Waterzijdig inregelen is al lange tijd verplicht bij elke installatie; in praktijk gebeurt het lang niet altijd. Dat gaat veranderen, vertelt Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs in onderstaand interview. Europese regelgeving en de Wet Kwaliteitsborging gaan er voor zorgen dat de inregelrapporten over installaties aantoonbaar overlegd moeten worden. Harm Valk: “Voorheen was de cultuur: ‘we mogen zo slecht bouwen als we mogen’. Nu wordt goed werk ook echt beloond.”
Bij het waterzijdig inregelen zorgt een installateur ervoor dat er een goede balans is tussen opwekkings- en afgiftesysteem. Factoren die een rol van betekenis spelen zijn afstellingen bij radiatoren en vloerverwarming, de distributiepomp en het ingestelde vermogen van de cv-ketel en warmtepomp.
Bekijk hier de video over de veranderingen in regelgeving die komende jaren op de agenda komen.
Dat kunnen mensen niet betalen, wat een idioten zijn er ook, mensen nemen nu een Cv ketel omdat ze de warmte pomp niet geloven, of niet kunnen betalen..
Ik vind het een goede zaak dat er regels komen rond de kwaliteitswaarborging bij het installeren van (hybride)warmtepompen en het het vastleggen van de proces rond het juist dimensioneren in combinatie met passende afgiftesystemen. Wij adviseren altijd bestaande systemen te flushen, waterzijdig in te regelen en personaliseren van stookprotocollen. Wij vragen daar een servicetarief voor, maar veel mensen willen daar niet voor betalen omdat ze het duur vinden. Onze ervaring is dat veel mensen kiezen voor goedkoop en dat is vaak duurkoop. Wij zijn heel duidelijk in advies, berekening vermogen en de kosten van bijkomende kosten bij het installeren van (hybride) warmtepompen. Als er een verplichting komt om aan te tonen hoe alles tot stand is gekomen, zal het kaf van het koren worden gescheiden en slechte installateurs worden hiermee aan de kant gezet. En nog een aanbeveling: lever alle warmtepomp systemen leeg, dus zonder koelgassen aan en laat alleen BRL100 en BRL60025 gecertificeerde bedrijven systemen vullen en inbedrijfstellen. De groothandels/leveranciers moeten hier de eerste stap zetten. Dat zal ook veel ellende besparen en dan zullen de malafide installateurs sneller verdwijnen.