Ga naar hoofdinhoud

, , ,

Warmtepomp: ‘we hebben ons vak terug!’

Warmtepomptechniek geeft installatiebedrijven weer mogelijkheden om een verdiepingsslag aan hun beroep te geven. Ruud Meijns van M&O Techniek: “We hebben ons vak terug.”

De ervaren warmtepompinstallateur legt op donderdag 23 januari in het webinar ‘Zet hem op 50˚C’ uit hoe hij te werk gaat. M&O Techniek plaatste afgelopen jaar 175 warmtepompen. Zijn bedrijf, waar 65 mensen werken, is gestopt met het verkopen en onderhouden van cv-ketels. Het webinar is een samenwerking tussen Eisma Bouwmedia en Alklima. In dit gratis uur vakinformatie leert de kijker van Meijns en opleidingscoördinator Remco Onder de Linden van Alklima een goed stappenplan te maken voor verduurzaming van bestaande woningen.

Het webinar is gratis te volgen na aanmelding via deze link.

“Bij een cv-ketel zijn we gewend geraakt de installatie op de piekmomenten, en dus veel te ruim te dimensioneren. We zetten een krachtige Formule 1 motor in een lelijk eendje, en blazen heet water door de leidingen. Een grotere ketel kost maar een fractie meer, dus we laten hem zachtjes branden om tijdens de piek vol gas te kunnen geven. Daar is weinig rekenkracht voor nodig, dus het niet zo gek dat de cv-ketel-markt een vechtmarkt is geworden.”

Lees hier een interview met Ruud Meijns in de online versie van vakblad Installatie en Sanitair.

Advies en rekenkracht

Volgens Meijns biedt de warmtepomp de vakhandel juist onderscheidend vermogen ten opzichte van de massa, omdat hier meer advies en rekenkracht voor nodig is. Maar om die kennis te bezitten moet een installateur wel investeren. “Een warmtepomp wil je niet overdimensioneren want dan gaat hij pendelen en dat is nadelig voor de installatie.” De kunst is om volgens Meijns de installatie te berekenen op een basisbehoefte op basis van lage temperatuur met een buffer, die afhankelijk van de specifieke situatie of wensen kan worden aangevuld met elektrische bijstook, infraroodpanelen, extra radiatoren of zelfs een split-unit. Ook een hybride, dus een cv-ketel als achtervang, is een optie.

Klachten: wat is de oorzaak

“De installateur moet zijn adviesrol een onderdeel laten worden van zijn bedrijfsstrategie”, betoogt Meijns. Volgens de ondernemer zijn de missers met de techniek bijna nooit te wijten aan het toestel zelf, maar nagenoeg altijd aan de installatie die erachter ligt. Die is bijvoorbeeld niet toegerust om te functioneren op lage temperaturen. Ook wordt er in sommige gevallen nog altijd nachtverlaging toegepast, waar dat niet langer hoeft.

M&O Techniek opende afgelopen jaar een Energie Transitie Centrum, als onderdeel van de showroom van het bedrijf in Wormer. Hierin worden particulieren en professionals met hapklare informatie stapsgewijs meegenomen in hun klantreis. Het advies: ‘Zet hem op 50 ˚C’ geeft het bedrijf met regelmaat. Het terugschroeven van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel kan een particulier gedurende een stookseizoen laten weten of een woning mogelijk geschikt is om over te stappen op lage temperatuurverwarming in combinatie met een warmtepomp.

Het webinar is gratis te volgen na aanmelding via deze link.

32 reacties op “Warmtepomp: ‘we hebben ons vak terug!’

  • andre

    Ik heb mijn installatie al div.jaren op 50gr staan, slimme thermostaat toegepast en radiatoren ingeregeld. Installatie is aangepast in combinatie met zonneboiler (zonnewarmte). 2019 was een top jaar wat gasverbruik betreft. Een jaarverbruik van 330 m3 is nog nooit zo laag geweest.

    1. Ruud Meijns

      Heel goed andre!! Gezien je lage gasverbruik wordt het aanhouden van een aansluiting een dure hobby

    2. Klinkt goed, maar ik heb geen idee om wat voor soort installatie het gaat. Wat is het stroomverbruik, installatiekosten en zijn er ook zonnepanelen?

  • Dennis

    Super dat er innovatie is echter 50 graden gaat er bij mij niet in het is algemeen bekent dat legionella onder de 60 graden explosief kan groeien, zet daarom je warmwater tap altijd op 60 graden, of neem een cursus werken met drinkwater.

