenten het vaakst spontaan genoemd. Zonnepanelen (strikt genomen geen energiebesparende maatregel) eindigen ook hoog in de lijst. Slechts één op de twintig noemt onmiddellijk de warmtepomp.

Gevraagd naar wat men thuis zoal doet om energie te besparen, noemen de meeste mensen het terugdraaien van de thermostaat. Ook het beter inpakken van de schil scoort redelijk goed. Het laten installeren van een warmtepomp wordt door zo weinig mensen aangevinkt, dat deze maatregel niet op de lijst terug te vinden is.

Zwak lichtje

Onbekend maakt onbemind. Dat lijkt zeker op te gaan voor warmtepompen, want als respondenten gevraagd wordt naar parate kennis, dan blijkt dat de warmtepomp maar een heel zwak lichtje doet branden.

13 procent van de ondervraagden kan uitleggen wat een warmtepomp is. Net iets minder dan de helft weet ‘ongeveer wat het is’ en bijna een even groot deel heeft geen idee. Lichtpuntje voor de warmtepompbranche: de biomassaketel scoort nog slechter. Mannen zijn meestal wel beter op de hoogte dan vrouwen.

Subsidies

Toch weet eigenlijk bijna iedereen (90%) wel dat er qua duurzaamheid íets op ze af gaat komen: het is namelijk zowat niemand ontgaan dat de overheid op termijn van het gas af wil. Over tien jaar zullen woningen veel minder vaak verwarmd worden door (HR) CV-ketel, en vaker door HRE-ketel of warmtepomp, zo vermoeden de meesten.

Maar dan toch lijkt ook hier ‘mañana, mañana’ het devies. De urgentie wordt niet echt gevoeld, want hoewel een grote meerderheid bekend is met ISDE-subsidies voor warmtepompen, biomassaketels, of pelletketels, geeft slechts een schamele 3% aan hier wellicht gebruik van te maken.

 

 

25 reacties op “Warmtepomp is groot vraagteken

 1. Sjaak schreef:

  geachte redacteur

  een HRE-ketel werkt ook op aardgas. we hebben het te vaak over Gronings aardgas maar het aardgas uit de Noordzee kan wel degelijk in cv-ketels gestookt worden.dat is altijd beter dan de beste WP, die werkt namelijk op kolen of kernenergie centrales.
  de combinatie WP en PV is zeker niet zaligmakend en dat is voorzichtig uitgedrukt
  de overheid moet betere voorlichting gaan geven, de installateurs en bouw kolom hebben een andere agenda( geld verdienen)

 2. Gerrit schreef:

  Geachte redactie,

  Wat een negatieve reactie van Sjaak. Ook gas uit de Noordzee is milieu vervuilend. Een goede warmtepomp kan je CV ketel vervangen. Ja, die warmtepomp gebruikt stroom maar die kun je zelf weer opwekken met zonnepanelen. Is Sjaak ook bereid om over een aantal jaren € 1,- voor een kubieke meter gas te gaan betalen. Zo krijgen we Nederland wel duurzamer!!!

 3. Hans schreef:

  Geachte redactie,
  Neen Gerrit, Sjaak heeft het aan het rechte eind. Zonnepanelen wekken stroom op als de zon schijnt, uw warmtepomp heeft energie nodig als er geen zon is. Ga jij dan die stroom voor 6 maanden opslaan? Hoe ga je dat doen. Steek uw kop maar verder in het zand, iedereen zal er blij van worden. Het eerste wat je moet doen is zorgen dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom isoleer beter dan heb je al een groot stuk van je energie niet meer nodig. Wat met de temperatuur als we allemaal gaan overschakelen op wps? Je maakt van warme lucht warm water, aan de andere kant van je wp komt koude lucht uit. Als heel nederland nu warmtepompen gaat zetten, zal de lucht afkoelen, moet de wp harder werken, cop naar beneden, meer energie kwijt voor zelfde resultaat. Ik geloof ook niet in het verhaal van warmtepompen, toch niet zoals ze die nu plaatsen. In elke warmtepomp zit een elektrische weerstand. Kan je beter gewoon elektrisch stoken lijkt mij.

