
Een warmtepomp kan prima functioneren in een bestaande woning, maar dan moeten wel aan een aantal belangrijke randvoorwaarden worden voldaan. Alleen dán kan een een all-electric oplossing de klassieke gasgestookte ketel met succes vervangen.
Om installateurs wegwijs te maken in deze voorwaarden, en om het onderscheid te maken tussen feiten en fabels, organiseren technische groothandel Rensa en warmtepompleverancier Nathan op dinsdag 22 januari het webinar ‘Help, mijn klant wil een warmtepomp’. In een gratis, interactief online seminar worden kijkers in een uurtje bijgepraat over techniek en randvoorwaarden voor de toepassing van warmtepompen in bestaande woningen. Doelgroep van het webinar is de installateur die nog met vraagtekens of koudwatervrees kampt.
Uitdagingen en knelpunten
De warmtepomp wordt door de overheid naar voren geschoven als mogelijke opvolger van de CV-ketel in bestaande woningbouw. Maar aan de techniek zijn een aantal voorwaarden verbonden, zoals een goede isolatie (geringe warmtevraag) en een goed afgiftesysteem. Wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan, kan dit leiden tot comfortproblemen. In het webinar beantwoorden technische specialisten, productmanager Erwin Janssen (Nathan) en technisch adviseur Steven Kok (Rensa Techniek) live kijkersvragen.
Praktijkervaringen
Aan de hand van referenties gaat Harrold Hofsink van Cius Techniek zijn ervaringen delen. Cius Techniek is al meer dan 15 jaar een warmtepompspecialist. Het Zwolse bedrijf wordt vooral door installatiebedrijven ingeschakeld, wanneer het technisch complex wordt. Cius verzorgt inbedrijfsstellingen en doet service en onderhoud aan warmtepompinstallaties. Eigenaar Harrold Hofsink verzorgt daarnaast ook opleidingen op het gebied van warmtepompen, en zal vanuit die hoedanigheid zijn expertise en ervaringen met de kijkers delen.
Tips en vragen stellen
Ook het geluid van buitenunits wordt besproken. Een goed ontworpen en geïnstalleerde installatie mag geen problemen opleveren. In het webinar worden de vuistregels hierover besproken, en tips gegeven. Ook krijgen installateurs hulp bij systeemkeuzes, en hoe zij hun klanten het beste kunnen adviseren over verduurzamingsstappen. Deelnemers aan het webinar kunnen live hun vragen stellen aan de studio, waar een team van moderatoren klaar zit om direct antwoord te geven.
Gratis aanmelden voor dit webinar kan via deze link.
Geachte allemaal,
Verdiep je hier eens in wij plaatsen deze warmtepompen van af 4,5kw tot 140kw.
Het principe van de warmtepomp is het zelfde maar het verbruik een stuk lagen dan van andere merken.
Gr Mike
Teveel info kan ook Mike,waar moet ik zoeken..
Mijn installateur, de onderhouder van mijn CV installatie kwam, zag en liet niets meer horen. Hij kwam mij informeren over een hybride warmtepomp, een hele middag, zou mij een offerte leveren,maart 2018,
En liet , ook na meerdere contactpogingen mijnerzijds niets meer van zich horen, niets.Heb nu een ander bedrijf gezocht, verwacht nl. niet te horen ..ik loop klanten niet achter de komt aan.letterlijk, echt waar
In oudere huizen zit vaak een CV ketel die zo’n 20 kW kan leveren. Een warmtepomp die dat bij, vooral bij min vijftien graden buiten, opbrengt kost een flinke duit.
Het alternatief is heel goed isoleren. Maar een vooroorlogs huis op A+ niveau isoleren is vaak technisch moeilijk en altijd duur.
Er bovenop nog de kosten om de installatie geschikt te maken voor lage watertemperatuur.
Er mag wel een stevige subsidiepot aangelegd worden voor deze groep.
Hallo Adrie, niet alleen in oude woningen maar ook in de nieuwste woningen zijn cv-ketels geplaatst met een vermogen van 20 tot ongeveer 35 kW. Deze ketels hebben dit vermogen nodig om een comfortabele hoeveelheid warm tapwater te kunnen leveren. Wat de woning voor een vermogen nodig heeft is meestal veel minder dan het geplaatste vermogen dus dat paste altijd wel. Bij warmtepompen kijken we naar welk vermogen de woning nodig heeft en zorgt een tapwatervoorraadvat voor een comfortabele warmtapwater hoeveelheid.
