fbpx
Nieuws

Warmtepomp zónder buitenunit

Opnieuw een nieuwe lucht/water-warmtepompleverancier. Importeur Enzavu brengt een Oost-Europese warmtepomp naar Nederland die volledig binnen is opgesteld. Het toestel moet een optie vormen voor woningen waarbij een buitenunit om praktische of esthetische reden niet haalbaar is. Consequentie is dat de compressor van het toestel binnen draait.

De stadswarmtepomp, zoals importeur Enzavu haar Nav5Ai noemt, mikt vooral op woningen met een inhoud van minder dan 150 m3. Het apparaat (65 x 52 x 80 cm) voert met twee kanalen van Ø250 mm via dak of gevel lucht naar en van het toestel. De techniek, dus ook de compressor, zit in het binnendeel verwerkt. Het toestel wordt sinds twee jaar in Oost-Europa geproduceerd. Enzavu wil de naam van de fabrikant om strategische reden niet prijsgeven – maar enig speurwerk op internet wijst al nel in de richting van de Tsjechische fabrikant Hotjet, dat het apparaat produceert onder de naam NAV-03.

Op dit moment draaien er zes toestellen in Nederland en een veelvoud in het buitenland. Vanwege het ontbreken van het buitendeel, en het lagere vermogen, verwacht Jack de Mooij van Enzavu wel een grote vraag. “Dit is een typisch “Nederlandse warmtepomp zoals Diederik Samsom hem wenst: klein, compact en zonder buitendeel.” De Oost-Europese fabrikant heeft speciaal voor de Nederlandse markt een stillere inverter compressor in het toestel geplaatst.

Hybride en all-electric

De warmtepomp heeft een modulerend vermogen tussen de 1,8 en 6,2 kW, waarbij het voor de laatste kW gebruik maakt van elektrische ondersteuning. Bij 7 ͦC haalt het toestel een COP van 5,4. Het toestel komt als hybride op de markt, waarbij het overgrote deel van de verwarmingsvraag van de CV-ketel overneemt. In de all-electric opstelling is er een bijbehorende hydromodule (buffer, boiler, expansievat, pomp en regeling) met een opslag van 200 of 300 liter.

Geluid binnen

Enzavu mikt op zowel nieuwbouw als renovatie: waarbij met name in de bestaande bouw wel aandacht moet worden besteedt aan de opstellingsruimte. De documentatie vertelt dat het apparaat 38 db(A) produceert. “Hij kan niet overal hangen”, stelt Jack de Mooij van Enzavu. De binnenopstelling vraagt om zorg over de technische ruimte, en de ophanging, zodat in een verblijfsgebied de norm van 30 dB(A) gehaald wordt. De importeur wil een landelijk dekkend netwerk van installateurs opbouwen die eerste lijn service van de toestellen kunnen verzorgen voor de fabrikant. De importeur verwacht ook dat het apparaat heel snel in de ISDE-lijst staat.

Bijlage

60 reacties op “Warmtepomp zónder buitenunit

 1. DTE Europe schreef:

  DTE Europe levert in samenwerking met Combine Energy deze oplossing al geruime tijd. In thermodynamische als in ventilatie variant. Tevens gecombineerd met een geïntegreerde buffer van 160/200/260 liter. In dit geval geen oost Europees product, maar een ontwikkeling van eigen bodem.

 2. frank schreef:

  heel goed Mark. Maar niet verder vertellen want het is geheim

 3. Rob schreef:

  Wat zijn de kosten?

 4. E.van As schreef:

  Verzoeke mij de info te zenden.

 5. Piet schreef:

  Gaat niks worden te veel lawaai

 6. Marten schreef:

  He! Een Daalderop Combinair, de hele buurt had hem 10 jaar geleden, nu alleen wij en onze buren nog, incl. een hele bult zonnepanelen ivm het stroomverbruik

 7. Techno. Adviesbur. Winnubst schreef:

  Graag nadere info.

 8. Nick schreef:

  Helaas is dit apparaat en die van Daalderop niet geschikt als vervanging van de CV is in een appartement omdat de kanalen kleiner zijn dan 250mm.

 9. Rob schreef:

  War werkt wel en is betaalbaar qua warmtepomp. Veel (ong. 1000) m3 inhoud te verwarmen.

 10. Jan schreef:

  Dit type warmtepomp zonder buiten-unit kan gecombineerd worden met de standaard in de huizen aanwezige WTW-unit. Lijkt mij een leuke optie.

