fbpx
Nieuws

Warmtepomp kan nóg efficiënter

8

Onderzoekers van de Amerikaanse Purdue universiteit hebben een apparaatje ontwikkeld dat de warmtepomp efficiënter maakt. Tijdens het verplaatsen van lucht van hoge naar lage druk verliest een warmtepomp energie. Deze ‘verspilde’ energie wordt door het apparaatje opgevangen en hergebruikt.

Het apparaatje wint maar een paar procent energie. Maar omdat het apparaatje past op vrijwel iedere warmtepomp, kan het toch interessant zijn. Het heeft ook geen invloed op de veiligheid van de warmtepompcyclus. Ook werkt het in verschillende omgevingscondities.

De onderzoekers zijn nu bezig de techniek te patenteren. Of en wanneer deze techniek op de markt komt, is nog niet bekend.

8 reacties op “Warmtepomp kan nóg efficiënter

 1. Ludwig Nijhof schreef:

  Een goed ontworpen (en uitgevoerde!) warmtepompinstallatie met bodemcollector is pas écht efficiënt.

 2. Desmyter Patrick schreef:

  met ” lucht” word hier vermoedelijk koelmiddel bedoeld, en van hoge naar lage druk, dat gebeurt in het expansieventiel (apparaatje?). Normaal is er in het expansieventiel geen energieuitwisseling, enkel in de verdamper en condensor. vermoedelijk probeert men uit de drukverlaging wat energie te halen door een andere expansiemethode.
  Ik zou het waarderen indien er juiste termen gebruikt worden, elk koeltechnisch component heeft een juiste naam. gebruik deze!

 3. Lewis Fisher schreef:

  Volgens mij kloppen veel artikelen hierover niet. Volgens mij… wordt de “Turbomachine expander” in plaats van het ventiel gebruikt, dus in het koudemiddelcircuit, niet in de “lucht”. Normaal gesproken verlies je energie in de expansie van het koudemiddel dat omgezet wordt in warmte. Denk aan het opblazen van je fietsband, dan wordt je ventiel warm door de compressie, maar ook door de wrijving. Bij een ventiel in een warmtepomp wordt deze juist koud omdat je expandeert van een hoge naar lage druk, maar wordt ook warm door de wrijving. Over het algemeen werkt de ventiel in de vloeistoffase waardoor deze vrij efficiënt is vergeleken met de gas fase, of vloeistof naar gas. In plaats van een ventiel zou je ook kunnen expanderen door de druk te verlagen via een ventilator/motortje. Nu verkrijg je de energie (debiet*drukval) elektrisch dan met een generatortje die je dan weer kan gebruiken voor je compressor/ventilator.

  Bij een CO2 warmtepomp, waar je van gas naar gas gaat, zou dit bijv. heel mooi kunnen;

  The Viper Expander operates by using a nozzle to accelerate the high pressure CO2 into a high velocity jet of fluid impinging on a micro-turbine impeller. The impeller is coupled with a generator, which harvests the kinetic energy of the CO2 by converting it into electrical energy that can be fed back into one of the system components, such as a fan or compressor motor.

  Maar als ik het mis heb hoor ik het graag.

 4. Jeet schreef:

  En jeet liet een scheet in de warmtepomp

 5. Piet snot schreef:

  Een scheet in de warmtepomp kan een explosie veroorzaken plus inwendige corrosie in de ketel.

 6. Piet snot schreef:

  Je et. Een scheet in een warmtepomp kan een explosie veroorzaken plus corrosie in de ketel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.