
De prijzen van warmtepompen gaan niet dalen als de vraag naar deze apparaten verdubbelt. ‘Forget it’, zegt Arthur van Schayk, CEO van Remeha verwarmingsketels tegenover De Volkskrant. Warmtepompen zijn nog duur, maar dat zal niet lang meer duren, zo luidt de heersende theorie. “Ze worden in snel tempo beter én goedkoper”, zei Diederik Samsom tegen het AD. Hij verwoordde daarmee het algemene gevoelen aan de Klimaattafel voor de Bebouwde Omgeving, en van veel deskundigen.
Maar van Schayk denkt daar anders over. “Iedereen denkt dat warmtepompen de komende jaren wel even 50 procent goedkoper worden, omdat ze nog maar kort bestaan. Maar ze bestaan al lang en ze worden in enorme oplages gebouwd. Ik zie geen enkele reden waarom ze snel goedkoper zouden worden. Integendeel.”
Airco’s
De ‘warmtepompen’ waar Van Schayk het over heeft, zijn airco’s. Miljoenen per jaar worden ervan gemaakt, vooral in China en Japan. En ze doen hetzelfde als wat de warmtepompen die woningen verwarmen: warmte pompen. Van buiten naar binnen (warmtepomp), of van binnen naar buiten (airco). Cruciale onderdelen in warmtepompen zijn exact hetzelfde als die in airco’s en komen uit dezelfde fabrieken. “Dus het is echt niet zo dat we straks door schaalvoordelen grote prijsdalingen krijgen. Op 1 januari voor de koffiepauze werkt zo’n fabriek even voor warmtepompen, de rest van het jaar voor airco’s. Exact dezelfde spullen. Dus forget it: die prijzen gaan niet dalen als de vraag naar warmtepompen verdubbelt.”
Duurder
Veel waarschijnlijker is dat ze duurder worden. “Er komen nieuwe wereldwijde regels voor koelmiddelen. De middelen die we nu gebruiken, mogen straks niet meer.” Wat het nieuwe middel wordt, moet nog blijken, maar het zal vrijwel zeker duurder worden, zegt Van Schayk.
Ga dus nu allemaal snel warmtepompen kopen voor ze duurder worden, het liefst van Techneco dan heb ik er ook nog een beetje voordeel bij bedoeld Arthur van Schayk
Gelul, kijk b.v. naar de zonnepanelen die worden ook telkens goedkoper en met een groter vermogen.
Ik ga voor de mening van Diederik Samsom, die heeft daar niet zoveel persoonlijk belang bij om nu de nog te dure pompen door de ….. te duwen.
Ik denk dat de heer Van Schayk gelijk heeft, ik ken de warmtepomp van in de jaren 1980, was toen nog een rood gekleurd geothermisch model van het merk Packo met buiswisselaars en hermetische zuigercompressor, werkend op R502. Het toestel werkt nog steeds, er is slechts 1 keer een defect aan geweest, gaslek, buisje vlakbij compressor.
Wat is er veranderd? De buiswisselaars zijn plaatwisselaars geworden, de zuigercompressor is een scrollcompressor geworden, het traditionele expansieventiel is een elektronische variant geworden. Dit is niet goedkoper. Bovendien is er veel meer elektronica toegevoegd, alles word nu gemeten en gelogd. Het algemene energieverbruik en de Scop zijn iets beter geworden door de zuinigere circulatiepompen.
De onderdelen worden in grote aantallen gebouwd in China, Maleisië, en andere oosterse landen. Bij praktisch alle Europese merken ( Stiebel eltron, Viessman, Weishaupt) zie je Copeland op de compressor staan, een merknaam van Groep Emerson. Productie in… China.
Het vermogen moet niet groter worden zoals bij zonnepanelen, maar dient correct gedimensioneerd te worden volgens de woning. Diederik Samsom heeft volgens mij weinig technische kennis over warmtepompen, zoals zovele politici gebruikt men slogans waar de warmtepompinstallateur weinig aan heeft.
Het zal dus wat duurder worden, of ongeveer gelijk blijven, het hangt af van:
De wetgeving op koelmiddelen, de kostprijs van arbeid, de prijs van metalen en vooral, de koers van de Yuan en andere oosterse munten.