fbpx
Nieuws

Waterzijdig inregelen ook in CO-certificering

Bedrijven die zich laten certificeren voor de Gasketelwet, zullen ook de nieuwe wettelijke eisen rond waterzijdig inregelen in hun bedrijfsprocessen moeten borgen. Monteurs wordt gevraagd bij ketelvervanging aan de klant te melden dat waterzijdig inregelen van het cv-systeem verplicht is.

Dat staat in de nieuwste versies van de BRL 6000-25 en de BRL K25000, de beoordelingsrichtlijnen die gebruikt worden om installatiebedrijven te certificeren. Het Centraal College van Deskundigen (CCVD) van InstallQ heeft besloten een passage hierover op te nemen in de BRL 6000-25 en de BRL K25000, omdat waterzijdig inregelen sinds kort wettelijk verplicht is.

Installatiebedrijven zullen in hun checklist die monteurs gaan gebruiken een blokje op moeten nemen over waterzijdig inregelen. Heeft de monteur de klant op deze wettelijke verplichting gewezen, dan kan hij dat blokje afvinken. Hij is op dat moment niet direct verplicht om ook meteen het waterzijdig inregelen voor zijn rekening te nemen. Dat kan op later moment, eventueel door een ander bedrijf.

Verplicht sinds 2020

Waterzijdig inregelen is sinds maart vorig jaar verplicht bij de vervanging of plaatsing van een cv-ketel, hybride ketel of warmtepomp. Het hoeft niet in alle gevallen. In woningen waar waterzijdig inregelen technisch niet mogelijk is, geldt de verplichting niet. Dit is bijvoorbeeld het geval in oude woningen waar geen temperatuurregeling mogelijk is per radiator. En bij installaties in woningen die al waterzijdig zijn ingeregeld, hoeft dat niet nogmaals te gebeuren. Aan de installateur ter plekke om te beoordelen of dat het geval is.

De verplichting geldt niet als de kosten voor het aanbrengen van deze apparatuur meer dan 20 procent bedragen kosten van de verwarmingsinstallatie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een woning met elf radiatoren waarbij een relatief goedkope cv-ketel (ten bedrage van maximaal 1.500 euro) wordt vervangen en een installateur thermostatische radiatorkranen zou plaatsen (ten bedrage van meer dan 330 euro).

Koolmonoxide

De Gasketelwet en de bijbehorende certificeringsregeling zijn een uitvloeisel van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015, over het hoge aantal ongelukken met koolmonoxide. De certificeringsregeling moet ervoor zorgen dat er betere systemen worden aangelegd, met minder ongelukken tot gevolg. Om deze reden vallen alleen de gasketel en de rookgasafvoer onder de Gasketelwet en niet de gasleiding en de distributie en het afgiftesysteem. Hier kan immers niks mis gaan met koolmonoxide.

Waterzijdig inregelen heeft te maken met de energieprestatie van de cv-installatie. Toch heeft dit nu een plekje gekregen in de BRL 6000-25 en de BRL K25000. Volgens Wil van Ophem, directeur van InstallQ, heeft dit vooral een pragmatische reden. “Waterzijdig inregelen is al een verplichting. De monteur is er dan toch, dan kan hij de klant er op wijzen.”

Vakmanschap CO

Naar verwachting heeft dit geen gevolgen voor de opleidingseisen van Vakmanschap CO. Het handjevol bedrijven dat zich al had laten certificeren, zal nu enkele aanpassingen moeten doen in hun werkwijze. Per 1 januari 2023 moeten alle installatiebedrijven die willen blijven werken aan gasverbrandingsinstallaties gecertificeerd zijn. De BRL 6000-25 en de BRL K25000 moeten nog worden goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie en de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw.

Techniek Nederland

Techniek Nederland vindt het geen goed plan om waterzijdig inregelen een plekje te geven in de nieuwe certificeringsregeling voor de Gasketelwet. Dat heeft de branchevereniging aan Installatie.nl laten weten. “CO-certificering is bedoeld om gasverbrandingsinstallaties veiliger te maken en ongevallen met koolmonoxide te voorkomen. Energiebesparingswerkzaamheden vallen buiten de scope van CO-certificering en horen hier wat betreft Techniek Nederland dan ook niet in thuis”, aldus woordvoerder Dick Reijman.

3 reacties op “Waterzijdig inregelen ook in CO-certificering

 1. Glasius schreef:

  Waterzijdig inregelen moet altijd verplicht worden Ongeacht hoe de installatie uitgevoerd is.

 2. Mark schreef:

  Kijk, zo begint het
  Als je een “particulier” bedrijf inzet om certificaten en/of certificering gaat gebruiken.
  Het hele gebeuren draait niet om de juiste veiligheids oplossingen maar om geld verdienen.
  (Laat duidelijk zijn, het is belangrijk, veiligheid en afstelling van installaties, maar niet op deze manier.

 3. Marcel schreef:

  De monteur is druk met vinkjes zetten. Voor het werk wat moet gebeuren is geen tijd meer. Neemt of krijgt er de tijd niet voor. Het volgens de regeltjes nalopen en onderhouden afstellen etc. van de hele installatie kost mij een hele ochtend.
  Heeft de schilder een radiator los gehad?
  Is er een dakdoorvoer door de afgelopen storm beschadigt?
  Het de particulier vertellen waar hij allemaal toe verplicht is gaat niet werken.
  Dan hadden we ook geen politie meer nodig.
  Ik voorspel je dat als de handhaving op 1 januari 2023 in gaat en er veel installaties niet meer onderhouden worden omdat ze af gekeurd zijn er alleen meer ongelukken gaan gebeuren. Daar helpt geen enkele polis voorwaarden tegen. De regeltjes zullen dus alleen nog maar meer aangescherpt worden waardoor er geen gastoestellen meer toegepast en gehandhaafd kunnen worden. Krijgt de overheid zijn zin want dan zijn we toch mooi van het gas af. Dat is niet van het gas af pesten maar beleid voering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.