fbpx
Nieuws

Waterzijdig inregelen erkende maatregel

Waterzijdig inregelen wordt een erkende maatregel. Dit betekent dat bedrijven en instellingen die meer dan 25.000 m³ gas of 50.000 kWh stroom verbruiken worden verplicht balans te brengen tussen opwekker en afgiftesysteem.

Dit schrijft minister Ollongren aan de Tweede Kamer. De erkenning betekent dat waterzijdig inregelen op de lijst met energiebesparende investeringen komt, waarmee deze bedrijven moeten voldoen aan de wettelijke energiebesparingsverplichting. Deze verplichting vormt een onderdeel van het Activiteiteitenbesluit. Een ondernemer, school of instelling moet alle energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Van waterzijdig inregelen is bekend dat de terugverdientijd kort is. RVO spreekt op haar site van een terugverdientijd van 2 jaar. De verplichting is goed nieuws voor installatiebedrijven die zich bezig houden met deze techniek.

Hot item

Bij waterzijdig inregelen wordt de balans in een cv-installatie geoptimaliseerd. In geval van een cv-ketel betekent dit dat een installateur goed gekeken heeft naar volumestromen over afgiftesystemen, en de temperatuur van aanvoer en retour, zodat een modulerend HR-toestel optimaal condenseert en presteert. Bij installaties die niet waterzijdig zijn ingeregeld ontvangen de radiatoren dicht bij de CV-ketel (veel) te veel warm water en de radiatoren ver weg juist niet. Het gevolg is dat de ruimtes in gebouwen ongelijkmatig worden verwarmd en dat de temperatuur van het retourwater naar de cv-ketel toe vaak te hoog is. Appendagefabrikanten verkopen sinds een aantal jaar thermostatische afsluiters die op basis van de druk in de installatie volumestromen kunnen regelen. Maar naast dit dynamische inregelen, is ook statisch inregelen voor veel installaties al een verbetering. Een installatie die waterzijdig ingeregeld is, kan comfortverhogend en energiebesparend werken.

Bekijk hier een gratis webinar, dat onlangs hierover gehouden is.

Enkel voor bedrijven

De verplichting van de erkende maatregel geldt vooralsnog enkel voor bedrijven die meer dan 25.000 m³ gas of 50.000 kWh stroom verbruiken. Minister Ollongren heeft het onderwerp echter ook met Aedes besproken. De branchevereniging van woningbouwcorporaties, die in totaal 2,4 huurwoningen in bezit heeft, heeft aangegeven aandacht te gaan besteden aan de voordelen van waterzijdig inregelen, vooral in situaties die energetisch voordeel opleveren. In bijvoorbeeld verouderde gestapelde bouw met blokverwarming, ook grootverbruikers op het gebied van gas, is de balans tussen de warmtevoorziening van appartementen een heikel punt. Hier hebben laag gelegen appartementen het vaak te warm, terwijl woningen aan het eind van de strang onvoldoende warm cv-water ontvangen.

Veel ontwetendheid

Waterzijdig inregelen wordt nog niet heel veel toegepast. Enerzijds ontbrak de erkenning hiervoor. Anderzijds is er bij consumenten maar ook installateurs nog veel onwetendheid over de technische werking en de besparingspotentie. Ook NEN gaf vorig jaar te kennen het waterzijdig inregelen te willen verpakken in een erkenning, zodat er certificeringen afgegeven kunnen worden voor geoptimaliseerde installatie.

Op dit moment zijn er ondanks de snelle terugverdientijden en grote besparingsmogelijkheden nauwelijks stimuleringsmaatregelen voor waterzijdig inregelen in de woningbouw. Gebouweigenaren hikken nog vaak aan tegen het meerwerk van het inregelen. Het is nog niet bekend wat deze erkenning betekent voor de stimulatie van het waterzijdig inregelen van een individuele installatie.

Meer weten over dit onderwerp?

Bekijk hier het webinar Waterzijdig inregelen, juist nu! terug. Gratis na registratie.

3 reacties op “Waterzijdig inregelen erkende maatregel

  1. Rob van Houten schreef:

    Waterzijdig inregelen is bij Wasco een training de verschillende keren per jaar wordt verzorgt. Belangrijk is om eerst een goede energiescan te maken en dan een plan te maken waarin de inregelstaat is opgenomen. Bij vele gebouwen in namelijk de alleen inregelen niet de juiste insteek om vele procenten energiekosten te reduceren, pompen, driewegkleppen en mengkleppen dien te worden bekeken op functionaliteit in een aan te passen installatie. Dan pas is een ingeregelde installatie een succes.

  2. Ook het waterzijdig inregelen bij woonhuizen is al belangrijk ik doe dit namelijk al jaren [oude stempel] inklusief regelstaat. Ook belangrijk is het onderhoud van cv en vloerverwarming installaties met name spoelen en reinigen en analyse van cv-water.

  3. Rob van Houten schreef:

    Piet,
    Dat onderschrijf ik volledig , ook hierin verzorgen wij de benodigde trainingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.