fbpx
Nieuws

Warmtepompboiler op buitenlucht

Panasonic breidt haar assortiment warmtepompboilers uit. Met de techniek kan al tot 273 liter warm water worden geproduceerd met behulp van energie uit buitenlucht. Deze wordt door een ingebouwde warmtepomp op het vat opgewaardeerd tot 55 graden.

Nieuw in de range zijn de DHW Stand Alone versies van 100 en 150 liter. De nieuwe Stand Alone versies kunnen wandhangend worden gemonteerd, en mikken onder meer op de vervangingsmarkt van elektrische boilers.

Het bedieningspaneel van de boiler bevat verschillende functies die helpen het energieverbruik van de unit te optimaliseren. Zo is de DHW Stand Alone voorzien van een eenvoudig digitaal bedieningspaneel waarmee onder meer de dagelijkse werking van de boiler kan worden ingepland, verschillende modi kunnen worden geselecteerd en het energieverbruik kan worden gemonitord. Ook kunnen de pv-panelen worden aangesloten op de boiler. In dat geval kan het tapwater via een elektrische spiraal extra gevoed worden met duurzame energie.

Kanalen door het huis

De warmtepompboiler is in opkomst. Het aanbod bij verschillende fabrikanten groeit. Groot voordeel van deze warmtepomptechniek is dat geen buitenunit nodig is om tapwater te verwarmen. Voor een warmtepompboiler moet een kanaal worden aangelegd dat lucht aanzuigt en afvoert naar buiten.

Grotere versie van 273 liter

Alle warmtepompboilers van Panasonic heten DHW (Domestic Hot Water) en zijn al op de markt in een vrijstaande versie van 200 of 273 liter. De grootste versie voorzien een gezin van vier personen van voldoende warm tapwater. Dit systeem kan ook onttrekken uit afgevoerde ventilatielucht. Gekoelde lucht kan worden teruggebracht in de woning, of naar buiten worden afgevoerd. Panasonic belooft dat het apparaat tot -7 graden Celsius haar hoge rendement kan blijven behalen. De techniek heeft COP’s tot 3,3. De boiler kan elektrisch bijgestookt worden en beschikt over de mogelijkheid om via pv-panelen gevoed te worden. Aandachtspunt is – ook hier – het geluid: de warmtepomp kan tot 59 dB produceren. Dit betekent dat goed moet worden gekeken naar de opstellingsplaats en mogelijke aanvullende isolerende voorzieningen.

5 reacties op “Warmtepompboiler op buitenlucht

  1. Pietertje schreef:

    Wow, 59 dB in huis. Je moet heel wat doen om dit naar 30 dB te verlagen in het verblijfsgebied (conform Bouwbesluit installatie geluid).
    We hebben het dan over 10 cm dikke kalkzand wanden en eventueel geluiddemping op wanden.

  2. Ry schreef:

    Werkt perfect 100% verwarmd door zonnepanelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.