fbpx
Nieuws

Warmtepompen onverminderd in de lift

Vorig jaar werden er in woningen bijna 60.000 lucht/water-warmtepompen en bodemwarmtepompen geïnstalleerd. Dat is 38% meer dan een jaar eerder. In zes jaar tijd is het aantal warmtepompen bijna vertienvoudigd. Voor 2021 wordt een afvlakking van de groei verwacht.

Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. De groei zit zowel in de bodemgebonden warmtepompen als in in de warmtepompen die lucht gebruiken als bron. Het aantal bodemwarmtepompen groeide van 11.232 stuks in 2019 naar 18.846 in 2020, een groei van 67%. Ook het aantal geïnstalleerde lucht/water-warmtepompen steeg flink, zij het iets minder hard, van 31.959 in 2019 naar 41.047 in 2020, een groei van 28%.

Het aantal geïnstalleerde lucht/water- en water/water-warmtepompen groeide in 2020 (38%) zelfs nog harder dan in 2019, dat met een groei van 36% ook al een topjaar was voor warmtepompen.

Bron: CBS (data over 2020 zijn voorlopig).

Hybrides

De CBS-cijfers bieden geen volledig inzicht in hoe de markt voor warmtepompen zich ontwikkelt. Zo zijn er geen data over het aantal warmtepompen in woningen die in een hybride configuratie met een gasgestookte cv-ketel zijn geïnstalleerd. De schattingen lopen behoorlijk uiteen. Stef Blok, minister van Economische Zaken, stelde vorige week: “Een grove inschatting is dat ruim de helft van de nieuwe warmtepompen in een hybride opstelling worden geplaatst.”

Maar volgens Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, is die schatting aan de hoge kant. “Wij hebben ook geen harde cijfers, maar als ik een schatting zou moeten doen, ligt die op 10% van het totaal aantal warmtepompen in woningen.” Agterberg verwacht echter dat er op korte termijn meer cijfers beschikbaar komen rond hybrides, aangezien bij subsidie-aanvragen (ISDE) hier sinds dit jaar specifiek naar gevraagd wordt – via de meldcode van ieder apparaat.

Nieuwbouw vs. bestaande bouw

Bij de bodemwarmtepompen maakt het CBS een verdeling in warmtepompen met gesloten bodemlus en warmtepompen met een open bron. Opmerkelijk is de groei bij de warmtepompen met open bron – de WKO’s. In 2019 waren dit er 599, terwijl er vorig jaar 1.891 geïnstalleerd werden. Volgens Frank Agterberg gaat het WKO’s nog steeds om relatief kleine aantallen, waardoor de groei jaar op jaar enorm kan fluctueren. Toch zegt hij, zijn de groeicijfers bij WKO’s wel interessant. Deze bronnen worden vooral ontwikkeld bij appartementen-nieuwbouw met collectieve voorzieningen. Agterberg: “Hét grote functionele voordeel: koeling!”

Vanuit het CBS wordt nog geen voorspelling gedaan voor het aantal verkochte warmtepompen in 2021, maar de Vereniging Warmtepompen durft al wel een prognose te doen, op basis van het aantal verkochte warmtepompen in de eerste vijf maanden van het jaar. Daaruit blijkt dat de groei wat gaat afvlakken. Naar schatting zullen er in 2021 een kleine 70.000 warmtepompen geïnstalleerd worden in woningen, een groei van 15% ten opzichte van 2020. Agterberg: “Nog steeds een forse double digit groei, zij het iets lager dan eerdere jaren.”

Dat die groei wat gaat afvlakken heeft er voor een deel mee te maken dat er in de nieuwbouw geen marktaandeel meer te winnen is – die is immers al helemaal all-electric. Groei zal dus moeten komen uit de renovatiemarkt. Maar daar lijkt die groei, te zien aan de verkoopcijfers van dit jaar, enigszins te stagneren. Verklaringen zijn volgens Agterberg ten eerste het tekort aan monteurs in de sector en ten tweede opdrachtgevers die nog even de kat uit de boom kijken en wachten met welke klimaatplannen overheden komen. Agterberg: “Onze boodschap: de renovatiemarkt moet nú worden gestimuleerd om de landelijke transitie-doelstellingen te kunnen halen.”

Airco’s ook als warme broodjes

Het CBS maakte ook cijfers bekend over het aantal geïnstalleerde airco’s in 2020, die door het statistiekinstituut nog worden geschaard onder de noemer ‘lucht/lucht-warmtepompen’. Voor woningen gingen er daarvan in 2020 bijna 150.000 van over de toonbank, bijna een verdubbeling van het jaar 2019, toen er 77.000 verkocht werden.

Als behalve woningen ook kantoren en andere utiliteitsgebouwen meegerekend worden, komt het aantal airco’s in 2020 uit op 187.870. Dat aantal is conform de verwachting die koudebranchevereniging NVKL vorig jaar uitsprak, en betekent een groei van 50% – dat betekent dat er in de utiliteit in 2020 iets minder airco’s geïnstalleerd werden dan in 2019 (38 duizend in 2020 tegenover 44 duizend in 2019).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.