fbpx
Nieuws

Mini-warmtepomp mikt op massa

Energiereus Eneco zet dit voorjaar vol in op een vernieuwde compacte versie van Inventums Ecolution Solo. De kleinere, designvariant van de ventilatiewarmtepomp, in 2012 geïntroduceerd als duurzame variant van de mv-box, gaat WarmteWinner heten. Eneco en Inventum verwachten dat conventionele gasgestookte huishoudens massaal vallen voor de mini-warmtepomp, die door ISDE-subsidie erg aantrekkelijk is voor particulieren. Het toestel werd op 28 januari aan de pers gepresenteerd. Vanaf juni 2016 start de verkoop.

Laagdrempelig verduurzamen

Het toestel geeft afgezogen lucht uit mechanische ventilatie af aan het cv-circuit. Met het afgegeven thermische vermogen (1,4 kW) kan het toestel in veel gevallen aan de verwarmingsvraag voldoen. De cv-ketel hoeft dan enkel bij te springen bij piekvraag naar verwarming en in geval van warmtapwater. Met de hybride opstelling wordt een aanzienlijke besparing op gas gerealiseerd, zonder dat sterk wordt ingebroken op de traditionele installatietechniek in miljoenen huishoudens. Warmtepomptechniek is voor de meeste bestaande woningbouw óf te duur, of te ingrijpend. “Met dit product kunnen we op een laagdrempelige manier snel verduurzamen”, zegt Hans Valk, directeur Innovation & Ventures van Eneco.

De Ecolution Solo van Inventum werd in 2012 op de VSK geïntroduceerd.
De Ecolution Solo van Inventum werd in 2012 op de VSK geïntroduceerd.

‘Hippe Ecolution Solo’

De techniek mag dan bestaand zijn, het toestel is wel vernieuwd. Voornaamste verschil met de Ecolution Solo, naast het hippe uiterlijk, is dat de WarmteWinner leidend wordt in het cv-circuit. Dit betekent dat de thermostaat de ventilatiewarmtepomp aanstuurt. Eneco maakt hier (uiteraard) een koppeling met haar slimme thermostaat Toon, zodat gebruikers hun energieverbruik kunnen monitoren, maar de installatie kan ook via Open Therm met ander moderne thermostaten communiceren. Met 45 kg en ruim 50 cm in het vierkant is de WarmteWinner, die staand of hangend kan worden geïnstalleerd, een stuk lichter en compacter dan de originele versie van de ventilatiewarmtepomp. Heel anders is ook het prijskaartje; door het potentieel en de verwachte massa die Eneco bereikt met het product, plus de ISDE-subsidie voor warmtepompen (€1000), kan het toestel inclusief installatie naar verwachting voor €1000 worden aangeboden. Eneco rekent voor dat met een haalbare besparing van €200-250 op de gasrekening het toestel, levensduur 15 jaar, na ruim 4 jaar al terugverdiend kan zijn. Hierbij wordt het toestel bijvoorbeeld een mogelijk aantrekkelijk alternatief in de vervangingsmarkt van mv-boxen. Het toestel kan in 2 uur geïnstalleerd worden.

IMG_6455Verdamper

In eerste aanleg mikt de WarmteWinner op woningbouw van na 1978, waar het toestel het beste rendement haalt wanneer het een mv-box met wisselstroom vervangt (systeem C). Maar het toestel kan ook zonder mechanische ventilatie functioneren. In dat geval haalt de ventilator warme omgevingslucht door de verdamper, compressor en condensor, waarna lucht van tussen de 18-22 graden Celsius met een temperatuur van 3 tot 7 graden wordt afgevoerd. De gewonnen warmte kan door deze warmtepompfunctie worden opgewaardeerd tot 60 graden Celsius. Kan de warmtepomp niet aan de vraag voldoen, springt de cv-ketel bij. Door de geringe afmetingen, kan het toestel in veel cv-ruimtes/zolders worden geplaatst, bijvoorbeeld ook onder een knieschot. Woningen met balansventilatie (systeem D) zijn ongeschikt voor deze techniek.

Elke installateur?

Net als bij verwarmingsthermostaat Toon sluit Eneco niet uit dat het toestel door elke installateur aangeschaft en geïnstalleerd zou kunnen worden, ongeacht of de eindgebruiker energie afneemt bij Eneco. Directeur innovation & ventures Hans Valk zegt dat deze marktstrategie de komende maanden duidelijk moet worden, maar wil elke installateur enthousiast hebben. “Dit biedt namelijk laagdrempelige verduurzamingskansen, dus kansen voor de installateur.” Eneco draait nu een pilot met 2 toestellen. Naar verwachting worden de eerste toestellen in juni verkocht. Inventum produceert het gepatenteerde toestel voor Eneco. Directeur Richard Verbree van Inventum denkt dat door de slagkracht van Eneco het toestel op grote schaal kan worden geproduceerd en vermarkt. Verbree hoopt over 3 tot 4 jaar 100.000 toestellen te hebben geleverd. Ter illustratie: de energiereus heeft in 4 jaar tijd 230.000 exemplaren van slimme thermostaat Toon verkocht.

142 reacties op “Mini-warmtepomp mikt op massa

 1. Pieter van Dijk schreef:

  Hoe past men het toestel in bij een warmteverlies totaal van circa 3 kW en een ketel welke terug kan moduleren tot max 5 kW? Zonder de vloer uit te laten koelen en de c.v.-ketel op zijn maximaal eruit te laten gaan? Dit probleem hebben we voor een opdrachtgever op moeten lossen. Inventum zelf heeft geen standaardbuffervaten van bijvoorbeeld 40liter. Wert maatwerk. Iemand hier meer ervaring mee?

 2. Wij zijn een gedreven vervanger van oude woonhuisventilatoren met nooit onderhouden ventilatiesystemen door een mooie nieuwe Zehnder ConfoFanS, inderdaad heel stil en met de gelijkstroom motor heel zuinig. Maar inderdaad krijgen wij steeds meer bezwaar om al die verwarmde lucht gewoon naar buiten te blazen. Dan ga je dus denken aan WTW ventilatie maar dat kan lang niet overal. Dit toestel, de WarmteWinner, lijkt me geweldig. Zehnder gaan jullie ook zoiets ontwikkelen?

 3. Sjaak schreef:

  Ik ben zeer benieuwd naar de rendements testen van bijvoorbeeld de TU, KEMA KIWA enz. in bestaande woningen, vraag ook eens aan Gasterra om dit toestel te testen
  wat is het onderhoud schema van het toestel
  en niet onbelangrijk wat kost het toestel om de tvt te kunnen berekenen.

 4. O, nog even wachten, het eerst kijken naar de kat in de boom!
  Maar dat blijft toch grote nieuws!

 5. A. J. schreef:

  Wat als je geen centrale afzuiging Hebt maar ventileerd met open zetten van ramen en even ventilatiebuis op de douch.

 6. m de voigt schreef:

  geachte lezer, laat u zich niet verleiden c.q. voor de gek houden door onzinnige uitspraken van een energieleverancier,
  De warmtewinner is voorlopig nog niet te verkrijgen en er zit helaas geen subsidie op.
  Wel wordt er subsidie gegeven op de lucht/water warmtepomp, welke natuurlijk niet voor de beschreven 1000 euro te verkrijgen is.
  Slechte niet kloppende informatie welke door de “specialist” wordt verkondigd. Ga aub naar uw erkende (met personeel werkende) installateur.

  • Willem schreef:

   Staat gewoon in rvo lijst net als ecolution. Dus ik weet niet waar u uw info vandaan haalt klik maar door ib het artikel

   • Cees schreef:

    Wij hebben inmiddels deze warmtewinner meer dan een jaar hangen.
    Het eerste jaar gingen we terug van 1200m3 gasverbruik naar ruim 500m3.

    In februari 2021 krijgen we de nieuwe jaarrekening. Ik ben benieuwd.

 7. R. Lobregt schreef:

  Beste heren,

  Helaas gaat dit niet exact werken zoals beschreven.

  In eerste instantie gaat er primaire energie in de vorm van gas de woning in om deze te verwarmen.
  Daarna gaan we de verwarmde lucht weer afkoelen om terug te geven aan het CV systeem.
  Dit systeem wordt al jaren toegepast in de vorm van een warmtepomp boiler dus niets nieuws.

  Tapwater maken met de warmtepomp boiler is rendabel omdat je geen primaire energie meer nodig hebt en toch moet ventileren.

  Achter een WTW plaatsen is wel mogelijk als je de luchtdrukken maar goed in de gaten houd. Uitblazen met +3 graden is mogelijk en deze temperatuur haalt een WTW niet.

  Echter gaat er nu dus extra energie-vraag in de vorm van elektriciteit komen.
  Zeker nu er geen rendementen van het systeem bekend zijn.

  Daarnaast, de voorgestelde besparingen en onderhoudskosten vallen bijna tegen elkaar weg.
  Weer een marketingstunt van onze centen dus!

  R. Lobregt
  Energie deskundige

  • Ronald schreef:

   Grotendeels mee eens !

   Een warmtepomp zal uiteraard een besparing opleveren ten opzichte van een CV ketel maar de genoemde resultaten kloppen fysisch al niet …

  • Leon Nelen schreef:

   “Echter gaat er nu dus extra energie-vraag in de vorm van elektriciteit komen.”
   Juist. Het zal alleen interessant zijn als
   1. er door zon of condenswarmte van niet goed afgestelde hr-ketels voor verwarmd water kan worden benut.
   2. De warmtewinner alleen aangaat als er overschot is aan elektriciteit. Dus als het hard waait en of de zon flink schijnt.

 8. hk schreef:

  Je moet dus verplicht ventileren om de warmtepomp met verwarmde afzuiglucht te voeden.
  Ik heb nu ’s nachts en overdag de ventilatie laag staan, alleen bij douchen gaat de mv-box op hoogstand.
  Ben je dan verplicht om 24 uur per dag volle bak te ventileren. Er komt dan koude lucht via de raamroosters weer binnen in de woning die je weer moet opwarmen ?
  Het beste om buitenlucht af te koelen (hier de warmtepomp mee voeden)

  • Ronald schreef:

   De warmtepomp heeft uiteraard een bron nodig en dat is in dit geval lucht. Je moet hier overventileren om voldoende thermisch vermogen eruit te halen.
   Wanneer je voldoende energie uit de lucht kan halen dan is een warmtepomp zeer zeker rendabel maar als je comfort in moet leveren ( overmatig ventileren en dus kan op tocht door koude intredende lucht en geluid) dan weegt dit niet op tegen energiebesparing. Waarbij in dit geval de genoemde besparing behoorlijk ter discussie gesteld kunnen worden.

