Verbouwingen van woningen en kleine kantoren zullen pas op 1 januari 2024 onder de Wet Kwaliteitsborging bouw (Wkb) gaan vallen. Er komt daarmee een knip tussen nieuwbouw en verbouw, want voor nieuwbouw gaat de wet, eveneens vertraagd, op 1 juli 2023 in.
Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Eerste Kamer. Vorige maand werd al duidelijk dat de Wkb in zijn totaliteit een half jaar later in werking zou treden, omdat verscheidene ICT-systemen die de wet ondersteunen (Digitaal Stelsel Omgevingswet) nog niet op orde zijn.
‘Zorg wegnemen’
Maar niet alleen op het gebied van ICT is een achterstand. Er waren ook zorgen of er wel genoeg kwaliteitsborgers zouden zijn om de wet uit te kunnen voeren. Minister De Jonge denkt dat het wel goed komt hiermee, maar om toch zeker te zijn heeft hij nu besloten om voor ‘verbouw’ nog even een half jaartje extra de tijd te nemen.
De Jonge: “Hierdoor zijn er bij de start minder kwaliteitsborgers nodig en zijn zorgen over een tekort aan kwaliteitsborgers, mede gelet op het relatief grote aantal kwaliteitsborgers dat nu al beschikbaar is, niet meer nodig.”
Kwaliteit
Bouwbedrijven en installateurs moeten de kwaliteit van hun werk beter controleren, vindt de overheid. Constructiefouten, brandonveilige situaties, onvoldoende isolatie of een slecht functionerende ventilatie kunnen hiermee worden ondervangen.
Na inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging bouw (Wkb) zijn gebreken voor rekening van de aannemer of installateur, tenzij deze kan aantonen dat het gebrek hem niet is aan te rekenen. Daarom wordt het van groot belang om aan de hand van checklists een opleverdossier op te bouwen.
Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten met het invoeren van controles van de kwaliteit van het werk.
Maar doe dit dan ook slim en dus digitaal.
Meer informaties over de WKB en praktische invulling in onze blogs
https://www.leanforms.com/blogs/wet-kwaliteitsborging-bouw-een-instrument-voor-kwaliteit/