Ik ben de trotse eigenaar van een huis uit 1987 ca 800M3 niet goed geïsoleerd met gewoon dubbel glas kortom het gaat zeker 25000 euro kosten om het gebouw up to
isolatie standaard te brengen daarbovenop is er ca 8000euro nodig voor panelen en ca 15000 voor warmtepomp met ijsbuffer
totaal dus 48000 euro
Het energie bespaarfonds weigerde mij een lening te verstrekken omdat ik ouder dan 75j
ben en dus een grotere sterfte kans heb [het inkomen was dus niet het argument]
Conclusie/ ouderen moeten thuis blijven wonen/hun bek houden/hebben verder geen
rechten/ hun inkomen moet je afpakken door stiekeme belasting verhogingen dmv verlaging ouderen aftrek en beperking aftrek ziektekosten en/ of zeker geen indexatie geven terwijl het jaar rendement fondsen op 7,5% ligt laat je die fondsen toch maar rekenen met ca 2,5% Het verschil 5% wordt al jaren aan de reserves toegevoegd
Het geld klotst daar over de straat
Kortom ouderen krijgen op geen enkele manier een kans om hun huis te verbeteren
Beste Harry ,
Zoals u zijn er straks honderden duizenden ouderen , die financieel worden uitgebuit /kaalgeplukt worden door de Nederlandse overheid .Bedankt voor de bewezen diensten , we hebben uw vermogen nodig .Politiek den Haag is straks drukker met vooral economische immigranten die alles gratis krijgen , problemen blijven veroorzaken , en rechten claimen dan nog met eigen bevolking .Ouderen met eigen huis die vandaag belanden in een verzorgingstehuis worden nu al helemaal financieel kaalgeplukt .Wat u kunt doen op uw leeftijd , is een bank opzoeken en je eigen huis inzetten .Laat de waarde bepalen en begin maandelijks , je huis op te eten er zijn banken die accepteren dat je huis inzet als oudedag-voorziening .Je kunt dan voorlopig in je huis blijven wonen eventueel verduurzamen ,ligt er wel aan het hypotheekbedrag dat aan je huis gekoppeld is wat je maximaal kunt opmaken , want risico lopen doet een bank natuurlijk niet en rekenen natuurlijk ook rente . Verduurzamen zal daarom voor de meeste ouderen , maar ook gezinnen met hoge hypotheken financieel niet haalbaar zijn .Problemen zullen alleen maar toenemen voor Politiek den Haag komende jaren als Nederland financieel moet gaan verduurzamen .Men kijkt weg, maar wat nu in Frankrijk plaats vindt met de gele hesjes , zal ook meer en meer in Nederland plaatsvinden .Europa gaat ten onder aan verkeerd nationaal beleid,laksheid en geldverslindende EU en immigratie .
Gaat dit nog over warmtepompen?
Beste,
Indirect gaat dit zeer zeker wel over warmtepompen . Ouderen worden niet goed behandeld door de Nederlandse Overheid, worden duidelijk benut om hun vermogen in te leveren om alles en iedereen te bekostigen en als ze een lening aanvragen voor jawel een warmtepomp dan ben je te oud , maar een immigrant kan wel gratis op kosten van de Nederlandse staat van alles claimen .Bij wijze van een gratis warmtepomp. In dit gegeven klopt duidelijk iets niet.
jammer dat er aan de klimaattafels geen (praktijk) technische deskundigen zijn uitgeno- digd maar alleen (voormalige) politici waarvan hun technische kennis zich beperkt tot de wetenschap dat fietsen ronde wielen hebben. want elke deskundige zal stellen dat in bestaande woningen niet zonder meer een CV ketel vervangen kan worden door een warmtepomp. dit omdat destijds de transmissie is berekend op een 90/70 installatie (90 oC aanvoer- en 70 oC retourwatertemp.) en daar zijn de VO’s (Verwarmend Oppervlak) van de radiatoren op geselecteerd, de CV ketel had altijd al ruime over capaciteit i.v.m. de warmwater voorziening.
als in deze huizen alsnog warmtepompen moeten komen dan zullen eerst deze huizen (extra) goed moeten worden geïsoleerd en ook moeten worden voorzien van grotere radiatoren en niet te vergeten ook van een boiler !
