fbpx
Nieuws

Warmtepompcentrum Gelderland geopend

In Didam is het eerste warmtepompcentrum van Gelderland geopend. Monteurs van bedrijven, maar ook studenten die een mbo-opleiding volgen, kunnen hier terecht. Ze leren de warmtepompen te plaatsen, ze te onderhouden en erover te adviseren. Dat schrijft De Gelderlander.

In Nederland opent IW – een niet-commerciële coöperatie die 25 jaar geleden door de installatiebranche is opgericht om de kloof tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te verkleinen – dit jaar zeven van dit soort cursuslocaties. De andere praktijklokalen komen in Groningen, Amersfoort, Bergen op Zoom, Dordrecht, Hoofddorp en Roermond. Ze moeten bijdragen aan het door de branche en de overheid in de Green Deal vastgelegde streven binnen vijf jaar zesduizend warmtepompmonteurs per jaar te scholen.

Training

Volgens directeur Ron van Stralendorff van IW Achterhoek Rivierenland gaat dat gemakkelijk lukken. Het warmtepompcentrum in Didam draait sinds begin oktober en de interesse is enorm. Naar verwachting zullen hier alleen al in het eerste jaar meer dan duizend monteurs een training doorlopen.

De planning van het Didamse warmtepompcentrum is dan ook al tot ver in komend voorjaar flink gevuld. “Eerst moesten we er nog veel achteraan, maar nu bellen bedrijven zelf”, zegt opleidingsadviseur Dennis van Huet. Hij denkt er zelfs over om cursussen op avonden en op zaterdag aan te gaan bieden. “Doordeweeks kunnen bedrijven hun monteurs bijna niet missen”, verklaart hij.

Honderd studenten

Scholieren van het Graafschap College in Doetinchem, roc Rijn IJssel in Arnhem en het ROC Nijmegen komen voor meerdere lessen naar Didam. Jaarlijks stromen ruim honderd studenten in, die nu ook het werken met de warmtepomp vast in hun opleidingspakket krijgen.

Studenten leren in het Didamse onderwijscentrum echter ook nog steeds hoe ze een CV-ketel moeten installeren en repareren. “Want het is zelfs zo dat de verkoop daarvan is gestegen”, zegt directeur Van Stralendorff in de krant. “Mensen kopen er snel eentje nu het nog kan. Naar monteurs van ketels blijft voorlopig dus ook nog veel vraag.”

2 reacties op “Warmtepompcentrum Gelderland geopend

  1. Aart Tempelman schreef:

    Wanneer wordt warmtepomp centrum Roermond geopend?

  2. Eolffers schreef:

    Warmte pomp centrum zijn niet nodig de fabrikanten zullen weer beginnen met cursus Sen en zo kunnen de monteurs hun werk goed doen in de praktijk.
    Wat zo centrum doet is gewoon de mensen die niet in de praktijk in de praktijk werken een theoretische kennis hebben die niet strook met de praktijk dit hadden toen de eerst geïntrigeerd cv ketels kwamen en dat wees toen ook uit dat theorieën en de praktijk niet met elkaar stroken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.