  • Ton schreef:

   Wat een onzin! Onze woning van ca. 1000 m3 wordt verwarmd door een lucht/water-WP van 9 kW i.c.m. met 3 collectoren met in totaal 64 heatpipes. Daarnaast PV-panelen met een vermogen van 6,96 kW-piek. De WP dient alleen het buffervat op 35 graden te houden. Tapwater wordt in de winter van 35 naar 55 graden opgewarmd d.m.v. een elektrische doorstroomverwarmer. Koken doen we d.m.v. inductie. In april de eindafrekening van het energiebedrijf gehad: we hadden op voorschot € 369 betaald en kregen € 459 terug. Mijn vrouw, die aanvankelijk zeer sceptisch was, vindt het de beste investering ever!

 4. At Koning schreef:

  Op het openbaar toegankelijke educatief project Uitspanning Zonnedauw te Grashoek kan een ieder zien en voelen hoe je duurzaam bouwt inclusief het zuiveren van “afval” water en het hergebruik daarvan. Voor een rondleiding bel je gewoon even 0651315747.
  Met vriendelijke groet, At Koning.

 5. Frans Ubels schreef:

  Als de eerdere reacties afkomstig zijn van installateurs of technici die dit vakblad lezen, dan is het niet verwonderlijk dat de rest van Nederland niet weet waar we het over hebben bij een warmtepomp. Als je daar bij bedenkt dat in nagenoeg 100% van de huishoudens al vele jaren een warmtepomp aanwezig is in de vorm van een koelkast en nauwelijks iemand weet hoe dat apparaat werkt, dan valt over de toepassing van een warmtepomp voor de huishoudelijke warmtebehoefte al helemaal geen inzicht/kennis te verwachten.
  Er is een duidelijke voorlichtingscampagne noodzakelijk gebaseerd op feiten zonder wollige nietszeggende bla-bla. Daar trappen de mensen echt niet meer in. Kijk maar naar het zogenaamde “smart” huis, thermostaat, wandcontactdoos etc. Alles waar tegenwoordig een weerstandje of diode inzit wordt “smart”genoemd, de methode om de betekenis van het woord dood te slaan. Dus gewoon juiste informatie met de natuurkundige uitleg op een toegankelijke wijze op tv en in de krant.

 6. D. Hatenboer schreef:

  Een warmtepomp geeft ca, 60 a 70 graden warmte hij kan aangesloten worden op de bestaande radiatoren , vloerverwarming , i s voordelig in stroomgebruik daarom
  krijgt men inversterings subsidie is als vervanging van gas CVketel .
  Warmtepompen , inverters zijn voordelig in prijs . Inlichtingen tel. 0629082177
  Warmtepompen worden al veel geïnstalleerd , vele nieuwe woningen worden al hiermede uitgevoerd.
  Denis Hatenboer

 7. Frans Ubels schreef:

  Warmtepompn zijn met name geschikt voor lage temperatuur afgifte systemen. Het rendement zakt immers naar mate de uitgaande temperatuur hoger moet zijn.
  “klein” bijkomend probleem is m.i. de prijs. Momenteel werk ik aan de nieuwbouw van een woning voor ons zelf. Uiteraard wil ik graag een warmtepomp voor verwarming en tapwater. De offertes tonen bedragen in de orde grootte van 35000 Euro voor een water-watersysteem met bron of een kleine 20000 Euro voor een lucht-water systeem.
  Je moet als klant dus wel heel erg mileu-gewillig zijn en flink wat spaargeld hebben, om er aan te beginnen. Terug verdienen is voorlopig al helemaal niet aan de orde. De paar duizend Euro subsidie veranderd daar niets aan. Een gasketel met de aansluitkosten is geregeld voor minder dan 4000 Euro.

