
Voorkomen is beter dan genezen. Zo ook met het geluid van een buitenunit van de warmtepomp; niemand is gebaat bij geluidsoverlast. Daarvoor heeft de overheid in samenwerking met LBP | SIGHT een rekentool ontwikkeld om de geluidbelasting op de erfgrens vast te stellen. In dit webinar van Eisma Bouwmedia laten Panasonic en DHPS Dutch Heat Pump Solutions zien hoe je deze rekentool invult en hoe je kunt voldoen aan de geluidseisen.
Sinds 1 april 2021 stelt het Bouwbesluit geluidseisen aan buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking. Deze installaties mogen niet meer geluid veroorzaken dan 45 dB overdag en 40 dB in de avond of nacht op erfgrens of te openen raam. Dit betekent dat het buitendeel van de warmtepomp juist gepositioneerd moet worden met voldoende afstand of moet worden afgeschermd zodat de genoemde waardes op de erfgrens niet worden overschreden.
Praktijkcase
In het webinar ‘Praktijkcase rekentool geluid voor warmtepompen’ zullen William van Driel van Panasonic en Gert Jongsma van DHPS inzichtelijk maken wat er in de praktijk wel en niet kan. Ook zullen zij live de rekentool invullen voor enkele praktijksituaties. Tevens komen oplossingen aan bod om de warmtepomp af te schermen om de geluidoverlast te beperken.
Inschrijven voor gratis webinar
Het webinar ‘Praktijkcase rekentool geluid voor warmtepompen’ vindt plaats op 6 oktober vanaf 15.30 uur en is na inschrijving gratis te volgen. Het webinar wordt georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Panasonic Heating & Cooling Solutions Europe en DHPS Dutch Heat Pump Solutions. Tijdens de live-uitzending is er volop gelegenheid om vragen te stellen.
40 decibel is naar mijn idee nog teveel om toe te laten. Als je in een dorp snachts in bed ligt hoor je blaadjes ritselen. Dan is het dus stil. Ritselend blad is 20 decibel. Ieder geluid wat dat overstemt is naar mijn idee teveel.
In mijn wijk worden allemaal airco’s geplaatst die de hele dag zoemen. Waarom is er zoveel gesteggel over het geluid van warmtepompen maar niets over geluid van airco’s? Verschillen ze zoveel?
En @Koen, moeten we dan ook stellen dat iedereen verplicht elektrisch moet rijden? Want een beetje brandstofmotor komt wel boven het geritsel van bladeren uit.
Beste Luuk, er is geen verschil tussen een warmtepomp met buiten-unit en een split airco.
Voor beide moeten exact dezelfde voorschriften worden nageleefd. Helaas is dit nog niet erg bekend en gaan velen nog vrolijk hun gang. Echter komt er een discussie dan gelden de huidige regels voor alle toestellen geplaatst na 1 april 2021 en dat is geen grap
https://www.omgevingsweb.nl/nieuws/nieuwe-geluidseisen-warmtepompen-gaan-in-per-1-april-2021/