fbpx
Nieuws

Waterzijdig inregelen toch op de lijst

Waterzijdig inregelen komt waarschijnlijk toch op de lijst van erkende maatregelen voor bedrijven.

In de vorige week gepresenteerde lijst ontbrak de maatregel, maar na een aangenomen motie van GroenLinks-kamerlid Tom van der Lee lijkt er toch weer plek voor de energiebesparende maatregel.

Een ondernemer, school of instelling, met een verbruik van meer dan 25.000 m³ gas of 50.000 kWh stroom, moet alle energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Van waterzijdig inregelen is bekend dat de terugverdientijd kort is. RVO spreekt op haar site van een terugverdientijd van 2 jaar.

Gesneuveld

Waterzijdig inregelen werd in juli nog expliciet door minister Ollongren benoemd als gegadigde voor de lijst, het optimaliseren van het verwarmingssysteem bleek echter gesneuveld in de nieuwe versie van de lijst erkende maatregelen.

In een motie probeerde Van der Lee hier verandering in te brengen. De Tweede Kamer hielp hem vandaag aan een meerderheid. Toch is het nog niet geheel zeker of waterzijdig inregelen daadwerkelijk verplicht wordt.

Onderzoeken

Dat heeft ermee te maken dat de regering in de motie wordt opgeroepen waterzijdig inregelen alleen verplicht te maken als er daadwerkelijk voldaan wordt aan de terugverdientijd van maximaal vijf jaar.

Niemand lijkt dat echter te betwisten en daarom reageert Van der Lee opgetogen: “Deze maatregelen kosten de overheid niets, maar ze  voorkomen enorm veel uitstoot. Het is een heel grote stap die we vandaag zetten. En ik ga me hard maken om daar nog veel meer grote stappen aan toe te voegen.” Op basis van een eigen berekening van GroenLinks levert het beter instellen van de CV-ketel jaarlijks zo’n 0,5 megaton CO2-besparing op.

Laaghangend fruit

Ook UNETO-VNI is blij met de maatregel. Voorzitter Doekle Terpstra: “Onze inspanningen hebben effect gesorteerd. Waterzijdig inregelen van een cv-installatie is laaghangend fruit. De investering verdient zich razendsnel terug.”

Ledverlichting

Een andere motie van GroenLinks die een meerderheid achter zich kreeg is de verplichting voor bedrijven en winkels om ledverlichting toe te passen.

 

4 reacties op “Waterzijdig inregelen toch op de lijst

 1. Hendrik schreef:

  Jammer dat er aangenomen wordt dat led verlichting per defenitie beter is dan bijvoorbeeld TL. Laat ze eerst maar eens de fabrikanten van de LED lampen verplichten de juiste informatie te verstrekken. Hedendaags zijn er veel LED lampen te verkrijgen maar niet alle lampen zijn even goed. Een nadeel aan “elektronische” lampen is dat het geen zuivere sinus meer heeft. Dit heeft als gevolg er een fase verschuiving plaats kan vinden (Power factor). Wanneer de gebruiker deze blindstromen moet gaan betalen is het voordeel van de zuinige LED lamp weg.

  • Rob schreef:

   Bijna alle industriele led oplossingen boven de 25W hebben een PF van 95.
   Alleen daaronder is het een mix van kwaliteit. Dat betekend voornamelijk consumenten led lampen hebben nog dat probleem, maar ook daarvan is meer dan 75% tegenwoordig boven de 80

 2. Piet Meijer schreef:

  De gewone gebruiker betaald niet voor een slechte pf. Daarbij geldt dat Europese wetgeving verbiedt dat slechte lampen nog op de markt komen.
  Oude LED-meuk kon wel eens iets slechtere PF hebben (maar wel eens aan een oude analoge TL-armatuur gemeten??). Eerlijk gezegd snap ik dit achterhaalde argument daarom niet,

 3. Piet Meijer schreef:

  De gewone gebruiker betaald niet voor een slechte pf. Daarbij geldt dat Europese wetgeving verbiedt dat slechte lampen nog op de markt komen.

  Oude LED-meuk kon wel eens iets slechtere PF hebben (maar wel eens aan een oude analoge TL-armatuur gemeten??). Eerlijk gezegd snap ik dit achterhaalde argument daarom niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.