 9. Philip van Straelen schreef:

  Er wordt niet gesproken over de extra electriciteitskosten die de lucht/waterpomp met zich mee brengt. Ik heb begrepen dat deze pomp 1,4 kwh vermogen heeft. Reken maar uit als deze pomp een groot deel van het jaar draait. Weegt niet op tegen de besparingen op gas.
  Hoop dat ik het bij het verkeerde eind heb, maar twijfel ernstig.

  • Gerard schreef:

   Het thermisch vermogen is 1,4 kWh, dat is wat anders dan het opgenomen vermogen uit het net. Voor deze warmtepomp (de compressor) zal dat ca. 600W zijn.

  • Leon Nelen schreef:

   ” Ik heb begrepen dat deze pomp 1,4 kwh vermogen heeft. ”
   ((vermogen is geen kwh, vermogen is kW))

   Stel een warmtepomp heeft een rendement van 300 %
   Dan verbruikt hij aan elektriciteit 466 watt (verlies elektromotor niet meegerekend)
   En levert hij aan warmte 3 keer 466 watt (is die 1,4 kW).
   Als je daarmee ook vooraf opgewarmde lucht benut kan krijgen is het rendement veel hoger.

 10. ES schreef:

  Heb maar één brandende vraag, wat is het verbruik kw/h. Ben benieuwd we hier antwoord op kan geven, Eneco?

  • vanderlubbe schreef:

   Conform een gemiddeld huishouden is de verwachting 1500 kWh extra elektriciteit per jaar
   dus tel uit je winst 🙁

   • ES schreef:

    Mechanische ventilatie nu heeft een verbruik van 250kw op jaarbasis met de WarmteWinner zal het verbruik 1250 kw toenemen is zo €275 meer.Kijk je naar wat je bespaart op gas is dat € 140. Ik vraag me af waarom Eneco dit in de markt wilt zetten. Begrijp dan ook niet waarom je extra warmte wil gebuiken die je al hebt opgewekt.Als je nauw met iets komt die de verloren warmte van je mechanische ventilatie teruggeeft aan je huis en zonder extra energie dan ben je duurzaam bezig.

    • Gerard schreef:

     U vraagt zich af wat het verbruik is en vervolgens komt u met een berekening van de kosten. Kunt u die berekening a.u.b. onderbouwen. Hoe komt u aan die 1250 kW en aan de besparing op gas van € 140,=?

     • ES schreef:

      1250×0,22 gas heb ik over het hoofd gezien moet zijn €200 tot €250, dacht in m3 . Je zegt dat het waarschijnlijk identiek is aan de Inventum Ecolution Solo . Als je daar vanuit gaat moet gaan, kan het maar zo zij dat je uitkomt op een verbruik van tussen de 2000 / 3000 kw per jaar.
      Men praat alleen over minder gas verbruik, niet zo eerlijk toch. Duurzaamheid is één en eerlijkheid is twee.

     • Leon Nelen schreef:

      a.u.b. kwh i.p.v. kW. Stel een kacheltje van 1 kW brandt een uur. Dan is dat 1 kwh. Brandt een kW kacheltje twee uur dan is dat 2 kwh.

  • Gerard schreef:

   Het apparaat is waarschijnlijk identiek aan de Inventum Ecolution Solo en de handleiding met technische info is te vinden op internet. Verbruik 0.62 kW (opgenomen vermogen uit het net). Warmte overdracht 1,4 kW

   • Jos schreef:

    Hoi Gerard daarmee is de COP wel erg laag nog geen 2,5 dat ga je nooit goed maken financieel, of je moet gratis stroom hebben.

    ik hoor niemand over de pomp van de cv ketel die nu constant moet draaien om dat warme water te verdelen naar de radiatoren, of heeft de warmtewinner ook nog een pomp ingebouwd

    • Richard schreef:

     @Martin
     Buffervat is niet nodig dit omdat de wp dermate klein vermogen is dat je c.v. inhoud je buffer eigenlijk al is.

     • Leon Nelen schreef:

      Bij een kleine warmtepomp lijkt mij een buffervat juist wel nuttig. Vooral als je hem kan laten draaien wanneer er een elektriciteit overschot is. Of in het geval van een aangekoppelde hybride zonnepaneel de zon even schijnt (in de winter).

 11. O.H.B.Jansen schreef:

  Het lijkt mij in eerste instantie een goede oplossing voor besparing in kleine huishoudens met een geforceerd ventilatie systeem. Er zijn maar enkele toestellen waarop subsidie wordt verleend daar zit deze niet bij omdat de opbrengst te gering is voor het milieu.
  Duurdere systemen met een betere COP waar wel subsidie voor verleend wordt zouden meteen in prijs dalen als er geen subsidie uitgekeerd zou worden. Mooi voorbeeld zijn de zonnepanelen. Het is een goede ontwikkeling echter goed rekenwerk is wel belangrijk om geen kat in de zak te kopen.

 12. henk.pals schreef:

  De warmtewinner heeft een piekcapaciteit van 1,4 kWh Dit zegt niets over het opgenomen vermogen. Toch?

 13. peter schreef:

  Grappig al die zure reacties. Ben als installateur al jaren aan het wachten op wp’s voor de massa. Obv Inventum’s Ecolution die ik al paar jaar installeer bij projecten, lijken de cijfers mij bij mv reeel. Bij nv wacht ik t af, maar zou zo maar 45% kunnen zijn. Hopelijk mogen ook andere dan eneco-installateurs dit product doen, want ik heb nu al vragen gehad. En dat toon abonnementje van 3’50 wat ze nu verdubbelen betaslt iedereen.

 14. peter schreef:

  He voigt, check rvo site en de excellijst van wp’s. Hij staat er gewoon op voor 1000 euro. Wakker blijven he! Je kan beter even op de vsk aan inventum vragen of jr hem ook mag verkopen.

 15. Sjak schreef:

  Er lijken mij twee belangrijke vragen niet beantwoord in deze reclame boodschap.
  Hoeveel lawaai maakt het apparaat in verhouding tot de ventilator? Kan hij ’s nachts uit om van dat gezoem alf te zijn?
  wat is de COP van het apparaat? met andere woorden: stel dat hij de helft van het gasverbruik voor ruimteverwarming wegneemt, hoeveel kwh staat daar dan aan stroom tegenover.

  Voor het terugdringen van de CO2 uitstoot kan het al snel uit me een warmtepomp, maar financieel ligt dat lastiger. Die €1000 die het apparaat na subsidie zou gaan kosten moet wel in een redelijke tijd terugverdiend worden. De verhoging van de energiebelasting op gas en de verlaging van die belasting op stroom, die net is ingegaan helpt wel wat. Maar hoe hoog moet je gasverbruik voor ruimteverwarming zijn om dit apparaat in een redelijke tijd terug te verdienen inclusief onderhoudskosten?

 16. Van der Lans schreef:

  Energiebelasting op elektra is 2,1cent gedaald en op gas 7,4cent/m3 incl.btw gestegen. Als de roverheid dat volgend jaar weer doet (puur om salderen te pesten) worden warmtepompen nog interessanter. Eneco zal dat wel weten.

  • Sjak schreef:

   Het is mij een raadsel waarom een lagere energiebelasting op stroom, nadelig is voor het salderen van zonnestroom. Het is wel zo dat een lagere stroomprijs zonnepanelen iets minder aantrekeklijk maken. Gelukkig dalen de prijzen van zonnepanelen nog steeds. Wie de mogelijke beperking of afschaffing van de salderingsregeling in de jaren 20 voor wil zijn kan beter nu panelen aanschaffen of de woningcorporatie aansporen, zodat ze over een jaar of 7 gratis stroom opleveren.

   • ES schreef:

    Even afwachten wat politiek in 2017 voor 2020 gaat beslissen over salderen, vervalt deze dan kun je als je geen maatregels neemt nog maar 30% van je opgewekte energie genieten. Maarregels zijn bijvoorbeeld wasmachine laten draaien als de zon schjnt, opslaan in accu’s, dan kom je op 70%. Maar tegen die tijd kun je veel meer verwachten ze kunnen ook van stroom gas maken. Ben er niet bang voor dat wat ik opwekt verloren gaat.

  • Matty schreef:

   De door jouw genoemde “roverheid” wil het energiegebruik groener maken door gas duurder te maken en elektriciteit goedkoper omdat het nu al, en zeker op langere termijn minder CO2 veroorzaakt (als de kolencentrales gesloten gaan worden, en dat gaat gebeuren). Dus doe niet zo negatief.
   .
   Ik denk dat het nu op een omslagpunt zit, maar als je de investering nu doet zal het voordeel hebben over 15 jaar omdat er heel veel gaat veranderen in belasting op CO2.

 17. Roel schreef:

  Waarom alleen te koop via Eneco met een contract voor onderhoud?
  Ik wil gewoon zo’n unit aan kunnen schaffen net als een CV Ketel/Keukenboilertje/ Afzuigunit of Zonnepanelen instalatie en deze zelf instaleren volgens een meegeleverde duidelijke instalatie instructie.
  Dan moet dit apparaat voor de handige doe het zelver voor rond 750 euro geleverd kunnen worden.
  Dan gaan we pas met z’n allen energie besparen.
  Of vervalt dan plots de subsidie, net als geld terug op een CV Ketel van de fabrikant als je hem niet LAAT instaleren.

  • Kevin Vd zanden schreef:

   En terecht ook. Dit is om al dat klote aansluitwerk tegen te gaan. Vooral bij ketels zeer schrijnend om te zien dat er naar veiligheid en gezondheid niet word gekeken

   • Leon Nelen schreef:

    De elektromotor van de warmtepomp kan in tegenstelling tot een gasketel geen CO vergiftiging op leveren. Een prutser kan alleen waterlekkages veroorzaken van het radiatorsysteem. En als je niet op tijd bijvult dus het uitvallen van de ketel en natuurlijk een hoop vocht problemen. Alleen als je de gasketel uit elkaar zou halen om de condensatiewarmte van de afgassing te benutten ontstaat wel zeer gevaarlijke situaties.
    Ook als je de afgekoelde lucht (3 tot 7 graden) niet naar buiten afvoert, zou je (behalve een heel laag rendement) ’s morgens je kinderen zwaar onderkoeld aan kunnen treffen.