 8. Marcel schreef:

  Ik werk in een marktgebied waar de woning eigenaren minimaal 50 tot wel 100000 euro moet investeren om zijn woning warmte pomp geschikt te maken.
  Een woning met een warmte last van 10 kw of meer kan het HR toestel niet een op een vervangen worden voor een warmte pomp. Ze zitten nu al te piepen als het gastoestel aan vervanging toe is. Laat staan dat ze er een warmte pomp naast moeten hangen. En waar moet iemand met alleen een modaal inkomen het geld vandaan halen om zijn jaren 50,60 en70 woning aan te passen. Dat kan als je zo’n woning op afschrijf basis kan kopen. Maar dat gaat ten koste van het inkomen van gemeente en overheid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. jos schreef:

  Heel Nederland moet ineens zo snel mogelijk aan de warmtepomp , zeker na de aardbevingen in Groningen . De komende VSK beurs wordt vol geramd met warmtepompen. Waarom geen warmtebronnen slaan per wijk en zonnepanelen koppelen door energiemaatschappijen Het gaat allemaal om de commercie ,omzet ,omzet en veel extra inkomsten voor de overheid . De Nederlandse overheid wil iedereen verplichten te verduurzamen maar laat iedereen maar zelf aanmodderen. Men kan beter centraal verduurzamen bespaard miljarden , maar nee hoor men zal als overheid eens minder b.t.w. geld binnenkrijgen .Straks zit het merendeel van de bevolking in de schulden door aanschaf warmtepomp installaties 20-30000 euro en de overheid loopt maar met geld te strooien. Subsidies zijn peanuts die betalen we met z,n allen dubbel terug Hoe lang blijven we nog geloven in politiek den Haag !!!!!!!!

 10. Twan schreef:

  Als men alles via het stroomnet wil voeden zoals warmtepompen en ook nog eens het mobiele verkeer zie ik grote problemen.
  Het argument dat de stroomtoevoer opgevangen kan worden door wind en zonne-energie is een fabeltje omdat vraag en aanbod nooit parallel zullen lopen.
  Dit zal opgevangen moeten worden door confessionelen centrales die draaien op fossiele brandstoffen of kernenergie .
  Het totale rendement van centrale tot gebruiker is zeer laag .
  Vanuit dit standpunt in een HRe cv ketel nog steeds een beter alternatief dan een warmtepomp op stroom.
  Het probleem blijft natuurlijk nog steeds de uitstoot van CO2 wat in de volksmond broeikastgas wordt genoemd maar nooit bewezen is.
  Nederland heeft een geweldig goed gasnetwerk en om dit langzaam de nek om te draaien is kapitaalvernietiging en bied geen solaas .

 11. H.D. Engelbert schreef:

  In 1967 stroomde ik met het gas uit Slochteren de maatschappij in. Het gas ging ons voortreffelijke gasnet in en kwam in zowat ieder huishouden naar de gasverbruikstoestellen. We hebben het nu over: verduurzamen, minder co2, van het gas af, wp’s etc. Daarom neem ik u mee in mijn gas/energie traject vanaf 1967. Geniet en huiver mee!
  Campagnes; Slogans; Advertising;
  KOKEN, BAKKEN, BRADEN
  WASSEN;DOUCHEN; BADEN
  HET HELE HUIS 20 GRADEN
  ZEG MAAR JA TEGEN HET AARDGAS
  We bouwden alsof we in de subtropen leefden.
  Een woning bouwen zonder CV mocht niet.
  De cv ketels hadden een rendement van 65%. De boilers 36%. Het kon niet op!
  Opeens moesten we een graadje lager stoken, de gordijnen korter knippen, op kieren en spleten jacht gaan, deurdrangers kopen enz.
  Er kwamen subsidies op wtw-achtige toestellen die je op bijna iedere ketel kon plaatsen er kwamen VR en HR ketels.
  En nu WARMTEPOMPEN, ZONNEBOILERS, ZONNEPANELEN en SUBSIDIES.
  Zo, we zijn er.
  1. Waarom subsidies?
  2. Waarom de woningen?
  De huishoudens dragen al het meeste bij om de doelen te bereiken enerzijds en anderzijds stimuleert zo’n “meevallertje” co2 toename. We staan al in de file op de luchthavens.
  De beste nl HR ketels blijven stoken tot er iets beters komt en tot aardgas de smerigste brandstof is geworden.

