fbpx
Nieuws

Waterleiding van binnenuit gesaneerd

Waterleiding van binnenuit gesaneerd

Voor het eerst is in Nederland een waterleiding van binnenuit gesaneerd met een innovatieve kousmethode.

 

 

De Limburgse drinkwatermaatschappij WML werkt samen met Heijmans, Instuform, DSM en Waverail aan de ondergrondse sanering van de wijk Hoogveld in Sittard. Over een lengte van 500 meter wordt met een kousmethode de waterleiding van binnenuit voorzien van een kunsthars. Hierdoor hoeft de bestaande leiding niet te worden opgegraven en wordt de overlast geminimaliseerd. Deze technologie is het resultaat van drie jaar lang intensief samenwerken. De nieuwe methode vereenvoudigt de sanering van vele naoorlogse drinkwaterleidingen in ons land. 

 

Kunsthars 

De nieuwe kousmethodiek bestaat uit een combinatie van hoogwaardige materialen, waaronder een speciaal voor drinkwaterleidingen ontwikkelde kunsthars. De kous wordt met een drukvat in een bestaande waterleidingbuis uitgerold. Daarna wordt de kous met warm water gevuld. Door de temperatuurstijging hardt het materiaal uit en ontstaat er binnen 24 uur een volwaardige waterleidingbuis die voldoet aan de strenge eisen die in de drinkwatersector worden gesteld, zowel voor hygiëne als voor functionaliteit. Deze werkwijze leidt tot zo’n drie keer sneller saneren dan bestaande methoden.   

 

Saneringspiek

Vele kilometers drinkwaterleiding die in de naoorlogse bouwpiek zijn aangelegd, naderen het einde van hun technische levensduur. Hierdoor ontstaat een grote saneringsopgave. WML is actief op zoek gegaan naar vernieuwende manieren van saneren die snel en duurzaam zijn, zo min mogelijk overlast bezorgen, en die tegelijkertijd de betrouwbaarheid en betaalbaarheid van drinkwater voor de consument blijven waarborgen. De sanering van het waterleidingtracé in de Sittardse wijk Hoogveld is naar verwachting eind december voltooid.  

 

Zonder hak en breken

Kousmethodes en renovaties van binnenuit zijn populair. Steeds vaker worden rioleringen, maar ook schoorsteenkanalen van binnenuit gerenoveerd met relining-technieken. De meerprijs van de techniek wordt veelal gecompenseerd door weinig overlast voor omwonenden, en de snelheid van uitvoering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.