fbpx
Nieuws

Wettelijke erkenning wordt race tegen de klok

kwaliteitshandboek CO-certificering

Het wordt een race tegen de klok om de wettelijke erkenning regeling voor gasinstallateurs voor 1 januari 2019 rond te krijgen. Uneto-VNI maakt zich zorgen of deze deadline gehaald wordt. De Tweede Kamer buigt zich pas in december over de invulling, dik twee jaar na de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. “Installateurs willen duidelijkheid.”

Invoeringsdatum komt in het geding

Wij rekenen erop dat de veiligheid rond de cv-ketel nu echt topprioriteit krijgt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, stelt de branchevereniging na vragen van Installatie.nl. “We krijgen met grote regelmaat vragen van onze leden over de stand van zaken”, zegt voorzitter Doekle Terpstra. “Helaas zijn wij voor een belangrijk deel afhankelijk van actie vanuit de overheid. Wat ons betreft is het daarvoor de hoogste tijd. Onze leden willen weten waar ze aan toe zijn. Snelheid is geboden, om per januari 2019 een werkbare regeling voor zzp’ers, mkb’ers en servicebedrijven in de lucht te hebben. Als dat nodig is zullen we een overgangsregeling bepleiten, want de invoeringsdatum komt in het geding.” Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt dat in december meer nieuws over de regeling naar buiten gaat komen.

Wettelijke erkenning

De erkenningsregeling houdt in, dat wettelijke eisen vastgelegd worden aan werk rondom de gasinstallatie. Dit betekent dat installateurs die cv-ketels monteren en onderhouden aan vakbekwaamheidseisen moeten voldoen die wettelijk verankerd zijn. Ook aan de inbedrijfstelling worden eisen gesteld. De regeling moet voorkomen dat onbekwame en niet goed opgeleide monteurs werkzaamheden uitvoeren aan gasinstallaties. Klik hier voor FAQ’s over de erkenningsregeling.

December: meer nieuws

Naast die kamerbehandeling in december wordt dit najaar ook een internetconsultatie aangekondigd. Uneto-VNI heeft achter de schermen gewerkt aan een uniforme kwaliteitsregeling, die deels gebaseerd is op de opzet van OK CV, voor wat betreft de eisen aan monteurs en de periodieke controle op de uitvoering van werkzaamheden. Ook zijn de noodzakelijke aanpassingen en verzwaringen aangebracht in de opleidingseisen. Deze regeling is aangeboden aan toenmalig minister Plasterk. Doekle Terpstra: “We hebben regelmatig contact met het ministerie van Binnenlandse Zaken. We bieden onze expertise aan, en benadrukken het belang, ook bij de nieuwe Tweede Kamer-leden.” Belangrijk hangijzer is de controle en handhaving. Als het aan Uneto-VNI ligt, komt de verantwoordelijkheid hiervoor bij kwaliteitsorganisaties,certificerende instellingen en gemeenten te liggen.

34 reacties op “Wettelijke erkenning wordt race tegen de klok

 1. A Sons schreef:

  Zolangs als de consument op iedere hoek van de straat een gastoestel kan kopen goedkoper als bij de installateur is dit weer water naar de zee dragen.

 2. dirk barrink schreef:

  ik heb er ook niks aan toe te voegen ,eerst de vrije verkoop stilleggen, wij ons uitsloven en mijn buurman doet het zelf.
  inst treba soest.

  • Jos schreef:

   Uw buurman is dan ook zelf verantwoordelijk voor het geen er in zijn woning gebeurd. U bent werkzaam in de woning van een ander, u bent verantwoordelijk en daarmee kan er ook van u verwacht worden dat u in bezit bent van de benodigde kennis.

