
Een op de vijf huishoudens die een warmtepomp hebben of hadden krijgt zijn huis niet goed warm. In veel gevallen komt dit doordat er onvoldoende aandacht is besteed aan de isolatie van de woning en aan verkeerde keuzes aan de warmteafgiftekant.
Dat blijkt uit een enquête van Radar, ingevuld door ruim 1100 consumenten. Van de mensen die aangeven het koud te hebben, woont 31,6 procent in een woning uit 1974 of eerder. Ook bijna tien procent van de mensen met een nieuwbouwhuis na 2000 met goede of zeer goede isolatie krijgt de woning niet voldoende warm.
Te weinig isolatie
37 procent van de mensen die het huis niet op temperatuur krijgen hebben nog gewoon dubbel glas en geen hr++-glas in de woning. En 27 procent van de respondenten heeft de woning niet speciaal laten isoleren voordat de warmtepomp geïnstalleerd werd.
Ook aan de kant van de warmteafgifte valt er nog wat te verbeteren. Reguliere radiatoren zijn de gebruikte afgifteset bij 35 procent van de respondenten. Twee derde van de warmtepompgebruikers heeft vloerverwarming. Veel van hen blijken de thermostaat ’s nachts een draai terug te geven, terwijl de systemen juist goed presteren bij een gelijkblijvende temperatuur.
Certificering
Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland de brancheorganisatie van installateurs, erkent dat niet alle installateurs een goed advies aan de klant geven. “We moeten naar ons zelf kijken.” Hij voegde daar aan toe dat de komende jaren duizenden installateurs bijgeschoold zullen worden, als gevolg van een recent opgezet programma van Installatiewerk Nederland en opleider ROVC.
In het tv-programma stelt Laure Itard, hoogleraar aan de bouwfaculteit van de TU Delft, dat het goed zou kunnen zijn om een certificeringsregeling voor luchtwaterwarmtepompen in het leven te roepen, naar voorbeeld van de bodemwarmtepompen.
Daarover zegt het ministerie van Economische Zaken in een reactie tegen Radar: “De markt verandert en daarbij is het – zoals wel vaker het geval – belangrijk om een nieuwe markt niet te veel te sturen en ook nieuwkomers de kans te geven om zich op die markt te begeven. De sector kan zelf een keurmerk (verder) ontwikkelen. Kwaliteit kan op verschillende manieren worden geborgd. Goede en toegankelijke informatie vanuit de branche aan klanten is een stap die direct gezet kan worden.”
Als er nieuwe apparaten op de markt komen dan werd er altijd door de fabriekanten een aantal jaren proef opstellingen gemaakt met de bedoeling daarvan te leren wat er zoal verkeerd gaat of de werking goed is en de isolatie van de woningen goed is.
Uit eindelijk lig de schuld Hr wiebes omdat deze ging verklaren dat wij voor 2050 energie nutraal moeten zijn en weer het beste kind in de klas moeten zijn.
Dat houd in dat wij in 31 jaar 7 miljoen woningen moete aanpassen waarvan een groot gedeelten uit 60-70-80-90 jaren en woningen zijn van ver deze tijd
Wat deze regering doet en ook de installatei bedrijven op de korte termijn denken terwijl ze beter op de lange temijn moeten denken hoe zij deze problemen die er aankomen goed moeten aanpakken.
.
Helaas wij zijn niet het beste jongetje van de klas.
We zijn binnen Europa één na laatste!!
Tijd voor actie dus. Niet een klein beetje, maar veel.
Helaas moet ik (in mijn rol van adviseur), vaak zien, dat installateurs er echt een potje van maken.
Ze hebben vaak geen idee waar ze mee bezig zijn. Bestaande vloerverwarmingen blijven gewoon functioneren met thermostaatklep en recirculatiepomp bij de verdelers. En de aanvoer en retourleidingen naar de VV-verdelers blijven gewoon 15 mm. Ze hebben er geen idee van, dat de dT van 20 naar 5°C moet en de flow dan dus 4x zo groot moet worden.
En natuurlijk moet eerst de warmtevraag omlaag, zodat je met lage watertemperaturen kunt werken.
Als je over voornoemde zaken begint, krijg je van die glazige blikken…….
Er is nog veel werk te doen voor Doekle Terpstra zijn club: 200% inzetten op (bij)scholing van installateurs.
Helaas wij zijn niet het beste jongetje van de klas.
We zijn binnen Europa één na laatste!!
Tijd voor actie dus. Niet een klein beetje, maar veel.
mag ik dit (als hobbyist) zeer ongeloofwaardig achten .
Om maar te zwijgen over de herrie dat dat kreng maakt
Naar mijn mening ,moet je gewoon afwachten wanneer de Gemeente overgaat tot voorstel van transitie in je woonplaats . Er zijn dermate ontwikkelingen gaande, zeker ook met waterstof dat ook veel bewindslieden zelf ook nog niet goed weten wat de juiste transitie voor veel gemeenten komende jaren zal gaan worden. Wil je zelf nu al je huis verduurzamen , dan betaal je vrijwel zeker de hoofdprijs .Als ik dan Mr Terpstra in Radar hoor praten , we gaan zo snel mogelijk mensen opleiden om warmtepompen te kunnen installeren , prima , maar geef waterstof of andere mogelijkheden als voordeliger transitiemogelijkheid ook een kans komende jaren en praat niet zoals zoveel politici alleen maar over die warmtepompen die voor veel mensen nu al niet de juiste transitieoplossing is geworden.
