fbpx
Nieuws

Waterstof alternatief in bestaande bouw

10
Waterstof, waterstofketel, Remeha

Waterstof kan helpen bij het maken van aardgasvrije wijken in de bestaande bouw. Dat concludeert TNO in het rapport ‘Waterstof als optie voor een klimaatneutrale warmtevoorziening in de bestaande bouw’. Het rapport biedt gemeenten, bewoners en andere betrokken partijen inzicht in de toepassingsmogelijkheden van waterstof, met aandacht voor zaken als veiligheid, duurzaamheid, beschikbaarheid en de kosten die bij waterstof komen kijken.

Niet op korte termijn

Maar grootschalige inzet van waterstof is op korte termijn niet te verwachten. Klimaatneutrale waterstof is nog nauwelijks beschikbaar en er is nog weinig ervaring met het gebruik ervan voor het verwarmen van huizen en gebouwen. In de komende jaren gaat de aandacht daarom vooral uit naar een beperkt aantal pilot- en demoprojecten om kennis en ervaring op te doen over het maximaal veilig en efficiënt toepassen van waterstof in de bestaande gebouwde omgeving. Eerder meldde netbeheerder Stedin al dat waterstof op korte termijn in woningen niet haalbaar is.

TNO heeft de stand van zaken in kaart gebracht rond inzet van waterstof in de gebouwde omgeving. Dit is gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met financiële ondersteuning van RVO. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Expertise Centrum Warmte waren betrokken in een klankbordgroep.

Het rapport is te downloaden.

10 reacties op “Waterstof alternatief in bestaande bouw

 1. D Harkema schreef:

  Het is toe te juichen dat de bestaande aardgas infrastructuur niet wordt weggegooid. Waterstof lijkt als alternatief voor aardgas een prima optie. Zelf groen gas maken m.b.v. algen (heeft Shell al niet de nodige patenten?) is ook iets wat moet worden bekeken: het is allicht goedkoper dan het maken van waterstofgas, tenzij men die rendabeler kan winnen dan nu het geval lijkt. Onderzoek daarnaar en ontwikkeling daarvan moet hoger op het prioriteitenlijstje, lijkt me.

 2. Aldert van Noordenburg schreef:

  Geef alles wat meer de tijd en maak geen overhaaste beslissingen waar we in de toekomst spijt van krijgen n de kosten bij de burger worden neergelegd. Zoals de vorige schrijver ook zegt we hebben in Nederland een prachtig infascructuur van buizen stelsels in de grond liggen die we straks uitstekend kunnen gebruiken, met enige kleine kosten, kunnen aanpassen voor het waterstof. Nu maar hopen dat door deze verschrikkelijke Carona besmetting, alles tot enige bezinning kan komen en dat de gehele energietransitie gereset wordt, waarna een verstandig besluit voor de verdere toekomst. Ongetwijfeld krijgen we na de Carona crisis een geheel andere wereld.

 3. Martin Cuijpers schreef:

  Waterstof als alternatief moet zeker bekeken worden. Doch als leek in de bouw en als ondeskundige in de energiewinning zweer ik bij de duizenden zonnepanelen op de toekomstige Vrouwengek Pyramids in Tilburg Noord. Deze energie winning gaat helemaal niets kosten. Als mijn ideeën toegepast gaan worden. Zie mijn artikel “Nieuw Sprookje Efteling Velocidad”…
  En dat is géén Sprookje….!
  In mijn Blogger Vrouwengek
  Alle vragen en reacties m.b.t dit onderwerp zal ik (zolang het mogelijk is) persoonlijk beantwoorden. Met vriendelijke groet, Martin Cuijpers.

 4. Geert Callens schreef:

  Ku leuven heeft toch waterstofpanelen uitgevonden die 250 l waterstof per dag kunnen aanmaken? Waar wachten we nog op ?

 5. Dirk-Jan schreef:

  Ik laat me graag verrassen door toekomstige oplossingen. Met een moderne tussenwoning met 400-500 kuub gasverbruik is de terugverdientijd van de meeste bestaande oplossingen niet best. Maar goed, dat zeg ik ook als relatieve leek.

 6. Ceusters schreef:

  Er bestaan waterstof zonnepaneelen maar wanneer zullen deze toegelaten worden want dan heeft men geen électriciteits leverancier meer nodig en daar knelt het shoentje

 7. Erwin schreef:

  Wil je meer weten over de waterstofwereld. Kijk eens op: http://www.allesoverwaterstof.nl
  Zijn verzorgen ook waterstof experience.

 8. Mark schreef:

  Helemaal waar.
  We moeten de tijd nemen. En niet de tijd ons laten nemen.
  (Het tekenen van Parijs is nooit verstandig geweest, Nederland heeft niet even snel een andere keus dan het schone gas)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.