   • charlie schreef:

    Maar dat zijn de meeste ook
    maar dan nog loop je inkomen mis als wij als installateurs meer geld (moeten) vragen dan doen ze het toch gewoon zelf met een filmpje via youtube

 3. Piet H. schreef:

  De overheid moet dan ook gaan zorgen dat er geen gastoestellen door onbekwaam personen aangekocht kunnen worden. Vroeger had je het Haarden en Kachel buro, en kon je alleen Haarden en kachels aankopen als je daarbij erkend was, Zoiets moet ook weer voor gastoestellen in het leven geroepen worden. Nu kan elke timmerman of doe het zelf man een gastoestel/geijser/gaswandketel bij dw Bouwmaat kopen.

 4. Vos schreef:

  Ook ik sluit me aan!
  Pak de vrije verkoop aan inplaats van dit gehannes.

 5. Andre schreef:

  Zolang er vrije verkoop is van gastoestellen, heeft de erkennigsregeling geen enkele nut. Elke particulier kan een gastoestel kopen en (laten) aansluiten. Het laten aansluiten gebeurd dan door een “mannetje”. Ook daar is geen enkele controle op. Wie gaat dit controleren?

 6. Marcel schreef:

  Als er straks niemand bij de particulier binnen mag kijken of dat er juist geïnstalleerd is veranderd er niets. De erkende installateur zal door de extra investering alleen maar duurder worden en gaan er nog meer naar de doe het zelfer. Er moeten eerst weer slachtoffers vallen voordat de verzekering er ook een keer achteraan gaat wie de veroorzaker is om daar de kosten te verhalen.

 7. Marcel bakker schreef:

  jammer dat ik geen foto kan plaatsen bij dit. een Uneto -VNI gecertificeerd bedrijf doet onderhoud aan een intergas kombicompact die de bijgeleverde sifon mist… ach lossen we op door een 45 graden bocht die past er lekker overheen dus daar lekt tie geen gassen…. jammer dat het nu uit de tee stuk komt waar de inlaatcombinatie op loost… bedoel maar te zeggen dat iedereen gecertificeerd kan zijn of worden maar als er niet na gewerkt wordt dan draaid het alleen maar weer om de muntjes.

 8. Raymond schreef:

  Natuurlijk als eenmansbedrijf de peperdure cursus gastechniek gevolgd, ik kan een hoop uitrekenen zoals de benodigde diameter gasleiding, maar ziet nu eigenlijk net zoveel aan een cv ketel met een rookgasafvoer, als zonder deze cursus……
  Vind het allemaal vergezocht

  • vos schreef:

   en… als de klusser naar een bv warmteservice gaat, krijgt hij precies de benodigde info. en niet alleen dat, zelfs de garantiekaart wordt zonder enige controle afgetikt door hen en verstuurd naar de fabrikant.

 9. Richard schreef:

  Het daait idd om de muntjes zoals Marcel zegt.
  Alleen vraag ik me al jaren af waarom de installateur deze kosten moet dragen, de ene certificaat is nog niet verdwenen of de volgende komt er al weer aan
  Waarborg, Brl, ok-cv enz en wij betalen en worden gecontroleerd het heeft geen enkele zin en is in mijn ogen elkaar aan de gang houden met de centen van de installateur.

  Ik wacht gewoon verder af wat er nu weer uit die hoed gaat komen, wat niet gaat lukken omdat er geen concrete dingen gebeuren

  En de beun?
  Die lacht zich rot en sleutelt lekker verder onder de prijs

 10. Vos schreef:

  En zolang bv de warmteservice levert en precies uitleg hoe je aan de voorschrift voldoet, is er niks veranderd. Zelfs de garantiekaarten stempelen ze ongezien af.

 11. John schreef:

  Zolang iedere erkenningsregeling VRIJWILLIG is zoals het ok-cv labeltje wat de grootste kolder is die bestaat slaat elke regeling de plank finaal mis, daarom zal het in ons landje een grote frutzooi blijven.
  Lang leve de privatisering en vrij marktwerking die zichzelf in stand moet houden.
  Heren Uneto-VNI en haagse slapers wat moet er ploffen of faliekant misgaan wil men wakker worden? Denk heel veul want een regeling op korte termijn zit er nog niet in, men zegge 2019 wat ik ook nog nie geloof want het was 2018.

