
Zo’n 40.000 Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) hebben jarenlang te weinig geïnvesteerd in onderhoud aan hun complexen. Of het nu gaat om schilderwerk, gevelwerk of onderhoud aan technische installaties. Die conclusie trekken ministers Blok (wonen) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) op basis van onderzoek. Daarom hebben zij een wetsvoorstel ingediend dat VvE’s vanaf volgend jaar verplicht voldoende geld beschikbaar te stellen voor noodzakelijk onderhoud en herstel van hun gebouwen.
0,5 procent van herbouwwaarde
In het wetsvoorstel staat dat zij daarvoor elk jaar minstens 0,5 procent van de herbouwwaarde van het appartementencomplex reserveren. Zij kunnen er ook voor kiezen geld te reserveren op basis van een meerjarig onderhoudsplan. VvE’s kunnen leningen aangaan, bijvoorbeeld voor investeringen in energiebesparende maatregelen of voor onverwachte kosten.
Vier grote steden
Branchevereniging VvE belang laat aan het AD weten dat de ‘slapende’ VvE’s zich vooral bevinden in de naoorlogse wijken in de vier grote steden. De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat de verloedering van met name portiekflats en beneden- en bovenwoningen afneemt. In Nederland zijn in totaal 143.835 VvE’s waarvan 125 duizend met tenminste één woning. Deze VvE’s vertegenwoordigen samen bijna 1,2 miljoen woningen, een kwart van de totale Nederlandse particuliere woningvoorraad.
Webinar over efficiënt cv-ketelonderhoud
Op 14 juni organiseert Eisma Bouwmedia een webinar over projectmatig onderhoud aan cv-ketels. Hierin wordt uitgebreid stilgestaan op welke manier corporaties en VvE’s hun onderhoud aan cv-ketels op een efficiënte manier kunnen inrichten. Met als doel: meer kwaliteit en minder kosten op de lange termijn. Inschrijven voor het webinar is gratis en kan hier.