 18. De geleverde energie van lucht/water warmtepompen verminder (COP) als de lucht temperatuur – 12 gr of kouder word en er wordt zeker geen 60 gr water temperatuur geleverd , dus back-up met gas of directe elektra noodzakelijk. Voor elke kw geleverd uit de wp. minstens 30 liter aan water buffer om het pendelen van de compressor tegen te gaan.

 19. fonny schreef:

  Je moet nog te veel stroom gebruiken bij dit systeem om minder gas te moeten gebruiken om te stoken.
  mij lijkt een betere oplossing het warmtewissel-effekt op basis van amoniac, zoals een caravankoelkast, draai die om , dus de kou naar buiten en de warmteafgifte naar binnen ,dan is het rendement veel hoger.

 20. Arie G. schreef:

  In het geval dat je geen ventilatiesysteem hebt, gebruik je kennelijk de warme lucht van de ruimte bij je ketel die je middels de warmtepomp meer warmte-inhoud geeft en daarbij koude lucht uitblaast. Door onderdruk wordt dan weer koude lucht aangezogen waardoor een bepaald vertrek in je woning afkoelt. Ik vraag me af wat je hiermee wint en wat de bereikte COP (coefficient of performance = winst) zal worden. Ik ben bang dat de bereikte besparing aan gas voor een groot deel teniet wordt gedaan door de extra verbruikte elektrische energie. En als je wel een ventilatiesysteem hebt, zal de afgevoerde lucht weinig extra energie bevatten. Ik vraag me af of je daar een vermogen van 1400 Watt uithaalt.
  Uit een berekening in Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Ventilatie blijkt dat je bij 10 graden verschil tussen binnen en buitentemperatuur met een ventilatie van 100 m3/uur 333 Watt warmtevermogen wegblaast. Als je die lucht met een warmtepomp 20 graden afkoelt komt er 666 Watt aan vermogen beschikbaar. Als je daar 333 watt aan elektrisch vermogen voor gebruikt, is het totaal geleverde vermogen 999 Watt. COP=3.
  Dat geeft een besparing van ongeveer 0,1 m3 gas per uur. Bij gemiddeld 10 uur stoken per dag in een stookseizoen van 200 dagen spaart dat maximaal 200 kuub. Dat spaart 120 euro per jaar. Het extra elektriciteitsverbruik is dan 666 kWh. Dat komt ook ongeveer neer op 120 euro. Alleen bij een warmtepomp met een COP die hoger is dan 3 levert dat financieel gewin op.
  Ik sluit dat niet uit, maar ik zou graag de specificaties willen zien van de warmtewinner.

  • Kevin Vd zanden schreef:

   Een warmte pomp heeft geen warme lucht van de ketel nodig. Dmv het warmte wissel systeem vergelijkbaar met een koelkast word er warmte gemaakt.

   • Arie G. schreef:

    Dat was me al wel duidelijk. Luchtwarmtepompen onttrekken normaliter de warmte uit de buitenlucht. Maar uit de verspreide berichten maak ik op dat de warmtewinner de lucht van binnenuit betrekt en dan vraag ik me af wat de effectieve COP zal zijn.

 21. Bert Harry schreef:

  Tot nu toe heb ik me altijd laten vertellen dat er bij een warmtepomp warm water van 30-35 graden ontstaat die dan via vloer of wand verwarming een vertrek moet verwarmen. als hier plots 60 graden warm water ontstaat hoe kan dat dan?
  Via Electra opwarmen van water is pure energie verspilling heb ik altijd geleerd.
  het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dus eerst maar eens uitgebreid testen!

  • Leon Nelen schreef:

   die 30 of 35 graden wordt waarschijnlijk gehaald met aanvoer van buitenlucht van 3 graden. Dit systeem werkt met lucht met een temperatuur van 18 tot 22 graden. In feite kan je dan al zeggen dat het geen succes is. Want hoe kom je in de winter zomaar aan (buiten) lucht met een temperatuur van 18 tot 22 graden ?

 22. Richard schreef:

  Ik heb al 3 jaar een combi50 van inventum.
  Dat is dezelfde techniek.
  Bij mij is het gas verbruik van een 750m3 naar 175m3 gegaan.
  De combi 50 hoeft niet continue volgas af te zuigen.
  Dit is instelbaar, met douchen kan je hem hoger zetten dus ook meer warmte uit de lucht.
  Als je ventilatiebox gaat vervangen is dit zeker een goede oplossing

  • Arie G. schreef:

   Maak je gebruik van een ventilatiesysteem, waarvan de afgevoerde lucht de warmtepomp in gaat?
   En wat is de toename geweest van je elektriciteitsverbruik?

   • Richard schreef:

    @Arie

    Lastig te zeggen omdat mijn zonnepanelen het elektra opvangen.
    Ik gebruik nu een 1800kw per jaar.
    Maar daar zit natuurlijk een stuk verbruik ik wat mijn zonnepanelen direct hebben terug geleverd dus ik zelf gelijk heb opgemaakt.

  • Leon Nelen schreef:

   Dat zijn interessante getallen. Heb je ook getallen over je elektriciteitsverbruik ?

   • Richard schreef:

    gebruik netto een 1800kw per jaar.
    Ik heb 21 panelen.
    Brutto is het natuurlijk meer dan die 1800kw omdat ik ook stroom gebruik als de panelen terug leveren.

    • Arie G. schreef:

     @Richard,
     Met 18 panelen van 250 Wp kom je per jaar uit op een productie van 4000 kWh.
     Met je nettoverbruik van 1800 kWh kom je uit op een bruto verbruik van 5800 kWh.
     Het huishoudelijk verbruik varieert nogal bij diverse huishoudens. Gemiddeld is dat 3500 kWh per huishouden. Maar misschien kun je nagaan wat je gebruikte voordat je de panelen heb laten plaatsen. Trek dat af van die 5800 kWh. Dan weet je wat Combi50 aan elektrische energie gebruikt.

     • Richard schreef:

      volgens mijn slimme meter verbruik ik 1729kw
      met mijn panelen lever ik op jaarbasis een 4900kw
      en lever ik nog een 4016kw terug
      dus een 884kw verbruik wat ik gelijk verbruik terwijl de panelen opwekken.
      dan zou ik totaal op echt verbruik komen van 2613kw maar daar zit natuurlijk meer in dan alleen verbruik van wp.

     • Arie G. schreef:

      @Richard,
      Bedankt voor je antwoord. Maar ik begrijp het toch niet helemaal.
      Uit jouw berekeningen maak ik op dat je na saldering met de levering (4900 kWh) minus eigen verbruik (2613 kWh) is 2287 kWh effectief teruglevert, waarvoor je ongeveer 7 cent per kWh vergoed krijgt, oftewel je hebt 2287 kWh over. Als dat zo is kun je met die overgebleven elektrische energie je huis verwarmen. Want 175 kuub gas levert met een ketelrendement van 85%, 175×8 kWh = 1400 kWh.
      En als je teruggegaan bent van 800 naar 175 kuub, spaar je 625 kuub gas = 5000 kWh uit. Als je warmtepomp dat extra oplevert met een COP van 3, dan is het elektriciteitsverbruik van je Combi-50 ongeveer 1700 kWh. Dan gebruik je voor je huishouden nog maar 2613-1700=913 kWh. Dat is wel erg weinig.
      Ik vermoed dat er toch een klein foutje zit in de door jou aangeleverde informatie.
      (Een kuub gas levert bij verbranding 9 tot 10 kWh aan verbrandingsenergie, afhankelijk van de condensatie van de waterdamp in je afvoergassen.)

 23. Martin schreef:

  Heb ca. 1000 kWh “over” van m’n pv-systeem.
  Saldering bij GC “wordt aangepast”; ongunstiger dus.
  Heeft het zin met deze 1000 kWh te gebruiken een mini warmtepomp te voeden?
  Ik verwacht dat wel een buffervat nodig is.
  Betreft een systeem met HR-combiketel en vloerverwarming.
  Ketel is voorbereid op externe warmteinjectie.
  Wie heeft een zinnig antwoord?
  Of ervaring?
  Of voldoende warmtetechnisch inzicht/kennis?

  • Richard schreef:

   @Martin

   De wp komt paralell met je c.v.
   Ik heb geen buffervat (bij de combi50 zit een ww vat van 50l) de c.v. inhoud is in principe je buffer de wp is ook maar klein vermogen.

  • Leon Nelen schreef:

   Dat heeft volgens mij voor je thans wel degelijk zin.
   Maar “maatschappelijk” gezien leidt saldering van zonnepanelenstroom (pv stroom) tot het effect dat de minder energiebewuste pv bezitters de stroom gaan benutten wanneer er juist veel vraag is naar stroom. Nu komt de piekvraag naar stroom wel vaak overeen met de piekproductie van pv stroom. Namelijk wanneer de panelen op het zuidwesten staan (dus wanneer de meeste mensen elektrisch koken, zo rond 18.00 h, staat, in de zomer, de zon op de panelen.

 24. RB Moerdijk schreef:

  Een gemiddeld gezin heeft 2,2 personen. Het gasverbruik voor koken is gemiddeld 40 m³ per jaar en voor SWW verbruiken we zo’n 160 m³ gas (50 liter SWW pppd), zodat er 1.200m³ overblijft voor ruimteverwarming waar die warmtepomp maar liefst 700 m³ op zou moeten besparen, deze warmtepomp doet immers niets aan koken of SWW maar bespaart wel 50% op het totale gasverbruik…

  Die warmte wordt uit ventilatielucht gehaald. Een gemiddelde woning heeft een maximale luchtverversingscapaciteit van zo’n 40 dm³/s ofwel 144 m³/uur, maar de ventilatie draait nooit 24 uur per dag op hoogstand, eerder 8 uur op laagstand, 8 uur op middenstand en 8 uur op laagstand (25 m³/h), gemiddeld 85 m³/h. De hoeveelheid ventilatieverlies is dan 0,34 x 85 m³/h x 2.925 ggd x 24 hr /1000 = 2.030 kWh. Dat is de hoeveelheid warmte die bespaard kan worden met de warmtepomp, omgerekend in gas is dat zo’n 226 m³ ofwel bij lange na niet de 700 m³ die men claimt.

  Terugrekenend naar de gewenste besparing van 700m³ gas is de hoeveelheid ventilatieverlies 6.300 kWh warmte en dat komt neer op een ventilatiedebiet van 264 m³/h… ofwel 3x hoger dan gebruikelijk. Het is duidelijk dat die besparing niet gehaald gaat worden.