Met waterstof wordt de eerste wijk nu voorbereid in hoogeveen. Kosten liggen lager als all electric.
TROS Radar … Het Telegraaf-consumentenprogramma dat de vragen zo stelt dat de antwoorden altijd negatief zijn en dan zeggen dat het inderdaad niet deugt.
Ik heb het maandag gezien maar heb nog nooit zoveel onzin gehoord en vooral de uitkomsten horen verdraaien.
Reactie op Zwerius Kriegsman.
Prijs je eigen niet de hemel in Zwierius en scheer niet alle installateurs over een kam wil je.
Heb even je link bekeken en hier spreek je jezelf zwaar tegen met je reactie hier, ik citeer (Ze hebben er geen idee van, dat de dT van 20 naar 5°C moet en de flow dan dus 4x zo groot moet worden)
Makkelijk om gelijk te schoppen terwijl je het zelf niet snapt, niet alleen je leidingen dienen grote te worden maar ook je warmte afgifte moet je hier op aanpassen en zal dus in verhouding groter dienen te worden.
En ja dat was met jouw JAGA’s ook mogelijk maar ja dat kost een paar knaken.
Maar om nou als adviseur zijnde zelf met triplex en tochtstrip aan te gaan lopen modderen vind ik een gemiste kans, had die paar centen uitgegeven en je jages vergroot met dbe fans en klaar was je.
Immers jij dient een passend advies te geven wat zeg je tegen de klanten heb ik zelf gemaakt beetje triplex en wat tochtstrip en gaan, gemiste kans.
Vloerverwarming hoe lomp kun je het maken heen en weer patroon, de slechtste warmteverdeling die je kunt hebben, nooit van een slakkenhuis gehoord?
Dus eerst de hand in eigen boezem steken dan zeiken op de rest.
Is er een site waar mensen COP en geleverd vermogen kunnen vergelijken van de diverse warmtepompen?
Zoals vaak in verhitte discussies: elke mening kent een grond(je) van gelijk… Zeker geldt degelijk isoleren, indien niet weg te werken koudebruggen de zaak afbreken en heropbouwen, goed voor de bouwsector. Waterstof als aardgasalternatief (geen CO2-uitstoot, opslagmogelijkheid) is beloftevol maar er zijn nog tal van knelpunten. De dT bij de huidige warmtepompen is te klein om zomaar een gasboiler te vervangen, CO2 als koelmiddel in een WP haalt wel 70-75° maar vereist enorme drukken. Ook te noteren: 30 m2 zonnepanelen op een rijwoning leveren op jaarbasis 4500 kWh, hopelijk wordt recyclage ervan mogelijk de komende decennia.
Uit eigen ervaring weet ik dat een warmtepomp wel werkt. Weliswaar als hybride.
Ik had mijn huis al redelijk geïsoleerd eind jaren 80 en vloerverwarming toegepast op de benedenverdieping en badkamer.
Ik ken ook een woning waar warmtepomptechnologie is toegepast met alleen maar radiatoren, in dit geval dus als hoofdverwarming. Dat kan naar mijn mening niet goed gaan. Ik stel mijn vraagtekens dan ook bij de installateur die dit de bewoners heeft geadviseerd
In het TV filmpje was een huis met vloer CONVECTOREN! ( ook de kabel van de PV was niet bevestigd) en opgeleverd en vermeld bij de vakorganisatie?
Convectoren werken nu eenmaal niet met WP ook de zg lage temperatuur convectoren niet, grote radiatoren of te grote radiatoren door na isolatie kan wel degelijk werken met een WP
wie heeft er wel een transmissie berekening gemaakt? lastig en kost veel manuren toch?
NEE ik doe dat in15 seconden, dat leer je niet op school helaas
Transitie betekent verandering. Onze gehele kijk op het verwarmen van de woning en het tapwater moet anders. De bedoeling is dat we van het gas af moeten. De enige reeele manier is door te overgaan op elektrisch verwarmen. Het is voor het huidige woningbestand nu veel beter in te zetten op het verwijderen van je CV-installatie en je huis te verwarmen met elektrische kachels. In de UK wordt dit ook veel gedaan. Je huidige ketel moet je vervangen door een grote elektrisch gestookte boiler voor je tapwater in de badkamer. En voor de keuken heb je een keukenboilertje van 10 liter nodig. Het betekent wel dat de elektrische installatie flink uitgebreid moet worden doordat er meerdere groepen moeten worden aangelegd. Wachten op waterstof als brandstof duurt nog wel even.
