
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) constateert steeds vaker dat warmtepompboilers en ventilatiewarmtepompboilers met verkeerde informatie geadviseerd, verkocht en toegepast worden. Naast dat het tot comfortklachten en hoge energierekeningen leidt, overtreden fabrikanten of leveranciers de wettelijke eisen.
ILT komt vandaag actief naar buiten met een oproep: het wijst de branche op de plicht om eindgebruikers goed voor te lichten over wat een specifieke warmtepomptechniek wel, maar vooral ook niet kan. Een goed advies, ontwerp en uitvoering voorkomen gezamenlijk dat eindgebruikers met comfortklachten of torenhoge stroomrekeningen worden opgezadeld.
Wel tapwater, geen ruimteverwarming
Het gaat er vooral om dat toestellen die bedoeld zijn voor het duurzaam leveren van tapwater, worden aangewend voor ruimteverwarming in situaties waar dit eigenlijk niet kan. ILT heeft de afgelopen tijd verscheidene technische groothandelaren en webwinkels op de vingers getikt omdat ze verkeerde informatie hebben verstrekt. Woordvoerder Joyce Mooring spreekt zelfs van een trend. “Een leverancier heeft de verplichting de juiste informatie te verstrekken over de toepassingsmogelijkheden en beperkingen van een techniek.”
Overventileren of elektrisch element
De gevallen waar de Inspectie heeft opgetreden, betreffen bijna allemaal (ventilatie)warmtepompboilers die primair bedoeld zijn voor tapwaterbereiding, maar die ook voor ruimteverwarming zijn aangewend. Er zijn technieken die dat kunnen, bijvoorbeeld door via een bypass buitenlucht bij te mengen, maar ook daar zijn duidelijke voorwaarden aan verbonden.
Lees ook: ‘Niet verwarmen met warmtepompboiler’
Zo is er voor ruimteverwarming veel meer vermogen nodig. Een goede berekening en ontwerp, met daarin bijvoorbeeld de isolatiegraad van de schil, moet bepalen of de techniek kan leveren wat nodig is. Volgens de Inspectie komt het te vaak voor dat bewoners hun huis niet meer warm krijgen met deze techniek, of dat er zoveel binnenlucht door de warmtepomp moet dat er comfortklachten volgen. Ook springt dan vaak een elektrisch element bij dat tegen een COP van 1 de woning gaat verwarmen: een hoge energierekening is dan het gevolg. Wanneer er verkeerd geadverteerd en geadviseerd wordt, blijft de leverancier in gebreke, stelt de ILT vandaag.
Private labels
Daarnaast ziet de ILT dat er producten worden verkocht onder een nieuwe (eigen) merknaam en typenummer van de aanbieder. In beide bovengenoemde gevallen worden de aanbieders gezien als fabrikant en moeten zij voldoen aan de eisen van de Ecodesign-wetgeving, anders is verkoop verboden.
Informatie moet volledig zijn
Ook moet alle productinformatie openbaar toegankelijk zijn en het product worden geregistreerd in het Europees productregister voor energie-etikettering (EPREL). De ILT gaat handhavend optreden wanneer tijdens inspecties blijkt dat de zaken niet in orde zijn. De inspectie gaat in contact met brancheorganisaties om er gezamenlijk voor te zorgen dat aanbieders van verwarmingsapparatuur goed worden geïnformeerd over de wettelijke eisen. Mooring: “In een aantal gevallen is informatieplicht onbewust overtreden. Wij adviseren sowieso om altijd gebruik te maken van een erkend installatiebedrijf dat kennis en ervaring heeft met de producten en technieken die worden toegepast.”
Toezicht op fabrikanten en aanbieders
Tijdens de reguliere inspecties van verwarmingsapparatuur controleert de ILT of de producten voldoen aan de energie- en prestatie-eisen uit de Europese Ecodesign-wetgeving. Zo kijkt de inspectie naar welke producten op de markt worden aangeboden en of deze voor het juiste doel en met de juiste informatie worden aangeboden. Bij twijfel verricht de inspectie nader onderzoek, zoals het zelf uitvoeren van tests en inspecties bij fabrikanten, importeurs en aanbieders. Toezicht op de naleving van de energie-efficiëntie eisen van verwarmingsapparatuur is een van de prioriteiten binnen het Programma Duurzame Producten van de ILT.
Dit is nu exact de oorzaak van wat we kwijt zijn geraakt in de laatste 20 jaar.
Het resultaat van niet praktijkgericht opleiden en controleren maar certificeren en de kennis laten verschuiven naar achter het bureau. Vervolgens gaat de kunde met pensioen en blijven we zitten met heel veel mensen die precies weten wat er moet gebeuren maar niets toevoegen aan de uitvoering.
