
In Amsterdam is een nieuw soort uitzendbureau gestart, waarbij werkzoekenden zich niet hoeven te bewijzen aan de hand van hun diploma’s, maar op basis van hun vaardigheden. Het idee achter dit zogeheten House of Skills is dat meer mensen een bij hun passende baan vinden.
De samenleving is door de coronacrisis ingrijpend veranderd. Dat geldt ook voor de arbeidsmarkt. In sectoren als de horeca en de cultuursector verdwijnen veel banen, terwijl bijvoorbeeld de techniek mensen tekort komt.
Paskamer
Werkzoekenden die in de digitale ‘paskamer’ een profiel opstellen krijgen inzicht in hun skills en informatie over beroepen en functies die daarbij passen. Dit is niet helemaal vrijblijvend: je moet je namelijk wel eerst als werkzoekende registreren.
Professionals, zoals hr-specialisten, klantmanagers, loopbaancoaches en intercedenten, kunnen het House of Skills gebruiken ter ondersteuning bij de zoektocht naar werk van hun klanten. Op dit moment staan ongeveer 900 verschillende beroepen en bijbehorende skills in de ‘paskamer’ beschreven.
Omscholing
Als werkenden en werkzoekenden weten wat hun vaardigheden zijn, vergroot dat hun inzicht in welk ander werk bij hen past. Vaak is daar ook omscholing bij nodig. Dat is de reden waarom er in Amsterdam is afgesproken om House of Skills een belangrijke rol te geven als ‘omscholingshuis’.
Er komen steeds meer plekken bij waar werkzoekenden zich in korte tijd kunnen laten omscholen naar een vak in de technische sector, waar het werk nog steeds voor het oprapen ligt. Vanuit het Rijk zijn hier miljoenen euro’s aan subsidie voor beschikbaar gesteld.