fbpx
Nieuws

Warmtepomp op flatgalerij

De eerste modelwoning van Growing Green aan de Meermanstraat in Delft laat zien wat niet eerder mogelijk was: het verduurzamen van een individuele galerijwoning. De enkele woning krijgt aan de gevel een element met daarin een warmtepomp. Een proefwoning, met balansventilatie en warmtepomptechniek, is woensdag geopend en te bezichtigen.

Het concept Growing Green is ontwikkeld door het gelijknamige door Smits Vastgoedzorg opgezette consortium in nauwe samenwerking met de TU Delft, TNO en Woonbron en biedt een maatwerkoplossing voor gestapelde bouw. Met het renovatieproduct kan één woning toekomstbestendig worden gemaakt, maar ook een heel gebouw of een hele wijk. Woningcorporaties en vereniging van eigenaren zijn hierdoor niet afhankelijk van collectieve besluitvorming om voor deze woningverbetering te kiezen.

Werkwijze

Growing Green rijkt naar eigen zeggen verder dan alleen een betere energieprestatie van de woning. De aanpak richt zich ook op een gezond, veilig en comfortabel binnenklimaat. De werkwijze is als volgt. Allereerst worden nieuwe prefab gevelelementen met hoogwaardige isolatie aangebracht. Aan de gevel van de galerijwoning komt een functioneel element met daarin een warmtepomp. Hierdoor verdwijnt het warmwatertoestel uit de woning. Er blijft alleen een cilinderunit achter. Dit is een soort voorraadvat met verwarmd water voor de tappunten. Dankzij een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning beschikken de bewoners altijd over voldoende frisse binnenlucht. Growing Green dankt zijn naam aan de moderne, functionele gevelelementen van vlasvezel versterkt biocomposiet. Hierin zullen ook plantenbakken komen. Naarmate er in een woongebouw meer woningen zijn aangepast, zal het aangezicht van het gebouw ‘groen’ worden.

Modelwoning

De modelwoning is tot half augustus op afspraak te bezichtigen. Reserveren kan via de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.