fbpx
Nieuws

Welke grond wordt niet gebruikt voor pv?

Diverse soorten gronden zijn nodig om in de toekomst te gebruiken voor zonnepanelen. Dat toont de geïntroduceerde zonnewaaier van Holland Solar. De branchevereniging wil zo inzicht geven hoeveel grond er nu nog onbenut wordt. De zonnewaaier maakt onderscheid tussen verkeersruimte, bedrijventerreinen, woongebieden, binnenwater, buitenwater, agrarische gebieden en overige bebouwing.

Alle gebieden nodig

Zonne-energie op al deze oppervlakten is tegelijk nodig, zo vindt Holland Solar. “Er is geen reden om bijvoorbeeld te wachten met het ontwikkelen van zonne-energie op grond totdat de daken vol liggen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat rijk en gemeenten inventariseren wat er op daken en op verweesde gronden mogelijk is en daar een actief beleid op voeren. Het klimaat vraagt om snelle actie op alle gebieden.”

De Zonnewaaier geeft aan dat verstandig en ruimhartig ontwikkelen van zonne-energie op gebouwen én grond nodig zijn. Naast daken, infrastructurele ruimte en grond met lage waarde, is tijdelijk en beperkt gebruik van landbouwgrond juist mogelijk en nodig. Voorwaarde is, dat deze mogelijkheden goed ingepast worden in het landschap en in de samenleving.

Landbouwgrond

Al eerder gaf Holland Solar aan dat we in 2050 maximaal 0,5 procent van het landbouwareaal tijdelijk nodig zullen hebben (0,2 procent in 2030), als we de knelpunten voor het ontwikkelen in de gebouwde omgeving opheffen. Holland Solar roept gemeenten op niet te terughoudend te zijn met toestaan van zonneparken op landbouwgrond en andere gronden, als deze goed ingepast zijn in het landschap en in de samenleving. Dit kan via een tijdelijke bestemmingswijziging onder voorwaarden. Holland Solar is ervan overtuigd dat er oplossingen zijn die werken voor zowel de zonne-energiesector als overheid en burger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.