 11. FRED VERDONK schreef:

  Geïnteresseerd

 12. jan schreef:

  Dit is echt een oplossing die betaalbaar is .
  Dit verdien je zo terug
  in combinatie met je huidige C.V. helemaal top

 13. Jack schreef:

  Jan helemaal eens, bedankt!

 14. hans a schreef:

  de installatie is te groot en te zwaar om op zolder te kunnen gebruiken. De pomp weegt 65 kilo de waterunit 175 kilo. Dat krijg je nooit door het trapgat.Als de installatie gevuld is komt daar nog 200 kg aan water bij.Ben benieuwd of de zoldervloer dat hebben kan.
  Zo groot als de installatie ook is is hij toch te klein voor ons huis met 105 m2.

 15. j de jonge schreef:

  Graag wat meer informatie hierover.
  Afmetingen, geluidstabel en een richtprijs.

  Vr. Gr.
  Jonge

 16. Jeroen schreef:

  De watermodule weegt leeg 65 kilo.

 17. Jack schreef:

  Bedankt voor de reactie, als je meer info wenst horen wij het graag via jackdemooij@enzavu.nl

 18. hans a schreef:

  Beste Jack,
  Bedankt voor je aanvulling. Ik dacht dat het nettogewicht van de watermodule 175 kg was. Dit betekent toch dat je maar 100 liter warm hebt en dat je als je doucht en 8 liter per minuut gebruikt maar 12 minuten kunt douchen.
  De zolder is bereikbaar via een vlizo-trap. het gat in het plafond is ongeveer 60 x 100 cm en daar krijg je geen wasmachine mee op zolder.

  • Jack schreef:

   Beste Hans wij hebben een Smart Hydromodule en dan werkt het anders. Resultaat is ca. 40 minuten tap/douchewater bij 8 liter/min van 45 graden. Mijn advies is om er een installatiebedrijf te benaderen om alle vragen te kunnen beantwoorden.

 19. Manfred schreef:

  Is deze warmtepomp ook geschikt voor een indirecte luchtverwarming van Brink. Elan 2.0.

 20. Ray schreef:

  Neem voorlopig geen warmtepomp,
  Trekken behoorlijk energie, en waar denk je dat die vandaan gaat komen.
  Ja van de onder andere kolencentrale.
  We gaan met de tijd allemaal over op waterstof, de leidingen liggen al reeds naar alle huizen die gas hebben.
  Gewoon rustig afwachten, en niet de hype direct volgen van onze regering.
  Daar draait alles om ons een poot uit te trekken.

  • Jos schreef:

   Ben ik helemaal met je eens , onwikkelingen gaan snel . Zo gaat het ook met de auto,s die rijden op waterstof .Nu nog is de aanschafprijs vanaf 60000 euro , er zijn te weinig tankstations , maar die gaan er snel komen .Je rijdt 600 km op een volle tank die in je in drie minuten vol hebt .Nauwelijks uitstoot. Over 10 jaar zal de waterstofauto het overnemen van de elektrische auto. Veel mensen laten zich nu al gek maken ,door politici,producenten etc. willen bij de eersten zijn , en dan moet je er extra duur aan. Subsidies ,betaal je zelf weer gedeeltelijk al weer terug met de b.t.w. heffingen etc .Warmtepompen hebben electra nodig Blijf kalm, Geduld wordt in de toekomst beloond.

   • Remko schreef:

    Of je loopt de voordelen van waterstof nog even door en andere aandachtspunten om je verwachtingen mee te managen https://www.youtube.com/watch?time_continue=294&v=f7MzFfuNOtY

    • Jos schreef:

     Waterstof productie is nu nog duur , maar de ontwikkelingen gaan snel .M.b.t. de waterstofauto .Eerste waterstofgastankstations zijn er al in Rhoon /Arnhem/Delfzijl/Helmond ( kosten gemiddeld 1,5 miljoen euro investering per stuk ) en er volgen er snel meer in 2019-2020 Pesse(Drenthe) /Breda/A,dam,/Schiphol/Rotterdam airport/Utrecht/Groningen ,tank van de waterstofauto is binnen 3-5 minuten gevuld , en je rijd weer weg .Als voorbeeld ,De Nieuwe Hyundai Nexo waterstofauto kan volgetankt 665 km afleggen .Prijzen waterstofauto,s zijn nu nog duur maar zullen in de toekomst ook voordeliger worden .

 21. Van Eck schreef:

  Hallo,

  Helemaal eens met Jos.
  Want de lobby van de grote (olie) bedrijven (de overheid trapt er in) wil dat wij doen wat zij willen.
  Met Electra is alles te sturen met de bestaande Electra infrastructuur.
  Laat de “overheid” met al milieu btw nu echt eens bedrijven steunen met innovaties en deze dan ontwikkelen en uitvoeren.