    1. Kees Onman

      Sinds wanneer drink je cv water en groeit legionella in zuurstofarm water?

    2. Ervaring

      Dag Dennis cv en drinkwater zijn gescheiden

    3. Maickel

      Neem een cursus :hoe werkt een cv ketel nu echt!
      Voordat jij mensen er zo op aanspreekt.

    4. Anita Brouwer

      Ik snap Dennis wel, maar ook Kees Onman. Legionella is een aerobe (zuurstobehoeftige) bacterie. Dus in het gesloten circuit van de CV zal deze niet groeien en nee, we drinken het ook niet. Tot zover Kees’ punt, echter, als het water dat uit de kraan komt géén 55°C heeft bereikt, is de bacterie in het drinkwatercircuit wel degelijk in staat tot vermeerdering. Niet het binnenkrijgen van de bacterie via drinkwater op zich is schadelijk, maar wél als zijnde aerosolen zoals de stoom van het douchewater bijvoorbeeld….. dus Dennis heeft wel degelijk een punt, 60°C zodat de Legionella geen kans krijgt.

      1. Technische ervaring

        Beste Dennis en Anita
        Ik zal het kort uitleggen
        Wanneer iemand een warmtepomp Of een cv ketel in combinatie met vloerverwarming heeft wordt altijd de volgende parameters ingesteld
        Cv water voor vloerverwarming 40graden.
        Boiler tussen de 55 en 60gr en meestal snachts kan je hem zo instellen dat de temperatuur van boiler hoger gaat voor bestrijding van legionella

        Ik zit meer dan 15 jaar in de ventilatie en warmtepomp techniek. Een aantal reacties die ik lees merk ik op dat er sprake is van zeer weinig kennis ook van installatie bedrijven. Helaas kom ik dagelijks in contact met installatie bedrijven waarbij de warmptpompen verkeerd zijn geplaats waarbij de compressor over 10 jaar al kan vervangen.

  • Arnoud

    Gas aansluiting de deur uit, warmtepomp sind 1.5 jaar, zonnepanelen op het dak en nul op de meter. Het kan wel.

    1. Denfield

      Totdat het salderen afgeschaft word

      1. Koos

        Wij zijn al voor de derde winter gas loos. Zonnen panelen op dak en een zonnen boiler voor heet water, en voor de winter maanden een electies door stroom apparaat voor heet water. De vloer verwarming aan gesloten op een warmtepomp met een voor raad boiler van 240 liter. En dan voor de winter maanden bijverwarming met infrarood panelen. Gas meter weg en nul op de rekening voor stroom.

  • H. Pereboom

    Beste meneer Andre,
    Als je op autogas gaat rijden, dan gebruik je ook veel minder benzine, maar wel autogas.
    Begrijpt u?
    Groet. Hein.

  • Stefan

    Lekker blijven pielen op micro-schaal, jongens! Alles voor het milieu.
    Doen ze het in Moskou nog even anders:

    Therefore, many people in Russia during winter wear T-shirts at home and leave the windows open. This, of course, has its advantages, because there will always be fresh frosty air in the flat.

    1. Driek

      Het gaat economisch ook fantastisch in Rusland. Vooral voor de tien procent. De rest heeft waarschijnlijk niet eens een gasaansluiting maar stookt nog kolen.

    2. Djf

      Veel huizen in Russische steden hebben blok/wijk verwarming met radiatoren zonder regelaars. Advies (van m’n huisbaas) bij te warme binnentemperatuur: zet het raam maar open!

  • Sander

    Het vak terug nu eens keer de lonen omhoog.
    Het blijft het grootste kutvak van Nederland.
    De werkgevers in de installatie branche zijn de slechtste betalers van Nederland als je opleiding werkdruk alles mee telt

    1. Dan laat ook weten wat je netto verdiend. Ik denk dat €2250 wel een net inkomen is. En als je het vak niet mooi vind, dan zoek wat anders!

      1. Peter

        2250 is natuurlijk een k.t salaris. Probeer met dit salaris maar eens fatsoenlijk een huis en middenklasse auto te kopen.

        Waarom kan dit vak niet gelijk betaald worden als bv de ICT.
        Logisch dat jongeren daar massaal voor kiezen.