@Inge
Technisch gezien een goede oplossing , maar ik denk niet dat het elektranetwerk in Nederland al deze uitbreidingen in de praktijk aankan , men heeft niet voor niets in de jaren 70 het gasnet snel uitgebreid om het elektranetwerk te ontzien .Daarnaast heeft men afgelopen decennia duizenden huizen teruggebracht van 3 fase aansluiting naar 1 fase aansluiting om het elektranet te ontzien .Ik denk toch dat gezien de ontwikkelingen met waterstof (die snel gaan) dat de overheid straks in overtuiging voor een vorm van waterstofgas of in mengvorm zal kiezen , zeker nu ook waterstoftankstations voor auto,s komende jaren als paddenstoelen de grond uit schieten.
Waterstof kan door bestaande leidingen met veel minder aanpassingen dan voor het elektriciteitsnet nodig zijn.
Waterstof is een prima brandstof, of kan gebruikt worden om elektriciteit op te wekken. Waterstof is makkelijk op te slaan.
Waterstof kan op veel verschillende manieren (vrij) gemaakt worden.
Waterstof is duur. Maar dat is stroom zonder subsidie ook.
Het kan ook prima vervangen worden door waterstofgas. Daar wordt ook druk aan gewerkt. Is wel duur. Maar een warmtepomp vraagt ook heel veel energie/electrriciteit. Dat naast alle extra voorzieningen die getroffen moeten worden om het huis warm te krijgen. Je moet zowat in een iglo gaan wonen
Gewoon geld uit je zakken kloppen dat hele warmtepomp gedoe. Maakt alleen herrie kan een herenhuis van 3 etages niet warm krijgen laat staan warm water.
Voor nieuw bouw eensgezinds woningen met isolatie van een meter dik is het te doen maar dan klagen ze nog dat het niet goed werkt.
Laat staan elektrisch verwarmen dan heb je kabels in de straat nodig die je stoep doet oplichten en verwarmen.
Gewoon overgaan op waterstofgas. Kan in de bestaande gasleidingen.
Vroeger moesten we ook overgaan van kolengas naar aardgas alles is toen in rap tempo aangepast.
Vroeger moesten we ook overgaan van kolengas naar aardgas alles is toen in rap tempo aangepast .
Kwam door de dollartekens in de ogen vd regering .
winst voor het rijk , nauwelijks voor het volk
Leuk deze verschillende reacties. Er is bij velen te weinig kennis. Iedereen weet dat isolatie het allereerste doel is. Is dat niet op orde, dan geen warmtepomp. Dan Lt verwarming, dus vloerverwarming op 10 cm vanwege de lage dT. En zonnepanelen als de warmtepomp er toch komt. Dat samen met een goede WTW en je bent goed bezig.
In bestaande en vooral oude woningen niet mogelijk. Bij nieuwbouw kan dit perfect. Dan krijg je een energie vriendelijk en comfortabel huis. Goede informatie is een must. Een tevreden warmtepomp gebruiker.
De overheid ziet geen probleem om banken en internationale met vele miljarden te sponsoren. Misschien wordt het tijd om bezitters van oude huizen eens serieus te helpen om ook A++ geïsoleerd te worden.
Kost een paar miljard maar het zet de deur open naar elektrisch verwarmen, al dan niet met een warmtepomp.
mee eens behalve de laatste regel .
als er meer geïsoleerd was geworden en CV’s beter geüpgraded dan hadden we minder gas nodig gehad .
ik heb m’n best gedaan wat dat betreft en ben in 10 jaar tijd van 235 euro bij (essent) naar nu 67 euro gegaan , niet omdat ik over gestapt ben naar nle maar door isolatie LED’s en A++ apparaten en CV upgrade
Over alles is veel te zeggen.
Veel wordt gesproken over warmte winning voor de ‘standaard’ verwarming van het huis en tap water.
Van de ventilatie lucht zijn er voornamelijk alleen warmte wisselaars, waarvan enkele ook de inlaat lucht kunnen verwarmen.
Een Combinatie met inlaat lucht koelen of verwarmen en uitlaat lucht warmte winnen (of afstaan als de buffer gevuld is en aan te sluiten op een losse buffer) kan ik niet vinden.
Het zijn allemaal totaal pakketten en niet modulair.
Energie opslag (warmte of stroom) is nog steeds het grootste probleem, zeker in een huis die hiervoor (vanaf bouw) geen ruimte heeft.
Waterstof zou een goed alternatief zijn. Voor de infrastructuur een kleine aanpassing, voor de bestaande woningen een kleine aanpassing.
De auto’s kunnen hier ook van profiteren (minder zwaar, grootbereik) snel gevuld bij pompstations (de meeste hebben nog de LPG installatie).
Hoe kleiner de ingreep, des te sneller wij allemaal ‘groen’ zijn of willen worden.
Graag wil ik positief bijdragen aan het milieu.
Maar eerlijk is eerlijk, ik wil er niet voor krom liggen (geld is voor mij toch de belangrijkste drijfveer, want hier heb ik niet veel van).
En ja, veel adviseurs/bedrijven weten ook niet wat ze doen of waar wij/zij aan toe zijn.
Sodeju allemaal.