 12. Menno van Eck schreef:

  Als eigenaar van een van die 70er jaren huizen, waar is een Jaar geleden mijn overleden HR ketel heb vervangen door een lucht/water warmtepomp installatie sta ik verbaasd over de reacties van de installatie branche.
  1) er is wel degelijk iets aan de hand en het verband met CO2 is aangetoond.
  2) een warmtepomp (ook de oudere generatie) kan wel degelijk de volledige installatie vervangen. De vloerverwarming en de radiatoren trekken het zeker.
  3) in vele buitenlanden inclusief Zweden worden massaal warmtepompen gebruikt. Daar kan het wel. Waarom doen we alsof het Nederlandse net tekort schiet. Tennet beweert het omgekeerde.
  3) ik vermoed hier een schrikreactie van de installateurs die vergeten zijn om zich om te scholen tot koelinstallaties (warmtepomp en Airco zijn identieke technieken).

  Ik baal als een stekker dat 3/4 van de installateurs nog steeds HR ketels aansmeren, de installatie vervolgens niet waterzijdig afregelen en het CV water op 80/90 graden door de leidingen sturen waardoor het rendement lager dan 100% uitkomt. Een goede warmtepomp haalt op zijn sloffen 55 graden, dus stoppen met het wijzen op “temperatuurverschillen”, die zijn niet zo hoog.

 13. J. van Diessen schreef:

  Ik ben met grote verbazing hier weer allemaal wijsheden, beredeneringen en piet praat aan het lezen. Frans Ubels : €20.000,- voor een lucht/water warmtepomp?? Ik denk dat je de verkeerde installateur heb gevraagd
  Marcel: 50 tot 100 duizend euro om een woning gereed te krijgen? Je heft het dan over een Villa van 400m2 vloeroppervlakte zeker?
  Een gemiddelde één gezinswoning in Nederland met een inhoud van 550m3 heeft bij een standaard geisoleerde schil ( 6cm spouw, HR beglazing, Basis vloerisolatie en 10 cm dakisolatie) een gemiddelde warmtevraag van 7KW nodig. “uitzonderingen daar gelaten” vanaf de jaren 50 worden woningen zo gebouwd dat bovenstaande gewoon toepasbaar is. Gemiddelde kosten per woning voor de schil €5500,- als ze alles in 1 keer doen. Hoe nieuwer de woning, hoe goedkoper het wordt.
  Kwalitatief zeer goede Warmtepompen zijn er in verschillende vermogens. Oplopend van 5KW tot wel 20KW Waarbij de 20KW een woning van 500m3 tot een sauna opstookt met standaard radiatoren. ( let dan niet op het energieverbruik)
  Elke radiator in een woning kan deze warm stoken met een aanvoer temperatuur van 50 graden. het duur misschien iets langer voor deze op temperatuur is, maar als deze eenmaal de temperatuur bereikt heeft is dit geen bijzondere natuurkunde.
  Een beetje goede warmtepomp geeft een standaard aanvoer temperatuur van 55 graden. Dan praat ik niet over Nederlandse houtjetoutje apparaten, maar over systemen uit de landen waar ze al met warmtepompen verwarmde voordat in Nederland iemand met het idee van een CV ketel op de proppen kwam.
  Kijk eens bij ES-Systems.nl. een bedrijf met meer dan 70 jaar ervaring in het verwarmen van skandinavische woningen met warmtepompen. Bij een buitentemperatuur van -20, hebben ze daar met standaard radiatoren een binnen temperatuur van +23!!
  Jongens waar hebben we het hier nou toch over??
  Ik heb de moeite genomen om er een belletje aan te wagen. een systeem inclusief warmwater kost rond de €6000. en dan ben je voor de aankomende 25 tot 30 jaar klaar.
  Ik persoonlijk denk dat de Nederlandse installateurs ( en ook fabrikanten) inspelen op de gecreëerde behoefte, hierdoor de prijzen absurd hoog in zetten, maar eigenlijk nog steeds niet weten waar ze nou eigenlijk mee bezig zijn.
  Wil je verder filosoferen, neem maar contact op!