  Deze berekening is gebaseerd op een woning met ventilatiesysteem C, dus natuurlijke aanvoer via raamroosters en afvoer via mechanische ventilatie zonder warmteterugwinning. Dat betekent dat woningen met ventilatiesysteem D (ook bekend als balansventilatie of WTW-ventilatie) nog minder besparing gaan halen. Een WTW-ventilatie bespaart 75% op ventilatieverliezen zodat 2.030×0,25= 508 kWh warmte overblijft voor de warmtepomp, een magere besparing van 56 m³ gas…

  De besparing van 50% op gas (minus de bijkomende stroomkosten) is dus alleen haalbaar bij grotere woningen met ventilatiesysteem en onwaarschijnlijk ventilatiegedrag, maar zeker niet bij gemiddelde woningen.

  • Richard schreef:

   Ik heb een 2 onder 1 kap woning inhoud zo een 400m3 bj.1994
   En ben met gas van een bijna 800m3 terug gegaan naar 175m3 (ben nog niet boven de 160m3 geweest afgelopen paar jaar)
   Er zat in de woning een ventilatie systeem (zonder wtw).
   Bij mij hangt dus de inventum combi50.

  • Arie G. schreef:

   RB,
   Stel dat men uitgaat van een continu ventilatiedebiet van 300 m3/uur. Dan is bij 10 gradenverschil (20-10) het warmteverlies per dag 18,3 kWh.
   Als men met een luchtwarmtepomp deze lucht afkoelt naar 5 graden, dan komt er aan warmte 1,5 keer zoveel vrij oftewel 27,5 kWh per dag. Voor de productie daarvan heb je in een HR-ketel 3,4 m3 gas nodig. Dat spaar je dan uit.
   Over 7 stookmaanden is dat 714 m3 gas.
   Bij een COP van 2,5 gebruik je dan dan 11 kWh per dag extra. Over 7 stookmaanden is dat 2310 kWh aan extra elektriciteitsverbruik.
   In de praktijk zal het gemiddelde ventilatiedebiet wel wat lager liggen.

 25. Leon Nelen schreef:

  Waarom lukt het niet deze warmtepomp te combineren met hybride zonnepanelen? Een hybride zonnepaneel is een zonnepaneel (die gewoon elektriciteit levert) met een ingebouwd zonnecollectorsysteem (dus ook een beetje geisoleerd óf met paraboolspiegels). Er gaat dan lucht of water door het zonnepaneel zodat ook de warmte benut kan worden. Het benutten van de warmte van een zonnepaneel voor verwarmingsdoeleinden lukt natuurlijk het beste wanneer er vraag is naar die warmte, in de winter dus. Stel op een zonnige winterdag wordt het water in de hybride zonnepaneel 30 graden. Als dit water dan naar de warmtepomp wordt gevoerd is het rendement van de warmtepomp veel en veel hoger.
  Zonder aanvoer van eerder opgewarmde lucht of water zullen deze warmtepompen leiden tot een sterke stijging van het electriciteitsverbruik. Dan kan je heel Nederland vol zetten met hoogspanningsmasten.

  • R. Lobregt schreef:

   @martin,

   Beste Martin,

   De oplossingen zijn er allemaal al.
   Echter is het betaalbaar.
   @leon
   De lucht collecter met zonnepaneel is in 2004 al gemaakt voor een warmtepomp.
   De juiste lucht water warmtepomp is er nog niet.
   Meer energie verbruik bij PV bezitters klopt niet met het beeld wat wij al 20 jaar hebben bij onze klanten.
   Deze worden in het algemeen bewuster.
   Echter merken wij dat er een gigantische vraag is naar elektrische radiatoren bij een bepaalde fabrikant.

   Dit wordt natuurlijk wel door de standaard installateur aangeboden.
   Een goede warmtepomp is toch zogenaamd complex.
   Je moet namelijk wel een aantal proces technieken beheersen om het goed voor elkaar te krijgen.

   Over een aantal maanden zal er een nieuwe warmtepomp worden geïntroduceerd die
   een COP van 7 gaat halen op lucht.
   Daarnaast beschikken we al over een lange termijn opslag systeem wat 90 graden kan bufferen.
   Dus er komen nog mooie ontwikkelingen aan.
   De warmtepomp staat nog aan het begin van de ontwikkeling.

   • Martin schreef:

    @R.Lobregt:
    Je noemt een nieuw ontwikkelde WP welke binnenkort op de markt komt met een COP van 7!
    Wordt dit een lucht/water, lucht/lucht of water/water pomp?
    Wat betreft het opslagsysteem dat 90 gr. aankan ben ik nog niet tegengekomen.
    In Nederland op de markt?
    Hopelijk gaat de wet van Moore gelden w.b.t. de ontwikkelingen op dit gebied.

  • Richard schreef:

   die hybride panelen zijn (nog ) te kostbaar voor je tvt.

 26. Leon Nelen schreef:

  Eneco kan deze warmtepompen beter vooral verkopen in Noorwegen of Frankrijk. In deze landen worden huizen thans vaak volledig elektrisch verwarmd. Dan is er in elk geval sprake van echte besparing. Want om elektriciteit te maken wordt namelijk het dubbele aan gas of olie of kolen gebruikt (de productie van elektriciteit leidt namelijk tot verliezen, slechts 36 of 46 % rendement). In het geval van Noorwegen is er daar dan genoeg elektriciteit (uit waterkracht) over om een extra kabel tussen Noorwegen en Nederland (Delfzijl) te leggen.

 27. Martin schreef:

  Eigenlijk een bizarre doch interessante discussie m.i.
  Heb vandaag de vraag gesteld aan de regionaal manager van Inventum.
  Het lijkt me een soort linkerzak/rechterzak situatie.
  Je haalt warmte uit de woning en jut die op met electriciteit en stopt deze “verrijkt”retour.
  E.e.a. ten koste van extra el.-verbruik.
  Verder: hoeveel woningen hebben een centraal afzuigsysteem?
  M.i. enkel de appartementencomplexen in de grote steden.
  Voor een gemiddelde nederlandse woning is dit vlgs. mij niet aan de orde.
  Laat dan de buitenluchtwarmte m.b.v. een LW-warmtepomp “opjutten” en injecteer dit in je systeem.
  Al dan niet via (op z’n duits) een “pufferspeicher” met 2 warmtewisselaars.
  In mijn specifieke situatie tracht ik m’n 1000 kWh/jr. “overschot” rendabel te maken gezien de toekomstige afbouw van de saldering.
  Mits natuurlijk min. Kamp z’n zin doordrukt.

  Natuurlijk is ieders situatie erg divers doch je probeert, zowel financieel alswel Co2-besparend bezig te zijn.
  Vind eigenlijk het laatste het belangrijkste.
  Wie kan hierin meegaan?
  In deze discussie lees ik ook enigszins: “zoveel worsten zoveel pinnen, zoveel mensen zoveel zinnen”.
  (een oud achterhoeks gezegde)

  Anderszins: als we met z’n allen geen actie ondenemen gebeurt er niets.
  De politiek (meest alpha’s) snappen er de ballen van; een enkeling uitgezonderd.
  Veranderingen/vernieuwingen komen van onderaf: de Verlichting, Franse revolutie, Arabische Lente (hoe bizar helaas ook gezien de aantallen vluchtelingen), Hervorming, en nog veel meer kwamen van onderop; van de gewone gefrustreerde burger.
  Politici denken enkel aan hun eigen herverkiezing en op hun plaats op de kieslijst!
  Maar dit heeft niets met warmtepompen te maken en is van geheel andere orde!!

  This is mine opinion.

  • ES schreef:

   Denk aan hout en water en maak je geen zorgen over je 1000kw die heb je over een aantal jaren nodig om totaal Co2 nuetraal te zijn.

  • Richard schreef:

   Martin, je haalt sowieso warmte uit je woning als je een ventilatie systeem hebt.
   En in een aantal jaren zijn alle woningen opgeleverd met een ventilatie systeem.
   Daarna kwamen de woningen met ventilatie systeem met een wtw.
   WTW systeem kan je niet naderhand doen want je hebt dan dubbele buizen door je huis nodig (ik heb die ruimte iig niet).
   Dus als je al een ventilatie systeem hebt die 24/7 warme lucht naar buiten gooit, is volgens mij dit systeem zeker rendabel!
   En nog beter natuurlijk als je ook pv hebt om je elektra verbruik terug te dringen.
   Bij mij hangt de combi50 al 2,5 jaar.
   Voordelen altijd frisse lucht in huis de warme lucht van tussen de 17 a 20c gaat naar buiten tussen de 3 a 5c, altijd warme vloerverwarming in de badkamer en huiskamer.
   c.v. helpt mee als het kouder word.
   Zodra de buiten temperaturen onder de 10c komen moet de c.v. mee gaan helpen daarboven krijgt de wp het op temperatuur en word het zelfs langzaam aan warmer.

   • Martin schreef:

    OK Richard,
    Maar hoeveel woningen hebben een ventilatiesysteem?
    Ik in ieder geval niet in ons 36 jr. oud huis.
    Wel beneden- en bovenverdieping en berging isoglas en ingebouwde rolgordijen (duits systeem)
    Zelf gemonteerde vloerverwarming in benedenverdieping & badkamer.
    Ik tracht m’n 1000kWh “teveel” op een zinnige manier in te zetten, al dan niet met een buffervat tussen WP en Hr-ketel.
    Buffervaten als zg. Speicher, Pufferspeicher en Schichtenspeicher zijn in Duitsland algemeen ingezet en alom verkrijgbaar.
    Met ingebouwde warmtewisselaars naar eigen keus; al naar gelang de toepassing.
    Zelfs in kunststof voor drukloze systemen.

 28. R.Medema schreef:

  Onze CV-ketel staat in de bijkeuken op de begane grond en de ventilatiemotor bevindt zich op de zolder (2e verdieping), waar geen enkele leiding van de cv loopt. Hoe wil men deze twee dingen met elkaar verbinden? Er wordt net gedaan alsof dit systeem voor iedereen mogelijk is, maar in de praktijk kan het maar in een beperkt aantal situaties toegepast worden.

 29. Martin schreef:

  100% mee eens!
  Men doet net alsof alle nederlandse woningen standaard een standaard ventilatiesysteem hebben.
  Men denkt veel van deze warmtepompen te kunnen slijten.
  Als je wilt lachen moet je jezelf kietelen geldt ook voor Eneco.
  Onder het mom van millieukreten zullen veel onkundige mensen hier intrappen.
  STINK ER NIET IN ! !