        1. Driek

          En die ICTers zitten in een warm kantoor, hun productiviteit kan nauwelijks gemeten worden en ze mogen rotzooi afleveren waar dagelijks storingen in optreden.
          (Dan komen ze -betaald- in hun leaseTesla voorrijden en maken de problemen voor 100 euro per uur erger dan de waren.)
          Al een installateur zulk werk aflevert houdt hij het geen vijf jaar vol.

          1. Als ICT-er vind ik dat wle kort door de bocht. En wat een frustratie sprrekt daar uit…..

          2. Driek

            Na 25 jaar Windows rolde Microsoft recent upgrades uit met mooie nieuwe icoontjes, zeer originele vastlopers en weigerende Bluetooth.
            Microsoft is een van de meest ervaren, en bovendien een van de rijkste bedrijven ter wereld.
            En ze leveren nog steeds producten met kanjers van fouten.
            Frustratie? Nee, eerder verbazing over het gebrek aan echte professionaliteit in de branche.

      2. Henkie

        Voor dat geld blijf ik in bed liggen … Mijn eventuele WW zou al hoger zijn.

    2. Kees

      Lonen omhoog dan kunnen de prijzen ook weer omhoog dus je gaat er niet veel op vooruit

  • Bart

    Om echt succesverhaal te worden dient geluid nog te verminderen, toestel die boven 60 db genereert kan je uzelf of de buren niet aan doen.

    1. Ivo

      Weet iemand de kosten om je gasaansluiting te laten verwijderen?
      Met andere woorden dat je ook geen leveringskosten meer hebt?
      Neem aan dat de overheid iedereen stimuleert om over te gaan. Je hebt al een dure investering van warmtepomp en afgifte systeem, maar werkelijk gasloos ben je dan nog niet.

    2. g van dijk

      zo is het maar net bart! na een jaar ellende en droevenis met de installatie van de buren en de hele dag gezoem getril en gebrom politie over de vloer ggd. gemeente enz. enz. hebben we besloten om maar te verhuizen NA 40 JAAR!!
      in een fijne buurt gewoond te hebben gelukkig nieuw jaar g. van dijk

      1. Het is jammer dat er Lucht-Water- Warmtepompen worden geïnstalleerd door bedrijven die dit niet laten berekenen door een desbetreffende aanbieder. Waarom laat de buurman de installatie niet door een gekwalificeerd bedrijf controleren. Ik denk dat er wel wat aan is te doen. Ik ben installateur, en wij hebben een Mitsubishi Electric warmtepomp geïnstalleerd. We hebben alles laten berekenen door Alklima, en het in bedrijfstellen is ook door Alklima gedaan. De warmtepomp werkt perfect, en maakt geen lawaai. Het kan allemaal wel, maar laat jullie goed adviseren voordat je iets gaat installeren. Kies niet voor een goedkope installatie, maar kies voor kwaliteit. Groetjes EriKlima Installatietechniek.

        1. g van dijk

          hallo erik ik kan met de buren niet meer praten maar ik heb de installatie laten keuren door STROMING en geluid laten meten en er kan zeker wel wet aan de installatie verbeterd worden omvormer binnen deel warmtepomp en leidingen hangen allemaal aan de slaapkamer muur en dat veroorzaakt ook laagfrequente [geluiden] maar voor de gemeente is dit geen probleem en als je hier binnen loopt hoor je ook niet direct iets maar na verloop van tijd wel en dat is het probleem je gaat steeds
          meer horen en dan focus je er op en dan is er geen redding meer aan want de installatie draait 24 uur per dag!! groet g.van dijk

  • Cor

    Ik heb inmiddels 4 jaar een Mitsubishi wp en sinds medio 2019 sww via een nibe ventilatie wp en ik ben dik tevreden over all electric maar je hebt idd kennis nodig om dit te realiseren. Sommige opmerkingen raken hier kant nog wal en heb je geen interesse ga dan ergens anders zeuren. De installateurs hebben overigens nog wel een inhaalslag te gaan, er is nog weinig ervaring.

  • Bart

    beste,
    Ondertussen gaan we ervan uit dat een warmtepomp geen lawaai maakt.
    Echter het geluid van een goed werkende pomp is voor bijna alle merken ongeveer 60 dB. De uitleg dan is dat dit normaal is want het is een ventilator of compressor die zijn werk doet.
    Dit zal wel kloppen maar het is gewoon te hoog voor continu draaiende systemen en wordt jammergenoeg serieus geminimaliseerd door bepaalde groepen.
    Voor mensen die de stap overwegen ga zeker langs bij verschillende installaties en dit zowel overdag, savonds en zelfs eventueel snachts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan