fbpx
Nieuws

Waterzijdig is sinds maart dit jaar verplicht als je de cv-ketel vervangt. Vereniging Eigen Huis (VEH) trok hierover deze week aan de bel, want bijna niemand is op de hoogte van deze nieuwe wetgeving, die het ministerie volgens VEH “met stille trom” heeft doorgevoerd.

VEH wil daarom dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken helder en precies uit gaat leggen hoe het allemaal zit. Installatie.nl loopt alvast de lijst langs van maatregelen die genomen moeten worden.

De nieuwe regels zien erop toe dat verwarmingsinstallaties van woningen goed waterzijdig zijn ingeregeld bij de vervanging van een cv-ketel, hybride ketel of warmtepomp. Ook als de radiatoren worden vervangen is waterzijdig inregelen bij de nieuwe radiatoren verplicht.

Oude woningen

In woningen waar waterzijdig inregelen technisch niet mogelijk is, geldt de verplichting niet. Dit is bijvoorbeeld het geval in oude woningen waar geen temperatuurregeling mogelijk is per radiator. En bij installaties in woningen die al waterzijdig zijn ingeregeld, hoeft dat niet nogmaals te gebeuren. Aan de installateur ter plekke om te beoordelen of dat het geval is.

Alleen het bijstellen van een voetventiel is niet altijd voldoende. Volgens de regels moet er namelijk ook ‘zelfregelende apparatuur’ worden aangebracht. Te denken valt aan een thermostatische radiatorknop, een kamerthermostaat, een thermostaat van een ventilatorconvector of gebouwautomatiserings- en controlesystemen die de temperatuur reguleren per verblijfsruimte of -gebied.

Maximumbedrag

De verplichting geldt niet als de kosten voor het aanbrengen van deze apparatuur meer dan 20 procent bedragen kosten van de verwarmingsinstallatie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een woning met elf radiatoren waarbij een relatief goedkope cv-ketel (ten bedrage van maximaal 1.500 euro) wordt vervangen en een installateur thermostatische radiatorkranen zou plaatsen (ten bedrage van meer dan 330 euro).

Handhaving

De nieuwe regels komen voort uit de vernieuwde Europese richtlijn Energieprestatie van Gebouwen. Die zijn verwerkt in Nederlandse regelgeving (Bouwbesluit) en sinds 10 maart van kracht. Handhavende partij is de gemeente. Zij is namelijk belast met de handhaving van het Bouwbesluit. Dat geldt ook voor deze verplichtingen. In eerste instantie handhaaft de gemeente naar aanleiding van klachten, zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw.  

Deze nieuwe verplichting van waterzijdig inregelen is een andere dan waarvoor afgelopen jaar tevergeefs gepleit werd in de Tweede Kamer. Die ging namelijk over bedrijfsgebouwen vanaf een bepaald energieverbruik. De huidige regels gelden voor alle gebouwen, inclusief dus woningen.

42 reacties op “Waterzijdig inregelen verplicht bij ketelvervanging

 1. Richard schreef:

  Wat een farce
  Er wordt vergeten dat degene die betaalt bepaald
  Als de opdrachtgever het niet wil omdat het te veel kost gaat het echt niet gebeuren
  de gemeente handhaaft echt niet
  Ze mogen trouwens geen voet binnen zetten in een privé woning
  Dus wat controle
  Nederland stikt in zijn regels

 2. Kool schreef:

  Ja makkelijk !!! Mensen hebben nu al geen luis om dood te drukken.
  Lease ketels zijn er niet voor niets, !! mensen hebben niet zomaar 1600 pieken liggen als die ketel de geest geeft.
  En je moet overhaast beslissen.
  Komen de kosten van inregelen er nog eens bij. 10 thermostaat kranen 40 piek p/st arbeid dagje 350 euries .
  Lekker lullen zo !!
  Soms wordt je gek van de regels.

 3. michel schreef:

  ik pas het standaard toe. Gewoon goede prijs rekenen voor ketelvervanging en alles incl aanbieden

  • Bernard schreef:

   Uiteraard, als ik een klant heb die wil betalen voor een goed ingeregelde installatie doe ik dat ook. Maar zoals hierboven al meerdere maken is aangehaald zit dat er niet voor iedereen in. (Wel steeds meer moet ik zeggen).

   Verkoop jij dan nee als men zegt doe maar alleen de ketel?

   • michel schreef:

    Ik verkoop basis ketelvervanging, met alle appendages, rga erbij etc.
    Als plus optie in offerte: incl inregeling, dynamische ventielen hoofdvertrek, uitleg thermostaat, serviceuurtje met nazorg etc meerprijs 400 bruto exc

    Praktijk is dat elke klant voor basis binnenkomt en voor plus kiest. We bellen na paar maanden op te checken hoe het comfort is, en dat waardeert men echt.
    Het is het waard. Het is niet aan de monteur of installateur om te bepalen of de klant er het geld voor over heeft. Onze praktijk is dat het gewoon goed verkoopt en ons onderscheid biedt ten opzichte van de met alle respect snelle jongens.
    Maar ik snap dat wanneer je in vechtmarkt zit, dit niet uit kan, maar dan is de hamvraag wil je daarin zitten?

  • PAJM schreef:

   Hoe kan ik beoordelen welke installateur het waterzijdig inregelen goed kan uitvoeren? Hoe kan ik het gebodene beoordelen?
   Hoe vind ik de vakkundige installateur?

 4. andre schreef:

  Inregelen met een nieuwe radiatorkraan in de bestaande situatie kost tussen de € 60,- en de € 80,- per radiator. Gemiddeld 7 radiatoren in een woning, kosten € 420 – € 560,-

  • Ruud schreef:

   Oplichting noem ik dat…elke fabrikant levert een tabelletje bij een nieuwe kraan. Inregelen van een radiator is 5min werk bij het plaatsen van een nieuwe radiatorkraan…maar goed, “inregelen van je cv” klinkt interessant natuurlijk dus vragen we er de hoofdprijs voor.

 5. Ed Breda schreef:

  Begrijpelijk al deze opmerkingen . Maar 1 ding wordt vergeten . Het is een uitgave waarvan iedereen beter wordt. Minder gas , meer comfort en uiteindelijk houdt je er meer geld aan over . En niet te vergeten , de installatie gaat langer mee. Zeker als je die Heimeier Eclipse kranen toepast. Deze tip was gratis

  • Driessen schreef:

   Hoezo wordt iedereen er beter van Ed? Heb onder geen radiatoren, alleen 3 boven (1 per vertrek) Deze radiatoren heb ik allemaal zo goed als dicht staan. Hier thermostaten op plaatsen zou totaal niet bijdragen ergens aan en alleen maar geld kosten!

   • Jan schreef:

    Je zegt het zelf al; zo goed als dicht staan. Hier heb je het over de knop, maar in hoeverre staan ze dicht en/of open? Tevens heb je beneden een ander systeem, waarschijnlijk vloerverwarming. Wat als de ene groep warmer wordt als de andere?

  • Derk Struik schreef:

   Deze kranen werken niet in lowtemp systemen zoals er van verwacht mag worden. De regeling werkt dan niet. Is getest ism woonservice Westerbork. Normale kranen teruggeplaatst. Iedereen tevree.

 6. Rian schreef:

  Wij regelen ook wel regelmatig installaties in als wij een complete installatie doen met Evo home.
  Tot heden heb ik toch wel wat klachten uit de installatie kunnen krijgen.
  Je hebt vaak van die aangebouwde stukjes waar men dan van dikwandig overgaat naar pex, die moet je gewoon inregelen anders werkt het gewoon te slecht

  Maar zoals andere ook zeggen, geld is wel een probleem, men heeft liever een dikke golf op lease dan een fatsoenlijke cv ketel.
  Gelukkig is niet iedereen zo, maar de mensen van mijn leeftijd (30+-) zijn daar niet mee bezig

 7. Nico schreef:

  Wanneer waterzijdig inregelen wordt versimpelt tot het plaatsen van thermostaat kranen en een een klokthermostaat dan is de kool het sop niet waard om hier verder nog aandacht aan te besteden.
  Weten handige Harrie en snelle Joesoef die in moordend tempo alleen maar ketels uitwisselen überhaupt wat inregelen is…??

 8. Marthijn schreef:

  “Geef de man een vis en hij zal eten. Geef hem een hengel en hij zal nooit meer honger lijden.”
  Waarom niet standaard een (basis) inregelset aanbieden en de kennis delen met de gebruiker?
  Uiteraard moet de installatie wel voldoende uitgerust zijn met minimale inregelmogelijkheden.

  • Bert schreef:

   Groots gelijk want niemand heeft het over de installatie waterzijdig inregelen en cv ketel de parameters afstemmen op de woning en installatie

 9. a.c.gouw schreef:

  Goedemorgen,

  Wij ontvangen graag een instructie mbt het inregelen van CV na het installeren van een nieuwe ketel graag.

  mvg
  aad gouw

 10. Steevast schreef:

  Wat ik mis in dit verhaal, wat houdt inregelen nu in?
  Is dit alleen het plaatsen van thermokranen of moet er dan nog geregeld worden aan de cv ketel?
  Als het eerste het geval is dan kan ik tegen die tijd, eerst zelf de nieuwe kranen plaatsen en bespaar zo de arbeidskosten van de verwarmingsmonteur.
  Ik hoor graag van de vakman of ik het goed heb.

  • Hendrik kachelsma schreef:

   Waterzijdig inregelen is het proces om een centrale verwarmingsinstallatie zodanig in te regelen dat het comfort en de energiezuinigheid optimaal zijn. Bij waterzijdig inregelen wordt de heetwatertoevoer naar de radiatoren zodanig geregeld dat de warmte-afgifte optimaal is.
   Dit bereik je door een delta-t van 20 graden te creëren over je radiator. Bv aanvoer radiator 60 graden en de retour 40 graden.

 11. E olffers schreef:

  uit mijn 40 jarige praktijk ervaring dan regel ik altijd de installatie in of het nou met thermostaat of gewone kranen zijn, want dat was en is standaard werk geleerd op school en in de praktijk

  .

 12. Hub Einmahl schreef:

  Hier lopen vrees ik een aantal zaken door elkaar.
  Waterzijdig inregelen is echt wel iets anders als de verplichting temperatuur regeling per verblijfsgebied of verblijfsruimte toe te passen bij het vervangen van de ketel, dat laatste is inderdaad in wetgeving vastgelegd.
  Waterzijdig inregelen daarentegen staat nog steeds niet in de erkende energie besparingsmaatregelen als opgenomen in de Activiteitenregeling milieubeheer en is voor zover ik het weet ook nergens anders vastgelegd.

  Ik hoor/lees graag (ook van de redactie) of ik iets gemist heb.

  • Driek schreef:

   Als ik het goed lees moet er waterzijdig ingeregeld worden (met voetventielen dus), in combinatie met verplichte temperatuurregeling per ruimte (in de meeste gevallen radiatorthermostaten), behalve als het technisch niet haalbaar is om of de kosten te hoog zijn (meer dan tien procent van de kosten.)
   Radiatorkranen en/of voetventielen plaatsen is vrijwel altijd te duur in dit geval, dus in de praktijk is inregelen bij bestaande kranen voldoende, tenzij dat al gedaan is…
   Controle achter de voordeur zit er niet in, de installateur zal wel ergens moeten verklaren.
   Het lijkt me wel heel verstandig om voor- en nadelen met de klant te bespreken: die zou zomaar kunnen klagen en dan krijgt de installateur een vette boete.

 13. Herman schreef:

  Goed bezig Michel. Jij begrijpt het.

 14. Regels te veel schreef:

  Kijk zondag met lubach terug van afgelopen zondag.zegt genoeg.

 15. Alex schreef:

  Totaal zinloos om overal verplicht thermostaat kranen te plaatsen als je alleen de kamer verwarmt. De rest van mijn radiatoren staat dicht. Beetje duur ding he om dicht te laten

 16. Eric schreef:

  SUPER GOEDKOOP ZELF DOEN !!!
  Dat waterzijdig inregelen gaat prima in een oud huis en ook in elk huis zonder thermostaatkraan. En als je kinderen hebt kun je het zelfs maar beter zonder die dure kranen doen. Het is gewoon een kwestie van de watertoevoer knijpen met je oude draaiknop. Tot die verwarming/ruimte de juiste temperatuur houdt. Dit doe je zo bij alle ruimtes. Dit kan de installateur niet eens “eventjes” want dat zul je toch even een paar dagen tot weken zelf moeten aanvoelen. En in het geval van kinderen draai je de verwarmingsknop er gewoon af als hij juist is ingesteld. Bij een thermostaat kraan draaien ze er toch constant aan.
  Werkt hier prima in een huis uit 1933. En zelfs ook toen er tot vorig jaar een ketel uit 1986 hing.

  • Driek schreef:

   Het is ongelofelijk hoe weinig mensen begrijpen wat een thermostaat is. Als ze het fris vinden gaat de knop naar 5, als ze het warm hebben naar 1 (of * als ze eenmaal snappen dat dat ook kan).
   En dan heb ik het niet over kinderen maar over mensen met een technische achtergrond!

 17. Ww schreef:

  Waarom moet ik daar geld aan uitgeven?
  Waterzijdig inregelen kan ik zelf wel, zo spannend is dat niet.
  Wordt consument weer mee op kosten gejaagd. Reken maar dat meeste installateurs hier een slaatje uit slaan.

  • Driek schreef:

   Jij kan het zelf maar heel veel mensen hebben er niet de kennis of het geduld voor. Ik denk dat het goed is als een installateur uitlegt wat het inhoudt, wat het kost en wat de voordelen (verwachte besparingen) zijn.
   Dan kan de klant een overwogen keuze maken.

   Er zullen ongetwijfeld ook cowboys zijn die vierhonderd euro rekenen voor een uurtje met een infrarood thermometer rondlopen in huis, maar dat zul je altijd houden. Daar helpt wetgeving ook niet tegen.

