
Warmtewielen kunnen tóch blijven draaien. Het stoppen van het warmtewiel stond op de lijst van voorzorgmaatregelen tegen het verspreiding van het coronavirus. Maar dat is niet langer het geval.
De Europese vereniging voor ventilatie- en luchtbehandelingssystemen REHVA publiceerde vorige week een advies over het mogelijke aandeel dat ventilatiesystemen en luchtbehandelingssystemen kunnen hebben in de verspreiding van het coronavirus.
Warmtewielen, zo valt er te lezen, kunnen beter uitgezet worden. Dit omdat de wtw’s van veel warmtewielen enige lekkage vertonen en daardoor vervuilde binnenlucht vermengd wordt met frisse buitenlucht. In de nieuwe versie van de zogenoemde REHVA COVID-19 Guidance, die naar verwachting in de loop van volgende week wordt gepubliceerd, wordt het advies over warmtewielen genuanceerd. Niet langer wordt geadviseerd om het warmtewiel uit te zetten.
“Het warmtewiel kan blijven draaien, mits de units goed zijn ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden”, zegt Francesco Franchimon, een van de auteurs van het document. Franchimon vertelt dat het gepubliceerde stuk veel stof heeft doen opwaaien. Inmiddels is op basis van wetenschappelijke artikelen en rapporten een completer beeld ontstaan, zegt hij. “In een gedegen Zweeds onderzoek werd overtuigend aangetoond dat lekken in warmtewielen gassen wel doorlaten, maar deeltjes niet of nauwelijks. Dus het lijkt er op dat het risico erg beperkt is.”
Proportionele maatregelen
In het advies is een handvol voorzorgsmaatregelen opgenomen, die alle niet heel ingrijpend zijn, zegt Franchimon. “Het zijn proportionele maatregelen, aangezien verspreiding via de lucht nog niet grootschalig is aangetoond. Het zijn dus echt voorzorgsmaatregelen.” Vanuit REHVA is er regelmatig overleg met collega’s en Azië en Amerika, zegt Franchimon. “Daar adviseren ze zo ongeveer hetzelfde als wij in Europa. Maar wij wisselen ook inzichten uit die ons deels weer op een ander spoor brengen of tot aanscherping of nuance leiden. Dat is een goede ontwikkeling “
Verspreiding van het coronavirus via aerosolen (microscopisch kleine druppeltjes of stofjes) in de lucht is niet bewezen, maar er zijn wel sterke aanwijzingen dat het gebeurt. Dit betekent nog niet dat dit tot besmettingen leidt, omdat men bijvoorbeeld nog niet weet hoeveel virusdeeltjes noodzakelijk zijn om iemand te infecteren. “Bij het SARS- en het MERS-virus werden mensen wel via de lucht besmet”, zegt Franchimon, die in 2009 in zijn proefschrift een protocol schreef voor de beheersing van het Mexicaanse griepvirus in gebouwen.
De adviezen in het REHVA-document zijn niet bindend. Franchimon: “Ik heb hierover wel contact gehad met het RIVM, maar vooralsnog is het niet overgenomen in officiële RIVM-richtlijnen. Vermoedelijk omdat de transmissieroute via de lucht onvoldoende bewezen is.” Volgende versies van de REHVA COVID-19 Guidance zullen aangevuld worden door inzichten vanuit andere continenten. “Dat vergroot de consensus en de autoriteit die er van het advies uitgaat”, zegt Franchimon.
Stop coronavirus

Om de informatievoorziening over corona in gebouwen en de werkomgeving beter naar de markt te brengen, heeft Franchimon, samen met uitgever Wietse Walinga, de website Samen Stoppen Wij Corona opgetuigd. Daarop zijn allerlei richtlijnen te vinden over hoe je in je gebouw het virus onder controle krijgt.
Een aantal tips: voorkom droogstaande vloerputten en sifons, lucht het gebouw door, stop recirculatie. Franchimon: “Deelnemers aan dit platform tonen aan dat zij er alles aan doen om het virus in het gebouw en de werkplek tegen te gaan. Dat kunnen ze dan bijvoorbeeld communiceren door onder hun email-handtekening ons logo te zetten.”
Dank voor de heldere artikelen.
Het is dus niet zondermeer in alle situaties de verstandigste keuze om warmtewielen te laten draaien, bv in vepleeghuizen of ziekenhuizen waar zich coronapatienten bevinden. Hierbij moeten we ons ook goed realiseren dat de praktijk weerbarstig is en we er niet altijd zeker van kunnen zijn dat ”de units goed zijn ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden” (een aanname in het zweedse onderzoek waarnaar wordt verwezen en waarbij staat dat dit nader moet worden onderzocht). Graag verwijs ik naar de FAQ van het Coronaexpert Panel voor Care en Cure, zie FAQs onderaan webpagina: https://www.royalhaskoningdhv.com/nl-nl/nederland/nieuws/nieuwsberichten/expertpanel-beantwoordt-vragen-ziekenhuizen-in-kader-corona/10709
Is grote onzin. Het is wel degelijk een waardeloos systeem. Ze zijn meer bang dat er nu vele klachten komen omdat vele nu bedonderd zijn over de veiligheid van zo’n systeem. Ik heb het volgende eerder gepost hier. Het was al eerder voor mij al 6+ jaar geleden bewezen dat het een slecht systeem is, het verdunt, dat betekend je verdunt. Als je 1 liter vuil er uit blaast, dan komt er een liter er weer in wat dus vermengt is met het oude. Een warmte wiel kan nooit vrij zijn van oude vieze lucht met daarmee de bacteriën en virussen. Simpel en klaar. Een installateur begon er zelf over hoe goed het zou zijn. Niet tegen doveman’s oren en hup ik was in discussie. Kap er af, apparaat aan. Ik liet de buurman, waarbij het geïnstalleerd werd, en die flink shag rookt, er even in blazen. Hij schrok zelf van wat er toch binnen kwam. Toen deden we een andere test, we spoten water met een spuitbus er in. Tja. Wat denk je.
Een ander systeem werd gelijk besteld, wel zelfde merk. De buurman was nog door de fabrikant gebeld, van hoe kan je dat nou doen. Zo werkt het niet. Oeps, verkeerde been, maar mijn buurman had een groter verkeerd been. 😉
Rapporten van fabrikanten en instanties zoals wat b.v het RIVM e.t.c beweren, laat me niet lachen.