fbpx
Nieuws

Warmtepompen gevoed door buurtaccu

Opnieuw een bijzondere proeftuin in Almelo. Het bufferen van energie krijgt een steeds grotere rol in de nieuwbouw. En dus experimenteren ontwikkelaars en installateurs graag met de verschillende smaken die er zijn: thermische vaten, ijskelders, kruipruimtezakken en traditionele en innovatieve accusystemen voor stroom. Pieken afvlakken, netcongestie tegengaan, en met de buurt zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn; het zijn een aantal toverwoorden in de energietransitie.

In Almelo is een bijzonder project opgeleverd. Hier bouwde ontwikkelaar Ter Steege, met Loohuis Installatiegroep als installateur een achttal woningen die de zonnestroom opslaat in een gezamenlijke buurtaccu. Deze centrale opslag voedt de verschillende warmtepompsystemen die in de huurwoningen getest en gemonitord worden. Hierdoor kunnen ontwikkelaar en installateur niet alleen de netwerkgevolgen van de opslag aan den lijve ondervinden; tegelijkertijd kan het systeemredement van lucht/water-warmtepompen, brine/water-warmtepompen met PVT-panelen en de opslagtechniek van de kruipruimtezak Solar Freezer getest en vergeleken worden.

Installatie bezocht dit project en maakte er een grote reportage van. Deze is te lezen in Installatie #2.
Nieuwe Premium-abonnees kunnen het artikel ook online lezen. Daarvoor dien je in te loggen met je abonneenummer en op deze link te klikken.

1 reactie op “Warmtepompen gevoed door buurtaccu

  1. Jurgen schreef:

    Ben benieuwd hoe de Solarfreezer het gedaan heeft. Bij mij thuis werkt het perfect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.