 18. D Bakker schreef:

  “De snelle jongens” die gewoon erkend zijn door elke branche organisatie, bijzonder intimiderend en agressief bij nazorg. Of die erkende snelle onderhouds jongens op contract die feitelijk geen bal doen en alleen maar proberen je een nieuwe ketel aan te smeren en zelfs zo ver gaan dat ze zeggen dat er geen onderdelen meer te krijgen zijn die jij een dag later online besteld. Of zonder contract diegene die niet tegen een uur en materiaal tarief willen langskomen omdat het werk eigenlijk niets voorstelt en dus een all in tarief hebben met gratis onderhouds-setje wat neerkomt op 400 per uur. Allemaal erkend of bedoelen we nog snellere jongens en dus nog goedkoper, maar dezelfde service en kwaliteit als met zogenaamde erkenning? Mag ik een telefoonnummer.
  Volkomen verrotte branche door een mind set en subsidie d.m.v. wetgeving vanuit de overheid en zogenaamde brancheorganisaties en nu nog meer subsidie wetgeving hebben gekregen.

 19. H.G.Stuut schreef:

  Allemaal mooie verhalen, ik heb ook een oud huis gehad met normale kranen, netjes ingeregeld en wel zo dat ik het behaaglijk had in de vertrekken waar ik verbleef. En de laatste CV Ketel was ook direct de duurste, een CW 6 apparaat. Verbruik ging ook verder naar beneden dus allemaal dikke prima. Maar nu komt het….er gaat ook wel eens iemand douchen terwijl ik behaaglijk achter m’n pc wilde zitten. En daar hoor en lees ik vrijwel nooit iets over. Maar daar is wel waar de comfort en energieverbruik om de hoek komen kijken. Een CW 6 apparaat komt in de praktijk niet verder dan een gemiddelde CW 5 of zelfs CW 4! Waarom? Omdat oude woningen vaak een te krappe aanvoer hebben, in mijn geval een 15 mm en wat doet dat knappe dure keteltje van 2000 euro…terugschakelen naar een stand zodat hij het aan kan de stumper. Dus ga eerst in de archieven bij het vervangen voor zo’n duur ding. Zuiniger is alleen haalbaar door de thermostaat een graad of 2 lager te zetten en een dikke trui aan.

 20. Jan Jansen schreef:

  Waterzijdig inregelen bij voorkeur via radiatorkraan. Bij voetventiel kan zich vuil ophopen.
  Afgelopen twee jaar zelf leidingen en radiatoren in oude gedeelte huis (1938) vervangen. Danfoss RA kranen erop. Via de installer app van Danfoss kun je de voorinstelling regelen. Gaat ook nog tig keer sneller dan via voetventiel wat ik eerst probeerde. Aanvoertemperatuur CV is nu max 55 graden.
  In combinatie met extra isolatie, verbruik gas terug van ca. 2400 kuub naar ca. 1300 kuub. En ik zit er warmpjes bij.

 21. wilfred de Regt schreef:

  Het belang van waterzijdig inregelen
  Voor een goed werkend verwarmingssysteem is het van belang dat de installatie goed waterzijdig is ingeregeld. Gebeurt dit niet dan zullen er zowel warmte als koudeklachten ontstaan.

  Power Flushing Pro is de Pro afdeling geheel ingericht om optimale systeemwaterwaardes te behalen bij utiliteits- en industriële installaties voor verwaming en koeling.

  https://www.power-flushing-pro.nl/waterzijdig-inregelen/

 22. H. Hak schreef:

  Tja wat zouden we toch moeten zonder Europese richtlijnen, regels en wetten he.

  • Martin schreef:

   Nou, zonder Europese wetten zou het hier maar een zoothe zijn. De enige reden dat we nog niet zijn afgegleden naar niveau bananenrepubliek. De VVD heeftin het verkiezingsprpgramma opgenomen dat ze Europees recht opzij willen kunnen schuiven, want ” te lastig”. Als je geaag overgeleverd wilt zijn aan wispelturige bestuurders weet je wat je moet doen .

 23. Sjoerd schreef:

  Mijn visie: Waterzijdig inregelen is niet meer dan goed voelen aan de leidingen en radiatoren. Iedere radiator moet ongeveer gelijkmatig warm worden. Alles vol open, dan zal de kleinste radiator het snelst weer warm water terug leveren aan de ketel. Iets wat je niet wilt want dan gaat je ketel weet terug regelen in vermogen. Bij mij geen voetventielen, geen thermostaatkranen, maar gedraaid aan de ouderwetse kranen om een goede afstelling te krijgen. Ik voel af en toe tijdens een stookbeurt of mijn afstelling nog goed is. Tussenwoning bj1985 3 personen, 600 – 700 kuub gas, ik ben blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.