
Ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken kunnen in 2019 weer rekenen op fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bedrijven die investeren in op de Energielijst genoemde technieken kunnen tot 45 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Het budget voor de EIA in 2019 bedraagt 147 miljoen euro.
Een grote wijziging dit jaar op de Energielijst betreft de toevoeging van een geheel nieuw hoofdstuk gericht op energietransitie. Binnen dit hoofdstuk wordt elektrificatie en het gebruik van waterstof aangemoedigd. Bijvoorbeeld het lokaal produceren van waterstof door elektrolyse, waarna het waterstof wordt bijgemengd met aardgas. Dit zal de vermindering van het gebruik van aardgas ondersteunen. Daarnaast wordt de afvang en de opslag van CO2 gestimuleerd.
Isolatie
Nieuw binnen de EIA is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. Dit is opgenomen omdat in de industrie op dit gebied nog veel energiebesparing is te bereiken. Bovendien wordt vanaf 2019 de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit gestimuleerd. Ook is er een nieuwe code die systeemintegratie op het net bevordert. Zo is er een nieuwe techniek opgenomen welke automatisch productie-installaties van fabrieken aan of uit zet om het schommelende energie-aanbod van duurzame energie op het net te balanceren.
Een andere opvallende wijziging voor de gebouwde omgeving is de aparte opname van warmtepompen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een halogeenvrij koudemiddel. Technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen onder een generieke code alsnog worden aangemeld voor de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.
Met de EIA wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met het ministerie van Financiën een impuls geven aan energiebesparing en duurzame economische groei. Tevens levert de EIA een bijdrage aan de doelstelling uit het Energieakkoord om energie te besparen.
Naar mijn mening ligt er nu een taak bij de energiemaatschappijen , vraag subsidie bij de overheid en aan bouw waterstofcentrales buiten woonkernen voor de veiligheid en koppel het bestaande leiding netwerk aan de waterstofcentrales , ga eerst bijmengen met aardgas en wellicht in de toekomst is het mogelijk om volledig op waterstof over te gaan
HELP! voor de huidige grote waterstof economie in NL wordt 8% (CBS) van ons aardgas direct in waterstof (en vervolg producten) omgezet. driekwart (75% dus) is voor de kunstmest productie in ons land. helaas is de duurzame stroom productie nu maar 2%, dus nog lang niet afdoende (>>50%!) om daar waterstof van te maken. bij stroom opwekken in een gascentrale en vervolgens via elektrolyse waterstof te maken wordt 3x zoveel energie verbruikt; dus 3x meer aardgas in dit geval. Stimuleren van waterstof productie lokaal NU VERHOOGT dus het aardgas verbruik fors. Deze regeling kan rampzalig uitpakken!