  In een jaar kan er veel misgaan en waarom het wiel opnieuw uitvinden???
  Kijk ff naar het verleden of naar de omringende landen (duitsland).

  Maar ne de wet makende Nederlanders moeten het wiel opnieuw uitvinden, kruip nu na al die jaren eens onder jullie steen vandaan en regel het nu eens en voor altijd duidelijk.

  Want of het voor 2019 nog een keer goed mis gaat daar kun je de klok op gelijk zetten, en dan is het weer zeuren en klagen over hoe dit toch allemaal kan, en dat het niet had moeten mogen.

  Marktwerking en privatisering we ermee de tijd heeft in alle disciplines bewezen dat het NIET werkt.

 12. dirk barrink schreef:

  hulde aan de installateur met inzicht

 13. JO schreef:

  Vrije verkoop verbieden is kartelbescherming, hier ben ik niet voor. Installateur hebbe n vooral een dubbel belang.

  Wel zouden verzekeraars moeten eisen dat installaties gekeurd zijn, net als bij Auto’s.
  af/aan melden net als bij auto’s en steekproefsgewijze controle. Dit betekend wel dat CV ketels op naam verkocht moeten worden.

  Probleem is dat onze overheid op papier handhaaft, maar in de praktijk niet controleert.
  mooie voorbeelden zijn wet keten aansprakelijkheid. De toekomst wordt dat aannemers zelf keuringsinstanties moeten inhuren en dat de controlerende taak bij de overheid wegvalt. Een slechte zaak.

  • Eddy Buiting schreef:

   Inderdaad: vrij verkoop verbieden is een Europese no-go. We kunnen hoog en laag springen, maar dit gaat niet gebeuren.
   Ik ben ook heel benieuwd welk handhavings/controle mechanisme Binnenlandse Zaken volgende maand uit de hoed tovert. Dit zal sterk het slagen van de erkenning bepalen.
   Deze week 2 jaar (!) na onderzoeksrapport OVV, trouwens. Het is overduidelijk dat hier geen prio ligt in Den Haag.

 14. P. Breet schreef:

  Eddy,
  Met Duitsland als voorbeeld is het mogelijk de verkoop van o.a. verbrandings toestellen alleen door erkende Meisters toe te staan. Een groothandel moet als zodanig erkend zijn en kan niet aan particulieren verkopen zonder grote dwangsom. Als de Meester Schoorsteenveger, die jaarlijks de installaties gecontroleerd, een nieuwe ketel geconstateerd zonder melding of ingebruikstellings rapport, gaat de brandstof toevoer dicht. Of het hout, olie of gas is, om het even. Eerst moet de verbrandingsinstallatie voldoen aan de gestelde normen. Eén van die normen is dat de installatie is aangelegd onder supervisie van een Meister.
  De schoorsteenmeester controleerd het hele huis en keurt zelfs jaarlijks de brandmelder en blusmogelijkheden.
  Duitsland ligt niet ver weg en is ook lid van Europa.

  • John schreef:

   Juist dat is nou pressies wat ik bedoel, waarom zou het in Duitsland al sinds jaar en dag werken en zou het in ons land niet kunnen?

   Zal het u sterker vertellen hangt men in Duitsland een cv ketel en deze is niet door de erkende meister aangesloten krijgt men simpelweg geen gas en is de schoorsteenverger bevoegd de installatie af te sluiten.

   Geen meetrapport bij de ketel geen gas, sterker nog heeft men een storing aan de cv ketel waar de fabrikant bij moet komen komen deze NIET tenzij deze melding gedaan word door een ERKENDE MEISTER.

   En wat is er nou meer waard als een mensenleven? volgens mij niet de vrij verkoop van cv ketels en andere verbrandingsgas toestellen.
   Maar zolang de vrijverkoop boven mensenlevens gaat dient men toch een nieuwe wekker aan te schaffen want er komt een tijd dat deze heren dus niet meer wakker worden!