dan nog de electrische installatie: die zal ook moeten worden aangepast aangezien er wel een apparaat erbij komt van enkele kW’s, zal per woning verschillen maar als er in een straat/wijk vele warmtepompen komen, zullen ook de voorzieningen in de straat/wijk op electrtisch gebied moeten worden aangepast c.q. moeten worden verzwaard.
geluid: als gekozen wordt voor een water/water warmtepomp zal geluid geen probleem zijn, echter een water/water warmtepomp toepassen in bestaande woningen is vrijwel onmogelijk, dus zal het een lucht/water warmtepomp moeten worden, echter de buitenunit van die systemen geven nogal wat geluidshinder zeker als er meerdere worden toegepast in één straat: gegarandeerd een bron van ergernissen voor alle bewoners van die huizen !
conclusie: het vrijwel onmogelijk om in bestaande situaties warmtepompen te gebruiken als vervangers van CV ketels (waterstof zal wel eens wel de goede oplossing kunnen gaan worden !)
Klagen helpt niet. Al sinds de oliecrisis van 1973 weten we dat het anders moet met energie. Beetje laat om nu pas na te gaan denken!
Mijn huis uit 1978 is inmiddels nageisoleerd en klaar voor een warmtepomp. Misschien dat ik nog een voorzetwand tegen de kopgevel moet zetten als de wp het niet red, maar dat zal blijken.
Ach ja, isolatie hier, voorzetwandje daar, de boel goed dicht puren en dan stikken we zelf wel in de CO2 die we zelf uitstoten. O ja we zijn de ventilatie vergeten weer een investering. Daar heb ik even het geld niet voor, en een roostertje van de bouwmarkt lukt dan nog wel. En zo modderen we maar door.
Pardon Marcel, je hebt het niet tegen mij neem ik aan. Mijn acties zijn overdacht en onderdeel van een totaalplan dat leidt tot een gasloze woning.
Hoi Cees, de opmerking was niet specifiek tegen jou maar de manier waarop jij je verduurzaming zegt aan te pakken lijkt op die van politiek Den haag. Het gros van de Nederlandse bevolking heeft er alleen het geld niet voor.
sinds 2012 heb ik een warmtepomp. 16 kW capaciteit, 60 c warmte, 400 % rendement. werkt beter dan een gasketel.
aansluiten op de bestaande radiatoren.
google voor prijzen warmtepompen-online.nl
huis zonder gas
1 Zonnepanelen
2 Inductiekoken
3 warmtepomp, 16 kW, 60 C, 400% rendement.
elektriciteit is ook warmte, met warmtepomp 400% rendement.
het probleem is dat er te weinig capaciteit 7 kW wordt geinstalleerd met te lage temperatuur 35 C. een gasketel van 7 kW en 35 C werkt ook niet.
sinds 2012 geen gas geen energierekening. opbrengst 3000 euro per jaar.
30 jaar productiegarantie. kan iedereen. mijn huis is van 1905.
Kropswolde Midden Groningen. Ik ben een Groninger zonder gas.
Will Elsinga,
Mag ik inschatten dat u heeeeel veel zonnepanelen heeft? Bovenstaande installatie en dat nog 3000 euro opbrengst lijkt erop dat er wel een flinke stal vol ligt met panelen. Dat krijgt de gemiddelde Nederlander op zijn dakje niet voor elkaar.
Geachte heer Eisinga, ik zag u op tv-noord en ben geïnteresseerd in de warmtepomp die u heeft geïnstalleerd. Kunt u mij zeggen of de warmtepomp in Nederland verkrijgbaar is?
Alvast dank voor uw bericht.
Vriendelijke groet, Janny
Aan Will Eisinga,
Ik heb met interesse je stukje gelezen en verneem graag de merken en typen van hetgeen je geïnstalleerd hebt. Ik kan dan zelf verder onderzoeken of een en ander voor mijn woning bruikbaar is.
Dank alvast
Nog belangrijker: Hoe is je isolatie? Of: wat is je transmissieverlies? Daar hangt de capaciteitsbehoefte vanaf. In een goed geïsoleerde woning ka 7 kW voldoende zijn.
Hier woning van 82 420 kub inhoud, twee onder één kap, hr++ bezig met optimaliseren van de isolatie. 7 kw warmtepomp van Nefit. Van het gas af in 2018. Kom van 1800 kub gas. Met meer en grotere radiatoren verwarmd.