 22. Jack schreef:

  Natuurlijk is er nooit 1 oplossing voor alle woningen, dat is onze warmtepomp ook niet. En zo ook waterstof niet : https://www.ed.nl/eindhoven/waterstof-loont-niet-als-warmtebron-voor-huishoudens~aef3bf59/

  • Jos schreef:

   Leuk artikel om te lezen , Jack , er staat te lezen voorlopig niet voor huishoudens , bruikbaar , neem van mij aan dat de ontwikkelingen met waterstof heel snel gaan.Een warmtepomp is een keus .Ik kies liever even voor wachten .

 23. Ray schreef:

  Mensen laat je niet gek maken , onze buren België gaan gewoon door op gas, maar het probleem ligt bij onze regering die heeft jaren op de gasboringen geleefd(,verkocht) veel geld verdient.
  Het lijkt dat Shell,bp enz… de eigenaren waren van de putten, maar helaas deze haalden het het alleen maar naar boven, de staat is eigenaar en heeft er veel geld mee verdient, nu raakt het op.
  Dus jan modaal gaat ervoor opdraaien.

  De waarheid is altijd anders dan de media vertelt.

  Gewoon geduld hebben, wordt vanzelf opgelost.

  • Jos schreef:

   Bedenk voor u zelf dat op de basis waar we hier in Nederland zogenaamd democratisch bezig zijn de verkeerde weg inslaan.We krijgen steeds meer te maken met oplegde oplopende vaste lasten , belastingen , heffingen , zorgpremies etc.. de rek raakt eruit ,2/3 van onze bevolking hoest nu al de uitkeringen voor 1/3 van de bevolking op , en dat percentage gaat snel oplopen komende jaren Waardoor er voor veel huishoudens netto steeds minder overblijft om te investeren ,zeker in verduurzaming , dus er zullen automatisch moeten worden gezocht naar voordelige alternatieven om te verduurzamen , dan de mogelijkheden die er nu zijn , omdat de meeste Nederlanders niet het budget hebben om te verduurzamen , nu al 40% van de huishoudens . Gaat de overheid maar door en door met verhogen met lasten etc , dan gaat er bij de bevolking op een gegeven moment toch weerstand .komen , dus volgende kabinetten zullen toch echt moeten gaan zoeken naar voordelige alternatieven voor energietransitie.

 24. MarkS90 schreef:

  Jack, je valt in herhaling met je mailadres. Blijf vooral geheimzinnig doen dan wordt het nooit wat met dit product.

  • Peter schreef:

   @Mark helemaal waar dit verhaal van die warmtepomp zit vol geheime onzinnigheden normaal als je iets wil kopen geeft een dealer gewoon de prijs van het product en niet komen maar ja, maar, en zus en zo, Jack ga maar lekker slijmen met Samsom dan kun je ze misschien slijten bij woning corporaties.

 25. jos schreef:

  En dan dit mensen , we zijn allemaal druk met verduurzamen , wat mag het kosten ?Straks heeft een gehele generatie geen geld meer voor verduurzamen . 46 miljard Euro FOETSIE bij de Pensioenfondsen in de laatste 3 maanden vorig jaar vervlogen .Uw zuurverdiende euro,s belegd in aandelen ,pats ,uw opgebouwde pensioen voor een groot gedeelte weg.

 26. M. Hulsebos schreef:

  Als installateur hebben diverse ervaringen met deze systemen en Enzavu.
  Graag willen we onze ervaringen delen met installateurs die ook in overweging zijn om dit product te gaan toepassen.

  • Kasper schreef:

   Beste M. Hulsebos,

   Als u ervaring heeft met de Hotjet installaties van Enzavu dan ben ik dringend op zoek naar u! Onze installatie werk al niet sinds augustus ’21 en Enzavu is gestopt/failliet. Andere installateurs of verwarmingsbedrijven kunnen of willen niet komen.

   Help, help, help!!!

   Groet,
   Kasper (kasper.broer.nl@gmail.com)

 27. Paul schreef:

  Enzavu heeft zijn bedrijfsactiviteiten beëindigd, zo staat op de website.

 28. Kasper schreef:

  Beste M. Hulsebos,

  Als u ervaring heeft met de Hotjet installaties van Enzavu dan ben ik dringend op zoek naar u! Onze installatie werk al niet sinds augustus ’21 en Enzavu is gestopt/failliet. Andere installateurs of verwarmingsbedrijven kunnen of willen niet komen.

  Help, help, help!!!

  Groet,
  Kasper (kasper.broer.nl@gmail.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.