fbpx
Nieuws

‘Warmtewet benadeelt installateurs’

'Warmtewet benadeelt installateurs'

MKB-Nederland en Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, vragen minister Kamp van Economische Zaken zo snel mogelijk een einde te maken aan de monopoliepositie die warmteleveranciers hebben door de Warmtewet.

 

 

De bepaling dat levering van ‘warmtewisselaars’ aan kleinverbruikers op een warmtenet is voorbehouden aan de energieleverancier moet worden geschrapt, schrijven de belangenbehartigers in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken. De regeling is volgens hen nadelig voor de consument, waarvoor bij aanschaf van een warmtewisselaar de keuze tot één aanbieder wordt beperkt. Installatiebedrijven die actief zijn in deze sector (met name de kleinere) lopen bovendien omzet mis.

 

Vrije markt verstoord

De minister heeft aangekondigd dat de Warmtewet die 1 januari 2014 in werking is getreden, geëvalueerd en in 2017 herzien zal worden. MKB-Nederland en Uneto-VNI zien geen gegronde redenen om af te wijken van het vrijemarktprincipe, dat nu verstoord wordt. Voor het essentieel functioneren van het gehele warmtenet is het namelijk niet noodzakelijk om de levering van warmtedistributie-units na het overdrachtspunt exclusief voor te behouden aan de warmteleverancier. De functie van de warmtedistributie-unit na het afleverpunt is immers vergelijkbaar met die van een cv-ketel in een gasnet. En ook daar is sprake van een vrije markt. Bovendien heeft de warmteleverancier geen prikkel om de consument de meest energiezuinige warmtewisselaars aan te bieden; hij verdient immers meer bij een hoger warmteverbruik.]

 

Keuzevrijheid

MKB-Nederland en Uneto-VNI stellen voor het alleenrecht voor de levering van de meetinrichting voorbehouden te laten zijn aan de warmteleverancier. De consument moet daarnaast keuzevrijheid krijgen voor wat betreft de te kiezen partij voor aanschaf, huur en onderhoud van de warmtedistributie-unit. Hiermee ontstaat een situatie die vergelijkbaar is aan die voor consumenten met een cv-ketel. Net als bij de gas- en elektriciteitsmeter kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van verzegeling. Deze oplossing kan eenvoudig worden gerealiseerd bij de aanstaande herziening van de Warmtewet. Voor de tussenliggende periode vragen ze de minister om een passende oplossing.

 

Lees hier de gezamenlijke brief van Uneto-VNI en MKB Nederland.

1 reactie op “‘Warmtewet benadeelt installateurs’

  1. […] 1.000 arbeidsplaatsen”, zo rekent de installateursvereniging voor.  De nieuwe Warmtewet is al enkele jaren in ontwikkeling. Belangrijk doel van de wijziging is de bevordering van warmtenetten die […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.