 30. Bert Harry schreef:

  Hoewel ik ook zo mijn vragen heb, vind ik sommige reacties wel over kritisch.
  We hebben een huis uit 93 met mechanische afzuiging, op max 2 meter van de hr/cv ketel. mijn vorige huis uit 80 had eveneens mechanische afzuiging. Denk dat er veel huizen zijn met dit als uitgangspunt. ik heb me er altijd aan geërgerd dat de warmte zo maar voor niets weer naar buiten geblazen werd. en ik weer opnieuw gas moest gebruiken om de verse lucht weer op tempratuur te krijgen!
  Blijft hier wel de vraag of de extra Electra voldoende opweegt tegen het bespaarde gas.
  Moet de cv pomp permanent draaien? = extra gebruik van…..?
  is de 1500 kw extra inclusief de ventilatie? wat ook al gouw 250 kw is.
  die er dus van afgetrokken kan worden als het inclusief zou zijn.
  je zuigt ook lucht uit badkamer en wc af ,deze is meestal lager (tempratuur) dan de keuken/ kamer lucht. is daar voldoende rekening mee gehouden of komt er een afsluit mogelijk heit in de wc /badkamer zodat je deze alleen ventileert als het echt nodig is.
  kortom eerst goed testen, en dan is het m.i. mede afhankelijk van of je vaak kort de verwarming gebruikt b.v. overdag niet thuis, of permanent 7 dagen gedurende 16 uur .

 31. Arie G. schreef:

  Na een bezoek op 5 februari aan de VSK-beurs in Utrecht heb een theoretische berekening losgelaten op de Ecolution 50 van Inventum uitgaande van een luchtverversingsdebiet van 150 m3/uur, een gemiddelde buitentemperatuur van 10 graden berekend over 7 stookmaanden, 24 uur per dag. De soortelijke massa van lucht 1,29 kg/m3 en de soortelijke warmte van lucht 710 J/kg/gr.
  Gastarief € 0,60/m3, elektra € 0,20/kWh.
  Dan zou het warmteverlies vanwege de ventilatie 1923 kWh zijn, overeenkomend met 240 kuub gas.
  Deze warmte wordt opgevangen door de warmtepomp met een COP van 4 en afgekoeld tot 4 graden.
  De vrijkomende energie over 7 maanden wordt dan 3846 kWh, hetgeen een besparing oplevert van 481 m3 aardgas, een besparing van circa € 288. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp is 962 kWh, bij een COP van 4 een kwart van de geleverde energie. De kosten hiervan bedragen € 192. De winst is dan € 96.
  Bij een gemiddeld debiet van 85 m3/uur wordt gasbesparing 272 m3 en de winst € 55.
  Als de COP 5 zou zijn, zijn de winsten resp. € 129 en €73.
  Bij 200 m3/uur wordt de gasbesparing 641 m3 en de winst € 128, maar dan haal je meer koude lucht binnen en gebruik je dus ook meer gas om de woning op temperatuur te houden.
  De Warmtewinner van Eneco werkt ook op die manier. En vergeet niet de maandelijkse servicekosten en de kosten bij een eventueel gebruik van Toon.

  • Martin schreef:

   @ Arie:
   Je rekent € 0,60/m3 voor gas; is toch € 0,67?
   Concluderend zou je eigenlijk kunnen stellen dat het allemaal fake is!
   M.a.w.: een verkoopargument waar veel onkundige consumenten instinken?
   Een onderwerp voor RADAR?

   • Arie G. schreef:

    @Martin,
    Als je shopt via http://www.gaslicht.com kun je gas verkrijgen voor 53 cent per kuub, ondanks dat m.i.v. 1 januari de energiebelasting op gas met 7 cent is gestegen.
    Ik shop elk jaar. Vaak krijg je nog een overstappremie.
    Voor wat betreft de aanschaf van de luchtwarmtepomp. Het kan zinvol zijn als je vanwege een overmaat aan zonnepanelen elektrische energie over hebt.
    Ikzelf heb 400 kWh per jaar over, maar overweeg niet om tot aanschaf van een luchtwarmtepomp over te gaan. Mijn gasverbruik ligt rond 1100 m3 per jaar met een maandelijks bedrag van €65.

   • Joop vermeulen schreef:

    Beste Martin,
    Zoals vermeld op het forum ben ik ook bij de specs van inventum terecht gekomen. Het gemiddelde verbruik is 300watt. Op jaarbasis is dat 2628 kwh a, 0.22 is dat €578. Mijn gasverbruik is 875 m3. Voor douchen en koken gebruiken we gemiddeld 0.5 m3 p dag x 300dg = 150 m3. Stel de besparing met de eneco ww op 50 %. Dan bespaar ik 413 m3 ga’s. 413 x 0.65 = 268 euro. Ergo de kosten zijn hoger dan de baten, zelfs als ik mijn verbruik van 70 euro voor de huidige mv er van aftrek.

 32. Arie G. schreef:

  Lees ook de reacties op de website http://www.olino.org over de ervaringen van gebruikers.
  Zie: https://www.olino.org/articles/2012/10/08/ventilatiewarmtepomp/

 33. Bert Harry schreef:

  Concluderend zou je eigenlijk kunnen stellen dat het allemaal fake is!
  ????????
  er is een besparing maar geen 250 euro per jaar in het berekende voorbeeld.
  ik betaal inderdaad 67 cent per m3 gas., en zal niet de enigste zijn!, denk dat dit het meest voorkomende tarief is.
  betaal je 67 cent dan is de uitkomst andes!
  De maandelijkse servicekosten vermoed zijn voor winner en cv ketel. En is een heel gangbaar tarief.
  De winner of andere WP hebben heel weinig onderhoud nodig , hoofdzakelijk filter(s) vervangen. Als daar voor het zelfde tarief geld als een HR/Cv ketel en je dubbel zou betalen incasseert Eneco de winst. Dat prik je zo door!
  bovendien kan Eneco niet in het hele land deze service leveren op dit moment.

  • Martin schreef:

   Hoi!
   Ik heb iemand met dezelfde mening/conclusie.
   Ik dacht al: ben ik nu gek of Eneco.
   Dus eigenlijk toch wel een Radar-item?
   Al was het maar om onkundige consumenten te beschermen.

   • ES schreef:

    Een visboer verkoopt heel graag vis en Eneco verkoopt heel graag kw, niks mis mee hoor maar niet van ikke . Het kan zijn dat er andere mogelijkheden zijn om het verlies te beperken, hoor het graag.

    • Martin schreef:

     Jazeker ES!
     Denk aan een paar ventilatorkacheltjes of IR- panelen.
     Ik krijg dan “hele grote problemen met m’n lief”!
     Of heb je toevallig iets anders in de aanbieding?
     ‘k Hou me erg aanbevolen.
     Mijn stelling blijft desondanks: ga niet in zee met Eneco.
     Eigenlijk bizar; Kamp propageert energievermindering om aan de “Parijseisen”
     te voldoen en Eneco gaat er hard tegenaan dit te voorkomen!
     Herinner me dat een aantal jaren geleden in Belgie subsidie werd gegeven (en nog misschien wel) op, ik meen zonneboilers.
     In ieder geval op energieverminderende toepassingen.
     Het bleek dat de leveranciers de producten ongeveer met het bedrag van de subsidie de productprijs verhoogden.
     Hoezo “gebruik maken van”?
     Anderszins: ik vind dit een uitermate zinnige discussie; veel meningen komen bovendrijven, opbouwende en critische.
     Doet me deugd.
     Chapeau voor alle reaguurders! (Eigenlijk : petje af)

     • Arie G. schreef:

      Martin,
      Je kunt het beste je geld steken in het isoleren van je woning, energiezuinige apparaten, zonnepanelen, etc.
      Die warmtepompen zijn goed bedoeld om de warmte van afgevoerde ventilatielucht te hergebruiken en het levert ook wel iets op, maar als je kijkt naar de terugverdientijd zit je al gauw boven de 10 jaar.
      Ik heb mijn hoekhuis van 1974 geïsoleerd, overal dubbel HR+ glas, energiezuinige apparatuur aangeschaft en zonnepanelen geplaatst. Mijn jaarlijks gasverbruik is teruggebracht van ruim 4000 kuub naar 1200 kuub en mijn elektriciteitsverbruik van 3000 kWh naar 1300. Door mijn zonnepanelen lever ik nu 400 kWh terug.
      Zie ook: http://www.olino.org/articles/2006/07/12/energiebesparing-thuis-een-praktijkgeval/ en andere artikelen op olino.org.

 34. Bert Harry schreef:

  ik heb ook 12 Zonne panelen op mijn dak liggen met een rendement van boven de 95%, dus die liggen heel gunstig op het zuiden! heb veel a+++ witgoed. uiteraard een HR cv ketel. maar zou graag de verliezen vanwege de mechanische ventilatie terug dringen.
  Vermoed dat de winner daarbij kan helpen, maar ben uieraard benieuwd wat de netto besparing is. zou het liefst mijn huis energie neutraal maken , maar dat vergt een investering die erg groot is en nooit terug verdient wordt.
  Heb een vrijstaand huis de waardes van Arie haal ik niet, boven dien wonen er noch twee kinderen thuis, en dat heeft ook zo zijn effect.

 35. Martin schreef:

  @Arie op 7/2:
  Mooi zoals je in een groot aantal stappen in je woning de energieconsumptie hebt teruggedrongen.
  Ik kan hier niet veel meer aan doen doordat ik bij de bouw (vrijstaand) in 1979/’98 reeds veel maatregelen heb genomen.
  Beneden en bovenverdieping rondom isoglas, inpandige rolgordijnen, vloerverwarming, extra isolatie tussen eerste en tweede verdieping.
  Eigenlijk al wat jij in etappes deed reeds tijdens de bouw uitgevoerd.
  Kan me nog herinneren dat dat de aannemer me uitlachte dat ik zo op isolatie hamerde! Lag compleet buiten hun gezichtsveld.
  Heb rond hfl 1000.- extra uitgegeven aan diverse (extra) isolatie.
  Ben er nog steeds blij van zoals je je kunt voorstellen.
  Blijf nu wel met m’n 1000kW “overschot” zitten; het zij zo.
  Wat ik als early adopter deed zie:
  http://www.polderpv.nl/PV-newbees5.htm#27sep2011_Martin_Hijink

 36. Dik schreef:

  Interessante discussie. Toen ik over de WTW las had ik ook gelijk twijfels of dat wel een nuttig apparaat is. Als je geen centraal ventilatiesysteem hebt is de installatie eenvoudig maar het nut zeer twijfelachtig. Je pompt dan alleen warmte rond in je huis. Om het bijv. In de huiskamer warmer te krijgen koel je de omgeving waar de unit hangt juist af. En wie wil er nu een deel van zijn huis heel koud hebben ( behalve in de zomer dan als airco)?
  Zelf heb ik wel een centraal afzuigsysteem in een woning uit 1992. Alleen bevindt die unit zich nogal ver van de CV ketel. Montage wordt dan een crime, lijkt me, want dan moet je extra CV leidingen tussen die 2 units aan gaan leggen. Dan wel naar de dichtstbijzijnde radiator en iets ingewikkelds gaan doen met waterpompen. Plus waarschijnlijk extra elektriciteit capaciteit naar de WTW aanleggen. Lijkt me allemaal niets, al ben ik wel geïnteresseerd in extra (CO2) besparing.

