fbpx
Nieuws

Warmteverlies beter inzichtelijk

De warmteverliesberekening wordt steeds meer gemeengoed. En dat is maar goed ook: de afstemming tussen warmteverliezen door schil en ventilatie en het benodigd vermogen om een woning te verwarmen luister nauwer, nu de aanvoertemperaturen omlaag gaan.

Daarom heeft ISSO het Kleintje Warmteverliesberekening geactualiseerd. De kennis biedt methodes en uitgangspunten om snel en betrouwbaar het benodigde verwarmingsvermogen van een woning of ruimte te bepalen op basis van een beperkt aantal kenmerken.

De uitgave is gebaseerd op de meer gedetailleerde ISSO-publicatie 51; de standaard bij veel warmteverliesberekeningen. De actualisatie van de kennis is nodig vanwege de transitie van hoge temperatuur verwarming, zoals cv-ketels, naar laagtemperatuurverwarming zoals warmtepompsystemen.

Inregelen verplicht

Voor warmtepompsystemen is de warmteverliesberekening cruciaal om de installatie goed te kunnen inregelen. Dat kan tegenwoordig naast de statische rekenmethode, ook met de dynamische methode. De techniek, met drukcompenserende ventielen, stond nog niet in de beschreven in de oude publicaties. Ook de veranderde regelgeving was een reden voor de updates. Ecodesign – EPBD III eist immers een nauwkeurige dimensionering en inregeling. Ten slotte vraagt duurzaam verwarmen met phase change materials (pcm’s) om specifieke input voor warmteverliesberekeningen.

Nieuwbouw en renovatie

Het nieuwe Kleintje is toepasbaar voor zowel de nieuwbouw als bestaande bouw. De methoden zijn geschikt voor verschillende doeleinden. Zo kan de vakman in het offertestadium op een eenvoudige en betrouwbare wijze het benodigd vermogen bepalen. Ook als hij of zij niet over de benodigde vermogens van alle vertrekken beschikt, heeft men nu het gereedschap om op een eenvoudige en betrouwbare wijze het benodigd vermogen te bepalen.

Artikel 8 uit de EPBD

Verder is het Kleintje handig als hulp bij het (opnieuw) inregelen na aanpassing van de installatie en bij de ‘Keuring van cv-ketels’ in het kader van artikel 8 uit de EPBD. Niet alleen voor grootschalige nieuwbouw, ook voor renovaties en kleine woningbouwprojecten is het belangrijk dat de installateur goed naar het warmteverlies kijkt. Het simpelweg opvragen van de cijfers bij de leverancier voldoet niet om daadwerkelijk inzicht te krijgen in het hoe, wat en waarom. Het Kleintje geeft juist daarop de belangrijke antwoorden. Het ISSO-kleintje warmteverliesberekening voor woningen is vanaf nu beschikbaar via ISSO Open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.