Hoe lossen we dat vandaag de dag op…;adviesbureaus, nog meer personeel binnen en bureaucratie. Resultaat; kosten verhogend, vertragend en frustrerend voor alle uitvoerenden.
Oplossing;
Stop met certificeren en ga over naar opleiden, diplomeren en controleren.
Dit met de kans op afkeur.
Ben bang dat dit overigens nooit meer gaat lukken want ik zou niet weten hoe ik deze uitleg in een Excel bestand zou moeten krijgen.
Personen welke sturen op basis van ervaring en kennis zijn een openbaring. Een persoon die stuurt op basis van opleiding en Excel verdient toch eigenlijk een lel!♂️
Precies dit! Prachtige omschrijving van de werkelijkheid.
Chapeau Geert.
Niks meer aan toe te voegen!
Geert je slaat de spijker op zijn kop! Beter kan je het niet verwoorden.
Tja, meeste installateurs willen graag plaatsen, maar hebben geen idee wat ze uit moeten rekenen en leunen dan op anderen.
Te weinig praktijk kennis aanwezig in Nederland.
Tsja, ik stel dan de vraag: wat is de COP bij 7/45, en dan staan ze je glazig aan te kijken
Jammer dat een vakman vieze handen krijgd anders werd het wel meer gewardeerd
Men is in Nederland al jaren de weg kwijt op het gebied van techniek. Jammer dat men niets heeft geïnvesteerd in kennis en vakmanschap. Er zitten veel te veel mensen op kantoor en er zijn er weinig in de praktijk.
Fijne energietransitie!
Ik als leek heb ook nooit zo begrepen waarom er zo’n groot onderscheid is tussen warmtepomp en warmtepompboiler, terwijl die boiler prima (deels) gebruikt zou kunnen worden als buffervat voor een normale warmtepomp met volwaardige buitenunit.
De grootste uitdaging lijkt me dat je voor verwarming geen 45 graden nodig hebt, wat ten koste gaat van de efficiëntie.
Daar zouden echter oplossingen voor bedacht kunnen worden. Zelf zou ik dan denken aan een regulier hitte element voor de laatste 10 graden, een hybridesysteem met een (eventueel voor verwarming bijspringende) cv ketel, een stratisfied tank, waar alleen het tapwater tot 45 wordt verhit, een extra warmtewisselaar waarbij de warmtepomp de laatste 10 graden bij gebruik bijpompt (geen idee of dat kan met een warmtepomp met een redelijk aantal kw’s) , of de simpelste oplossing: wel gewoon de hele tank tot 45 verwarmen. Er zullen vast en zeker nog meer opties zijn, maar deze kwamen het eerst in mij op.
Inderdaad goed artikel, ik ken bedrijven die inderdaad deze boilers hebben gebruikt voor LTV.
Onacceptabel dit is een warmtepomp voor tapwater niet meer.
Ook voor een gezin met kinderen niet 1-2-3 als hoofdtapwater boiler gebruiken, opwarmtijden zijn lang, met Elektrische Element een stuk korter maar ook je euros knallen dan door je portemonnee.
Energietransitie zeggen we…dat is dit zeker niet, er is helaas een te kort aan goed vakmanschap, er valt geld te verdienen, maar doe het dan op een verantwoordelijke manier.
Team Klimaat Techniek Nederland
zo is het en de buren zijn de dupe die zitten met een bromding opgescheept en als ze er wat van zeggen zijn ze gekke henkie ik weet er alles van
Dat gaat dan over een variant met buitenunit. Dit artikel gaat voornamelijk over warmtepomp boilers zonder buitenunit. Geen bromding dus, maar de warmte komt uit de ventilatielucht (beperkte capaciteit) of uit de ruimte (die je dan heel sterk afkoelt, eigenlijk alleen mogelijk als de boiler in een goed geventileerde ruimte buiten de warme schil staat).
Hoi Jaco,
Vraag me af of een warmtepompboiler in de bijkeuken kan staan? In de bijkeuken staan een wasmachine, droger, koelkast en vriezer. Bijkeuken is 2 bij 3 meter. Bijkeuken staat in het midden van het huis en heeft twee deuren. 1 deur naar woonkamer en 2de deur naar de gang/hal/voordeur en trapopgang. Ik heb wel 1 ventilatiebuis naar buiten een tweede naar buiten maken gaat helaas niet. Ik zou bijna denken om twee ventilatie buizen naar de hal aan te leggen. Soort van airco