 37. Richard schreef:

  Ik heb nu al 3 jaar bijna zo een unit hangen.
  En de uit zelf heeft een eigen pomp om het water rond te pompen dus kan helemaal alleen werken.
  Als je woning al een ventilatie systeem heeft zonder wtw is het systeem vooral super ideaal als je ook zonnepanelen hebt.

  Verder mijn woning van 1994 2 onder 1 kap met inhoud van een bijna 400m3.
  Beneden vloerverwarming en boven radiatoren.
  Ben van 700m3 naar een 160m3 gegaan.
  Jaarlijks elektra verbruik is bij mij niet meer geworden door de p.v.
  Wel ben ik van nachtverlaging naar 24/7 stoken gegaan.
  Dus mijn huis is warmer (altijd) dan daarvoor terwijl mijn maandlasten omlaag zijn gegaan.
  Ik had toen helaas geen subsidie maar een warmer huis is ook geld waard.
  tvt vind ik dan minder belangrijk dan.

  Als je geen ventilatie systeem hebt zou ik het niet doen tenzij je een ventilatie systeem in huis wilt.
  Het is een klein vermogen dus staat altijd aan bij mij. zodra de buiten temperaturen rond de 10c is doet mijn c.v. niks meer en alles op het kleine wp.

  @DIK je legt een aan en afvoer naar je c.v. ik weet niet hoe groot die afstand is.
  Electra van je ventilatie unit is genoeg voor de wp er zit ook een perflex stekker aan.

 38. Arie G. schreef:

  Bij degenen die een ventilatiesysteem zonder wtw hebben en met zonnepanelen een overmaat aan elektrische energie produceren is het zeker interessant om zo’n luchtwarmtepomp aan te schaffen. Bij een gemiddelde verversing van 150 m3/uur levert deze lucht bij afkoeling door een warmtepomp extra energie op die circa 480 m3 gasbesparing per jaar oplevert gedurende de 7 stookmaanden. Dat kost ongeveer 1000 kWh elektrische energie. Bij teruglevering aan een energiebedrijf krijg je daar ongeveer 7 cent per kWh voor (bij Greenchoice 13 cent).
  Of het gebruik in de zomermaanden interessant is, hangt af van het gebruik aan warm tapwater en of de warmtepomp ook hieraan bijdraagt. Er zal zeker een boiler (binnen de warmtepomp) aanwezig moeten zijn om de warmte te bufferen, omdat de 1,4 kW van de warmtepomp met een COP van 4 maximaal 5,6 kWatt produceert. Bij het gebruik van een douche heb je al gauw 20 kWatt nodig.

 39. Bert Harry schreef:

  De winner is zonder vat. en m.i. alleen bedoeld voor besparing verwarming.
  COP op dit moment onbekend.
  Eneco spreekt zelf van 1500 kw stroom gebruik, Arie spreekt van 1000 kw.
  De besparingen op het gas lopen uiteen van 30/35% tot 60%.
  kortom van een apparaat wat nog niet op de markt is, ( en er geen exacte gegevens bekend zijn) valt m.i. niets met zekerheid te zeggen.
  Hij zal lijken op de De Ecolution® Solo van Inventum, maar zal zeker niet hetzelfde zijn. Dus voordat we iets met zekerheid menen te roepen, eerst maar eens harde gegevens en test afwachten lijkt mij.

  • Arie G. schreef:

   @Bert Harry,
   Zoals uit mijn eerdere berekening blijkt is de besparing afhankelijk van hoeveelheid ververste lucht per uur (het debiet). Hoe meer lucht wordt aangeboden, des te meer er aan gas kan worden bespaard. Het elektriciteitsverbruik is daar ongeveer mee evenredig. Maar met een hoger debiet haal je ook meer koude lucht naar binnen en neemt daardoor het gasverbruik ook iets toe, maar minder dan de extra besparing.
   Bij 150 m3/uur is de gasbesparing 481 m3 en het extra elektraverbruik 962 kWh.
   Bij 225 m3/uur wordt dat 721 m3 en een verbruik van 1442 kWh. Maar voor het 75 m3/uur hoger debiet heb je ook wat meer gas nodig, circa 120 m3.

 40. Bert Harry schreef:

  Arie,
  Dus hoe meer lucht je afzuigt hoe hoger de theoretische besparing.
  Dus ook omgekeerd als je gewend bent om altijd de afzuiging op de laagste stand hebt , wordt ook de besparing lager, maar er zal een minimale hoeveelheid lucht nodig zijn om er warmte uit te kunnen halen neem ik aan.
  In de info staat dat hij zich regelt via de thermostaat, betekend dat hij ( de winner) dan ook zelf de hoeveelheid af te zuigen lucht regelt?

  • Richard schreef:

   Nee je kan een aantal dingen instellen.
   De hoeveelheid lucht als de wp niet werkt (tussen de 60m3 en 350m3).
   De hoeveelheid lucht met de wp aan (tussen de 100m3 en 350m3).
   En daarnaast 2 perflex standen voor als je douched of veel mensen in huis hebt (ook tussen de 100m3 en 350m3)

   • Bert Harry schreef:

    Richard,
    je gaat uit van de De Ecolution® Solo van Inventum neem ik aan.??
    1 Je hebt dus geen keus om even niet te ventileren.
    2 wat bepaald wanneer de wp gaat werken, de thermostaat? als er meer warmte gewenst wordt dan op moment x aanwezig is in het vertrek waar de thermostaat zich bevind.?
    3 als de wp niet werkt en je ventileert wel, blijven er toch verliezen CQ warme lucht naar buiten geblazen?
    4 dat je de hoeveelheid lucht kunt instellen bij werkende WP lijkt mij gunstig.

  • Arie G. schreef:

   @Bert Harry,
   Het komt er op neer dat de energie die met het aanzuigen van buitenlucht verloren gaat ongeveer met een factor 1,6 wordt teruggewonnen. Als je daarbij het elektriciteitsverbruik van de WP optelt (die energie komt er ook bij) , kom je uit op een factor 2. Dus als je 240 m3 gas per jaar verliest met ventilatie, verdient de WP 480 m3 gas terug. Dat bij een COP van 4. Het energieverbruik van de WP is dan ongeveer 962 kWh.
   480 m3 gasbesparing leveren bij 60 cent € 288. De 962 kWh kosten bij 20 cent € 192.
   Als je anderhalf keer zoveel buitenlucht aanzuigt, verlies je aan warmte ongeveer 360 m3 gas. Dan wordt er door de WP 720 m3 gas terugverdiend en is het elektriciteitsverbruik van de WP 1442 kWh.

 41. Richard schreef:

  Volgens mij word hier niet helemaal begrepen hoe het werkt!!
  Het gaat om huizen met al een afzuig systeem die dus al die warmte naar buiten blazen.
  Dit win je terug!!!!!!
  Zie bouwbesluit:
  Het Bouwbeslauit
  In het Bouwbesluit 2012 is sprake van luchtverversing en niet specifiek van aanvoer of afvoer. In het Bouwbesluit zijn in artt. 3.28/3.29 als capaciteiten voor luchtverversing vermeld (volgens NEN 1087, voor nieuwe woningbouw):
  – verblijfsgebied (i.c. woonkamer): ten minste 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm3/s (ca. 25 m3/h)
  – verblijfsruimte (i.c. slaapkamer): ten minste 0,7 dm3/s per m2 vloeroppervlakte met een minimum van 7 dm3/s (ca. 25 m3/h)
  – verblijfsruimte met een kooktoestel (i.c. keuken): ten minste 21 dm3/s (ca. 75 m3/h)
  – toilet: ten minste 7 dm3/s (ca. 25 m3/h)
  – badruimte: ten minste 14 dm3/s (ca. 50 m3/h).

  Hier staat ook nog wel een interesant stukje:
  http://www.olino.org/articles/2010/03/08/aanleg-en-ervaringen-met-balansventilatie/comment-page-1/

  Komt er op neer dat je gauw een 150m3 afzuigt en naar buiten blaast dit doe je met zo een unit dus altijd.
  Dus waarom niet terug winnen!!
  Bij mij zuigt hij 140m3 altijd af 24/7 met feestjes en douchen gaat hij standje hoger dmv de perflex.
  Als je natuurlijke ventilatie hebt niet doen dus!
  Tenzij je te weinig ventilatie hebt dan zou je een unit kunnen neerzetten die vanuit zolder naar buiten blaast zonder buis systeem in je huis.

 42. André schreef:

  Het rendement vind ik erg laag van de Ecolution. Elektrisch vermogen is maximaal 660watt en Max. 1,4Kw thermisch C.O.P van 2,25 1400 watt / 660 Watt. Om het maximale thermisch vermogen van 1,4 kw te halen moet ook de ventilator continu op stand 3 blijven staan.

  • Richard schreef:

   Andre,

   Bij mij draait de combi50 een 2,5jaar inmiddels.
   Afzuiging staat op 140m3.
   Gebruik van de combi50 is zo rond de 300 a 400wat.
   Snap niet hoe je bij 660w staat.
   Stand 3 niet nodig.
   Mijn huis uit ’94 word er door warm gehouden en zodra het buiten rond de 10c is spri ngt de CV niet meer bij.
   COP van 2,2 zeg je ook waar haal je dat vandaan?

 43. Bert Harry schreef:

  Het rendement van de Ecolution is cop 4.2. de zelfde techniek maar dan vernieuwd /verbeterd zal eerder een hogere cop geven dan de lagere.
  er wordt hier over kritisch gereageerd zonder dat men de feiten kent.
  wacht eerst eens de technische gegevens van de winner af voordat je zelf al “weet” hoe het zit!
  ik hoop dat er ook een sensor gestuurde regeling voor de ventilator aangesloten wordt zodat je ventileerd als het ook echt nodig is, in plaats van altijd.

  • FrankR schreef:

   Ik volg deze discussie als leek met interesse. Ik begrijp dat de WarmteWinner een verbetering is t.o.v. de Ecolution etc. Specs echter nog niet bekend.

