fbpx
Nieuws

Waterstof als energie-opslagmedium

Het speelt een belangrijke rol in een nieuwe woonwijk in Stad aan ’t Haringvliet: waterstof als energie-opslagmedium. Daar komt nu een nieuwe wijk.

In de meest recente uitgave van vakblad Installatie komen Jean Paul Scheurleer en Niels De Smet van HyLife Innovations aan het woord. Zij vertellen alles over dit nieuwe Innovahub-concept. Dit artikel is ook online te lezen voor abonnees en Premium-leden. Ook is dit project onderwerp van gesprek in de Installatie Podcast.

In het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet verrijst een woonwijkje van zeventien woningen. Allen zijn aangesloten op een collectief warmte- en koudenet, gevoed door een ingenieuze configuratie van bronnen. De warmte en koude uit het warmtenet is afkomstig uit een huisje van 6 bij 8 meter, de machinekamer van het warmtesysteem. Daar staan vier monoblock lucht/water-warmtepompen van 18 kWth per stuk opgesteld op het dak. Die voeden op hun beurt een groot warm cv-water-buffervat van 4000 liter met water op een temperatuur van ongeveer 50 graden.

De elektrische energie die voor de warmtepompen nodig is, komt grotendeels van 375 zonnepanelen. Deze liggen op de naastgelegen overdekte parkeerplaatsen en op de daken van de woningen en appartementen. Op momenten dat de stroom niet gebruikt kan worden voor de warmtepompen, kan deze ook worden aangewend om de elektrische accu’s te voeden. Of voor de productie van waterstof in de elektrolysemodules van Enapter.

Slimme sturing

Een slimme energiemanager, die ook rekening houdt met onder meer weersvoorspellingen en energieprijzen, zorgt ervoor dat de energiestromen optimaal gestuurd worden. Scheurleer: “Zo is een slimme energiehub is goed voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. En financieel aantrekkelijk voor alle betrokken partijen. Deze verdienmodellen staan nog in de kinderschoenen. Er zal regelgevend nog een en ander moeten aangepast worden om dit ook effectief in te voeren.”

Lees het hele verhaal over het Innovahub-concept van Jean Paul Scheurleer en Niels De Smet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.