 14. Frits Rademakers schreef:

  nou een mooi verhaal meneer Diessen, ik zal binnenkort contact met u opnemen,
  maar 1 ding is wel duidelijk we moeten er wel voor open staan als installateur.
  ik zou graag zien dat voor ieder airco systeem wat wordt aangelegd de verplichting is er ook zonnepanelen bij te plaatsen, hierbij is een ding zeker bij zon heb je koeling nodig en dan heffen die elkaar co2 neutraal op, bij verwarmen moet iemand mij nog even uitleggen hoe ik mijn warmte pomp van elektra voorzie als het koud is , dan is er meestal geen of beperkt zon en doen mijn pv onvoldoende om die warmtepomp aan te sturen. en een batterij die zomers wordt geladen om in de winter mijn huis warm te stoken , is net zo groot als mijn hele woonhuis,
  Ik heb het vermoeden dat er een hoop lobby werk wordt verricht, door mensen die hun zakken vullen, maar heel ver weg staan van de werkelijkheid.
  Laten we beginnen met isoleren van de buiten zijde van onze huizen en allemaal aan het HR ++ of triple glas en 15 tot 20 cm minimaal aan isolatie van de buiten muren en daken. dat is haalbaar en kan gefaseerd , en dat is wat ik voorlopig als advies aan mijn klanten geef.

 15. Menno van Eck schreef:

  Helaas lijkt er hier wel een heilige oorlog gaande. Daarnaast wordt er van alles door elkaar gegooid. Inderdaad mijn warmtepomp kostte 7000 Euro, maar daar staat 2000 Euro subsidie tegenover. Die verving mijn gasketel die ook 3800 euro gekost had in 2002.
  Door een COP van gemiddeld 3,2 is deze verreweg efficiënter dan de oude ketel.
  Warmwater via boiler en heater voor een constante flow.
  Als jullie het in de installatiebranche niet willen snappen, dan hoop ik dat jullie gestimuleerd worden door het feit dat nieuwbouw voortaan gelijk staat aan full-electric en dat de laatste ketel langzamerhand geleverd is.
  Je klanten goed informeren, en verder kijken dan je neus lang is. Er is wel degelijk een probleem met CO2 uitstoot. Dit centraal (in de el centrales) oplossen is veel efficiënter dan dat bij de particuliere huizen op te lossen.
  Ja, vooral isoleren, maar ook stoppen met gas.

 16. Sjaak schreef:

  nog even een rekensommetje of een Wp duurzaam is.

  in 1 m3 aardgas zit ongeveer 10 kWh warmte en heeft 1.8 kgCO2 uitstoot, kost voor een kleine verbruiker € 0,60
  10 kWh elektrische energie geeft 10x 0.58 kgCO2 vrij = 5.8 kg, en kost 10x € 0.20
  die Wp moet dus wel heel erg goed gaan werken wil die de CO verbeteren tov aardgas ook in kosten.
  vrijwel alle cv-installaties zijn verkeerd ontworpen, dat is met een WP nog veel belangrijker

 17. Ik ben het niet helemaal met je eens Sjaak.
  Het hangt er vanaf hoe de elektriciteit is opgewekt.

  Het klopt wel dat er goed gekeken moet worden naar het afgifte systeem. Werkt deze niet optimaal zal de warmtegever ook niet optimaal functioneren.

 18. Jaap schreef:

  Een levensduur van 25 tot 30 jaar? Ik hoop dat je tegen 2030 nog HFK’s (lees R410a) kunt krijgen en ook de verkrijgbaarheid van reservedelen zal vanaf 10 jaar na productie toch echt lastiger worden.

 19. Menno van Eck schreef:

  Jaak snapt helaas niet helemaal hoe het werkt. Een 10KW warmtepomp gebruikt bij een COP van 3.2 pakweg 3.3 KW aan electriciteit!
  De meeste moderne pompen zitten al rond de 4 of meer. Al je cijfers moeten dus minimaal door 3 gedeeld worden.

  Mijn vorige ketel was 32 KW en is vervangen door een 7.5 KW pomp. Uiteraard verandert daardoor het stookgedrag van de woning. Maar dat is alleen maar gunstig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.