fbpx
Nieuws

Monteur dodelijke geiser hoort werkstraf eisen

Een monteur die verantwoordelijk is voor de installatie van een geiser die uiteindelijk het leven kostte van een 28-jarige man uit Deventer, hoorde vandaag een werkstraf van 180 uur tegen zich eisen.

De loodgieter, een 45-jarige man uit Raalte en de verhuurder (47) van het pand in Deventer, stonden vandaag terecht voor de rechtbank in Zwolle. Een 28-jarige man uit Deventer bezweek in februari 2014 aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging in zijn woning. Zijn vriendin raakte gewond. De rookgassen van de open geiser, die ten gevolge van een storm terug de woning in werden geblazen, werden de man uiteindelijk fataal. De monteur had maar weinig ervaring met geisers, zo meldt het AD in haar verslag. Hij hield zich vooral bezig met het demonteren van verwarmingsapparatuur en met badkamers. De geiser in het pand in Deventer was tweedehands en 15 jaar oud, en geplaatst ter vervanging van een defect toestel. De beveiliging van de geiser was volgens het Openbaar Ministerie onklaar gemaakt. Ook de rookgasafvoer deugde niet. De verhuurder hoorde vrijspraak tegen zich eisen; hij had volgens de aanklager niet in kunnen zien wat de gevolgen waren van de installatie van de geiser. De rechtbank doet 26 januari uitspraak.

Lees hier een verslag van de zitting in het AD-artikel en een twitter-verslag.

Vaker vervolging installateur

Het komt steeds vaker voor dat individuele monteurs of installatiebedrijven door het Openbaar Ministerie worden vervolgd voor incidenten rondom gasgestookte installaties. Zo werden eerder een installateur en controleur veroordeeld tot 1,5 ton aan boetes. Incidenten met koolmonoxide hebben, na ernstige conclusies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onder meer geleid tot nieuwe standaarden rondom de rookgasafvoer en de wettelijke verplichte erkenning voor installateurs, die per 1 januari 2019 gaat gelden. Ook voeren gemeenten en corporaties actief beleid om open gastoestellen, waaronder geisers, uit woningen te krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.