   Wat is het electrisch verbruik van de WarmteWinner op jaarbasis in kWh?

   De WarmteWinner wordt aangestuurd door de verwarmingsthermostaat zegt men; het is dus een verwarmingstoestel en geen ventilatiesysteem? Ik denk er nl. over mijn verwarmingsmotor te vervangen door deze WarmteWinner. Ik hoop echter, dat, net als bij mij nu, de motor niet permanent hoeft te draaien, maar juist wel in de zomer, maar dan zonder te verwarmen natuurlijk.

   Ik heb vloerverwarming, dus in de winter lijkt me een hybride warmtepomp wel voordelen te hebben; de warmte wordt gebufferd in de vloer, nu ook al.

   Voor mij is het punt: ventilatiemotor vervangen of WarmteWinner nemen. D.w.z. wat zijn de verschillen qua investering en qua electrisch verbruik. Zijn die ongeveer gelijk, dan wordt het de WarmteWinner vermoedelijk. Vraag me nog wel af of er voldoende kennis bij de installateurs is om de combi CV-HR + WarmteWinner + vloerverwarming goed af te regelen. Ik vrees, dat ik wel een nieuwe thermostaat moet hebben met OpenTherm, want ik zie het voordeel en de extra kosten van Toon niet echt.

 44. André schreef:

  Ik heb de gegevens uit de technische handleiding van de Ecolution. In de handleiding staat dat het elektrisch vermogen maximaal 660watt is en thermisch vermogen maximaal 1,4 KW. Als ik 1400 deel door 660 is naar mijn inziens 2,33. Als de afzuiging op 140m3/h kom je dan wel aan het maximale vermogen van 1,4 KW ? Als uw combi50 300 á 400watt gebruikt dat zijn mooie waardes, maar kom je met deze waardes ook aan 1,4 KW thermisch?

  • Richard schreef:

   1,4kw thermisch kan je zonder warmtemeter niet echt meten.
   En die 660w staat idd in de handleiding maar dat zal zijn als alles op 100% werkt dus incl. afzuiging op 100% en veel onderdruk in huis zodat je ventilator hard moet werken.
   Die waarde heb ik nog nooit gehaald iig.
   Ik heb geen apparte kwh meter tussen de wp.
   Maar ik kan wel mijn nachtverbruik zien als de wp draait.
   En die schommelt tussen de 340w en de 520w.
   Maar dat is voor het hele huis incl koelkasten vloerverwarmingspomp routers switches etc.
   Maar die 660w heb ik zelfs dan nog nooit gezien.

  • Arie G. schreef:

   @André,
   In de luchtwarmtepomp zit een compressor die samen met de ventilator zo’n 660 Watt gebruikt. Maar die compressor draait alleen naar behoefte. Het gemiddelde vermogen ligt aanzienlijk lager en is afhankelijk van de hoeveelheid aangeboden lucht die door de warmtepomp moet worden afgekoeld.
   Als je 1,4 kW thermische energie wilt halen dan zal bij een COP van 4 het gemiddeld vermogen van de luchtwarmtepomp 350 Watt bedragen.
   En dat bereik je bij een luchtaanbod van 258 m3/uur.
   Als je ventileert met 150 m3/uur wordt het gemiddeld vermogen evenredig minder en dan kom je uit op 203 Watt voor het gebruik door de warmtepomp.

 45. […] Arie G.: @André, In de luchtwarmtepomp zit een compressor d… […]

 46. […] met bijvoorbeeld de Ecolution van Inventum, en Eneco’s variant op dit toestel, de WarmteWinner, is de standaard toevoeging van een buffervat van (minimaal) 100 liter, dat het verschil in […]

 47. Hans Bogaards schreef:

  Wij hebben één Ecolution van de eerste generatie geplaatst bij een klant, Deze ging daarna ontzettend omhoog met zijn elektra rekening en maar iets naar beneden met zijn gasrekening. Per saldo was deze klant meer kwijt aan energiekosten.

 48. Jan schreef:

  Wat een hoop poeha voor een warmtepomp die bij HenF Lichtenvoorde al jaren als de CV Booster (TÜV gekeurd) in produktie is.

 49. jan schreef:

  niks te vinden op die site !
  geen cv booster in iedergeval?
  en geen prijzen!

 50. TonV schreef:

  Ik benader de berekening van de kosten vanaf de andere kant.
  De Ecolution levert 1,4 kW. Gedurende 1 uur is dat 1,4 kWh.
  Daarvoor is een elektrische arbeid van 0,62 kWh voor nodig.
  Met een gemiddelde prijs van € 0,165 per kWh kost dat 0,62 x 0,165 = € 0,10

  Wanneer die 1,4 kWh door de CV geleverd moet worden is daarvoor 1,4 / 9,8= 0,143 m3 gas voor nodig ( 1m3 aardgas levert 9,8 kWh).
  De kosten daarvan zijn 0,143 x € 0,543 = € 0,078.

  Met de Ecolution stook je dus duurder afgezien nog van de extra investering.

  • Arie G. schreef:

   @TonV,
   Je berekening zou juist zijn als er voor de levering van 1,4 kW warmte-energie ook daadwerkelijk 1,4 kW elektrische energie nodig zou zijn. Met een COP (warmtewinst) van een factor 4 is er een gemiddeld vermogen van de pomp nodig van 0,35 kW. Voor 1 uur is dat 0,35 kWh waarvoor je 0,35 x €0,165 = €0,058 betaalt.
   Maar daarvoor heb je voldoende luchtaanvoer nodig (258 m3 per uur) om dat te halen. Je haalt er dan per uur een winst mee van 20 cent.
   Gemiddeld zul je wellicht op de helft (129 m3/uur) zitten en dan is de winst ook de helft (10 cent per uur). En als je dan ook rekening houdt met de extra stookkosten door het opwarmen van de koude ventilatielucht die je binnenlaat, blijft er weinig van de winst over. Zeker als je bedenkt dat je de verkregen warmte maar een deel van de tijd nodig hebt.
   In een vorige reactie heb ik een winst berekend van €96 per jaar bij een gemiddelde luchtaanvoer van 150 m3/uur. Bij een investering van € 1000 (subsidie meegerekend) is de terugverdientijd dan circa 10 jaar, mits er geen extra kosten bijkomen.

  • Richard schreef:

   Het ligt ook aan de buiten temperatuur.
   Deze week draai ik bijna alleen op de warmtepomp.
   CV gebruik is dus 0.
   Het gas wat ik gebruik nu is voor het koken.
   Al zal de cv met nachtvorst wel weer even mee moeten helpen.

 51. TonV schreef:

  Arie,
  Ik zeg dat voor 1,4kW warmte 0,62 kW elektrische energie nodig is. Kijk mijn berekening nog maar eens goed.

  • Arie G. schreef:

   @TonV,
   Hoe kom je aan die 0,62 kW? Dat komt neer op een (COP) winstfactor van 1,4/0,62 = 2,25.

  • Arie G. schreef:

   @TonV,
   Je moet je ook realiseren dat de WP niet steeds het vermogen van 1,4 kW afgeeft. Dat is afhankelijk van de ingestelde capaciteit van de luchttoevoer. Net als bij een koelkast slaat de compressor aan, als dat nodig is. Je kunt uitrekenen hoeveel warmte er vrijkomt bij afkoeling van de aangeboden lucht van 20 graden naar 4 graden en wat het hiervoor benodigde gemiddeld vermogen is bij een COP van 4.
   Dat heb ik in eerdere reacties al gedaan.
   Daarom zet ik een vraagteken bij die 0,62 kW vermogen.
   Want als je 620 Watt continu zou verbruiken, is dat 14,88 kWh per dag.
   Over 7 stookmaanden komt dat neer op 3125 kWh en dat kost ruim € 500.
   Ik ben overigens wel sceptisch over de toegevoegde waarde in relatie tot de investering.

   • Richard schreef:

    @Arie G
    Ik meet helaas nog niet apart de ecolution.
    Maar als ik zo kijk naar mijn verbruik op de slimme meter is het verbruik ervan zo rond de 300w over 2 maanden zit er een aparte meter tussen dan kan ik het precies melden.
    lucht afzuiging staat bij mij op 140m3 en de compressor loopt echter wel continue!
    Lucht wat afgezogen word is 18c en wat naar buiten gaat 2c dus 16c word uit de lucht gehaald.
    voor en na seizoen zet ik de afzuiging meestal terug naar de minimale stand van 100m3 lucht temperatuur in is dan vaak 20c.

    eerder werd door de ventilatie box de lucht van 18c altijd zo naar buiten geblazen dus de koude lucht die naar binnen komt had ik daarvoor ook.
    Je moet de unit daarom zien als vervanger voor je ventilatiebox en een aanvulling op je verwarming/warmwater (voor de ecolution combi50 dan)
    zomers staan bijna altijd ramen open en hoeft ie van mij niet meer 24/7 te ventileren en draait de combi50 alleen nog maar voor warm water.
    Dit ga ik dus over 2 maanden regelen met domotica.

    • Arie G. schreef:

     @Richard,
     Als freelance energieadviseur vind ik de discussie zeker interessant, hoewel ik in mijn huis geen ventilatiesysteem heb. Ik heb in mijn ramen bovenin roosters, die ik regelmatig open zet. Ik ben uiteraard benieuwd hoeveel elektrische energie de WP’s gebruiken en wat dat aan energiebesparing oplevert.
     Mijn huis is een hoekhuis uit 1974 dat volledig is nageïsoleerd. Mijn gasverbruik per jaar is nu ongeveer 1100 m3 en mijn elektriciteitsverbruik 1300 kWh. Met mijn zonnepaneelopbrengst van 1700 kWh is dat teruggebracht tot -400 kWh.
     Ik heb energiemetingen gedaan met het Plugwise-systeem op al mijn elektrische apparaten en daarin geoptimaliseerd. Ik heb een aantal artikelen over mijn besparingen geplaatst op http://www.olino.org. Mijn energierekening zal dit jaar uitkomen op circa € 600, oftewel € 50 per maand.

     • Richard schreef:

      @Arie G.
      Ik heb ook ventilatie roosters want de lucht die afzuigt moet ergens vandaag komen!
      Ik had dus een ventilatiebox in huis.
      Deze is vervangen voor de ecolution combi50, zelf zou ik niet voor de solo/warmtewinner gaan omdat deze alleen meehelpen voor je verwarming terwijl de combi50 ook warm water doet dus het hele jaar plezier van.
      Ik heb een 2 onder 1 kap woning en had een elektra verbruik van een 1800kw en gas van 800m3.
      pv geinstallerd en de warmtepomp.
      Nu nog steeds een verbruik van 1800kw en lever 4000kw terug dus netto 2200kw teveel.
      Mijn gas is terug gegaan naar nog geen 160m3
      zie mijn slimme meter portal:
      http://www.famspijkers.nl/tweakers/2015/slimmemeterportal2015.jpg

     • Arie G. schreef:

      @Richard,
      Dat is een mooi resultaat. In feite maak je optimaal gebruik van de overmaat aan zonne-energie. Jouw resultaat zal ik niet kunnen evenaren. Ik heb op mijn dak geen ruimte meer voor extra panelen, maar neem genoegen met het bereikte resultaat. In 1979 verstookte ik nog 4200 m3 gas.
      Je moet er wel rekening mee houden dat de overheid op langere termijn de saldering zou kunnen inperken, waardoor je de energiebelasting van de gesaldeerde energie niet meer terugkrijgt.
      Als je wat meer meetgegevens hebt, zou je misschien wel een artikel kunnen plaatsen op http://www.olino.org.

     • Richard schreef:

      @Arie G.
      van 4200m3 naar 1100m3 vind ik ook een hele prestatie hoor.
      Overigens gaat mijn huis dit jaar nog van dubbel glas (geen hr) naar A+++ en andere kozijnen.
      Wat natuurlijk nog meer zal schelen qua stoken. Maar doe het alleen voor het schilderwerk wat ik met kunststof niet meer hoef te doen.
      En als ik dan toch ga vervangen dan gelijk A+++ erin oftewel tripple glas.
      Overigens is mijn energie rekening op jaarbasis 0.
      En idd salderen is nu nog zeer goed te doen.
      En zal de overheid eerst moeten verplichten om alle meters te vervangen voor ze salderen kunnen veranderen.
      Over een aantal jaren komt er een andere wp bij en gaat gas er helemaal uit bij mij dus dan ook koken (wat ik nu nog op gas doe) inductie.

 52. Bert Harry schreef:

  om de hoogte van de besparing te bepalen kan het best gekeken worden naar de inventum warmtepomp Ecolution Solo.
  op deze side staan allerlij ervaringen:http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1570309/1
  Daar wordt je niet vrolijk van.
  bovendien moet je eigenlijk 24 u/7 dagen je kamer op 19/20 graden verwarmen om je cop van 4.2 te halen. wat voor velen niet handig/verstandig is.
  heb Inventum een mail gestuurd, maar er komt geen antwoord.
  bij Eneco hebben ze ook een forum over de Winner, maar daar kun je alleen als klant aan deelnemen.
  was hoopvol, maar het lijkt er op dat hel veel te mooi voorgesteld wordt!
  en de terugverdientijd eerder 10 tot 15 jaar is dan de beloofde vier jaar. als er al iets terug verdient wordt.

  • Richard schreef:

   @bert harry
   ik vind de negatieve ervaringen op tweakers nogal meevallen.
   4jaar terug verdienen is idd te snel al krijg je flinke subsidie.
   wat ik mijn vorig bericht ook vergat te melden is dat je het beste vloerverwarming kan hebben of andere lage temperatuur radiatoren boven de 35c gaat je COP flink omlaag.
   Dit omdat op tweakers ook een persoon is die ht radiatoren heeft met de wp en dat is een huurhuis dus door de woningbouw geïnstalleerd

 53. Rien schreef:

  Hallo allemaal, wat ik eigenlijk niet tegenkomt is het elektra verbruik van 1500 kw per jaar, dat is met de huidige prijzen ongeveer 200 euro, dan blijft er toch niet veel winst meer over als je de aanschaf ook gaat mee rekenen. IS er iemand die mij hier meer over kan vertellen , mvg Rien

 54. Martijn Lafeber schreef:

  Een beetje late reactie, maar ik begrijp het nog niet helemaal.

  Eneco zet in haar gascentrale gas om in elektriciteit. Vervolgens koop ik van Eneco een apparaat dat deze elektriciteit gebruikt om lucht rond te pompen zodat ik minder gas verbruik?

  • Rien schreef:

   Wat ook nog vergeten word, is de hoge elektrarekening van ongeveer 250/300 euro. Het verbruik id ongeveer 1500 kwh

   • Richard schreef:

    Ik heb de inventum combi50 die ook nog eens warm water maakt.
    Sinds mei2016 meet ik het verbruik dmv domotica.
    Tot nu toe heeft hij nog geen 600kw gebruikt

    • Rien schreef:

     Wat was de aanschafwaarde en hoeveel gas heb je al bespaart

     • Richard schreef:

      Draait al meer dan 3jaar.
      Gemiddeld een 600m3 per jaar.
      Maar mijn huis is veel warmer altijd 24/7 terwijl ik eerst afkoelde en vaak thuis kwam in een koud huis
      Dus de besparing is wel meer.
      Ik had natuurlijk al een afzuig systeem in mijn woning 2onder 1 kap van 1992.
      Gebruik nu minder dan 200m3 gas per jaar.
      Ik heb wel p.v.

    • Rien schreef:

     hoeveel gas heb je al bespaart

 55. Martin schreef:

  Nu, na ca. 1 jaar alle reacties zo goed mogelijk nalezend (en m’n eigen inbreng dito) vraag ik mij af of deze discussie wel zinvol is geweest.
  Uiteraard heeft iedereen zijn eigen ervaring.
  Bijna niemand heeft dezelfde fysieke situatie.
  Elke woning, vooral de vrijstaande, heeft een andere “stuctuur resp. fysiek”
  Onze buurman o.a. heeft heteluchtverwarming omdat dit door een destijdse propagandist als “idiaal” werd aangeprezen.
  Een ieder heeft z’n specialiteiten; het technisch inzicht is helaas niet buurmans sterkse kant; sociaal is gelukkig z’n “betere ik”!
  Zelf, in dezefde bouwperiode, in eigen beheer, vloerverwarming aangelegd.
  Uiteraard nog steeds ontzettend blij dat de tegelvloer ’s morgens
  gedurende de nacht niet veel is alfgekoeld.
  Een uitstekende “warmteaccu”!
  Bij aanleg van de vloer (voor 36 jaar) dit fenomeen uiteraard niet ingecalculeerd.
  Waarvan acte.

 56. Richard schreef:

  Even terug gekeken.
  Afgelopen 3jaar een 2100m3 gas bespaart.
  Aanschaf was een €3000 helaas zonder subsidie.
  Door de PV is mijn elektra niet meer geworden.
  Maar omdat mijn huis nu 24/7 warmer is en ik anders ook veel meer gas had verbruikt kan het gas voordeel best wel meer dan 3000m3 zijn over afgelopen 3 jaar.
  Dus in mijn geval een 1000m3 per jaar dat is een €600,- per jaar.
  Dus in 5 jaar terug verdient daarna de PV terug verdienen.

 57. Leo schreef:

  Onze combi-ketel Atag blauwe engel II is aan vervanging toe vlg mijn cv monteur . bj is van 2003 en dus ruim 13 jr . verbruik 4200 kwh en 2100 m3 op jaarbasis. Vrijstaand huis bj 79. 2 personen . glas en muurisolatie.
  Cv monteur noemde een Remeha ter vervanging en evt een Inventum wp. Subsidiebedrag ligt rond euro 2000 vlg subsidielijst eea afh van kw vermogen vd wp. Begrijp uit bovenstaande reacties dat de wp circa 1000 a 1500 kwh extra verbruikt? Aanschaf circa euro 3200 .
  Ben benieuwd of gasverbruik (flink) lager wordt zonder resp met aanschaf van de wp?

  • Richard schreef:

   Leo,

   Ik houd sinds vorig jaar het verbruik bij van mijn ecolution d.m.v. domotica.
   Daarbij kom ik op een 200kw in de koudste maanden maximaal.
   Maar in de zomer bijna niks (alleen warm water)
   Meeting pas in April 2016 begonnen en heb tot 31dec 780kw gebruikt.
   en vanaf 1jan tot nu 9-3-2017 een 450kw.
   Dus ik denk totaal op jaarbasis een 1500kw maar dat is dus de ecolution die naast c.v. ook warm water doet.

 58. Martin schreef:

  Hallo Leo,
  W.b.t. vervanging van je Blauwe Engel.
  Bij ons ongeveer dezelfde omstandigheden: bouwjaar gelijk, isoglas en geïntegreerde
  rolgordijnen op beide woonlagen, vloerverwarming en 5 kWp zonnepanelen.
  Voor 3 jaar een Nefit Trendline HRC 30/CW5 geplaatst.
  Ca. 800 m3 minder gasverbruik (van 2800 naar 2000m3)
  Ketel plus montage kostte voor 3 jaar eu. 2300.-
  Indien je dak hiervoor geschikt is en je wilt/kunt investeren zou je kunnen overwegen
  b.v. 5 kWp (of meer) je jaarlijkse stroomverbruik plus warmtepompaandrijving
  zelf op te wekken.
  ‘k Heb zelf echter zo’n 1000 kWh/jaar “over” van pv-systeem.
  Inzetten voor wp om ca. 400 m3 gas te besparen?
  Sta nog in dubio!
  Gezien de huidige ISDE-subsidie voor een wp van deze cap. van eu 2300.- het overwegen waard.

  Succes met een juiste beslissing!

 59. […] op de markt brengen. Dit maakte de fabrikant bekend op de Bouwbeurs. De toestelfabrikant uit Houten produceert de ventilatiewarmtepomp op dit moment als Warmtewinner voor energieleverancier Eneco. Door subsidies wordt het toestel zeer […]

 60. Martin schreef:

  Hallo Leo,
  Heb je n.a.v. je vraagstelling op 7 jan. al een besluit kunnen nemen?
  Sta zelf nog in dubio.
  Las zonet: https://www.installatie.nl/nieuws/ecolution-strijd-aan-mv-box/
  Misschien is dit een oplossing.
  De WP moet dan wel in de buitenlucht staan.

 61. […] is niet de eerste. Eneco produceert op dit moment al op grote schaal haar Warmtewinner, een compacte variant van Inventum’s Ecolution Solo. De energiemaatschappij heeft duizenden […]

 62. […] toestelfabrikant uit Houten produceert de ventilatiewarmtepomp op dit moment als Warmtewinner voor energieleverancier Eneco, maar gaat er nu zelf ook mee de markt […]

 63. itsme schreef:

  Vieze hypocrieten!!!

  In een andere reclame adviseren jullie TEGEN warmte pompen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.