   • Eddy Buiting schreef:

    Helder. Door de liberale houding van de overheid zijn we idd ver weggedreven van deze werkwijze, waarbij de 2019-erkenning een eerste stap retour is. Overigens is in onderzoeken aangetoond dat deze werkwijze relatief niet minder incidenten oplevert, ook opmerkelijk. Ik ben zelf altijd wel gecharmeerd van het Engelse Gas Safe Register, nog iets eigentijdser dan het Duitse model, en in gemeten incidenten succesvoller. https://www.gassaferegister.co.uk/
    Wat de Onderzoeksraad (helaas) heeft vastgesteld is dat alle opleidingen/papieren/erkenningen etc óók geen waarborg is gebleken, dus daar is geconditioneerde verkoop niet direct een aantoonbare oplossing (maar wel een factor!)

 15. P. Breet schreef:

  Eddy,
  Ik vraag mij af welk onderzoek, dat onderzoek van de TU-delft kan niet goed zijn. Zelf heb ik omstreeks die tijd, in Westfalen navraag gedaan bij de Meistershaft van verwarmingsinstallateurs en schoorsteenvegers, over de eventuele CO² ongelukken in Duitsland. Het bleek net als in Nederland ook daar is geen registratie van die ongevallen. Het Engelse Safe-Register kan misschien iets eigentijdser zijn. Dat is logies, nog geen 20 jaar geleden was er in de Engelse steden niet te leven door de rook uit de kolenkachels, met de reeksen CO² gevallen. Zij hebben de jongste ombouw naar gas maar de Duitse Gilde kultuur is beter geworteld, zeker de inspectie.
  Het is alleen jammer dat de Nederlander het wiel steeds weer opnieuw wil uitvinden.

 16. Derk schreef:

  Krijgt de cv ketel op zijn sterfdag in ieder geval nog een gecertificeerde monteur op bezoek….

 17. Rob Draak schreef:

  Overheid wil van het gas af!
  De overheid wil van het gas af, en ons over laten schakelen op alternatieven.
  Daar helpt zo’n drempel gecertificeerde monteur natuurlijk bij!

 18. Frans schreef:

  Als je alleen je keteltje bij de erkende installateur kan kopen weet ik al wat er met de prijzen bij deze koppelverkoop gaat gebeuren.

  Ik zou liever zien dat er een overheidsinspecteur verplicht langs komt na iedere installatie en een rapport afgeeft voor de verzekering en hypotheekverstrekker. Dan hoeven ook niet alle monteurs een dure cursus te gaan volgen.

  Als ik de regels goed begrijp dan mag iedereen na 2018 nog steeds een ketel kopen en ophangen en aan het water én gas aansluiten, alleen de RGA moet door een erkende monteur aangebracht worden plus het afstellen/onderhoud van de ketel.

  P.S. Ik heb een 2e hands ketel op internet gekocht en samen met een bevriende klusser opgehangen en aangesloten plus de RGA vernieuwd en gebeugeld. Daarna is mijn vaste erkende monteur langsgekomen en die heeft de boel gekeurd en onderhoud gepleegd/afgesteld.
  Als niet alle buizen op maat gebogen moesten worden was het klusje in een half uur geklaard geweest.

 19. John schreef:

  Kijk en hier sla je de plank ook weer finaal mis, maar goed is jou leven jij beslist.
  Ik lees een 2de hands ketel, hoe erg kan het zijn.
  Zelf opgehangen en aangesloten. en nee je begrijpt de regels niet goed!
  Heb je de gasleiding voor aanvang werkzaamheden afgeperst, en na gereedkomen van de werkzaamheden nogmaals? Gok nee.

  Mijn vaste erkende monteur? Dus een beun niet via het bedrijf. Neemt die monteur ook de verantwoordelijkheid op zich mocht het fout gaan? En waar klop je dan aan? bij wie? Bij de monteur die het ontkent dat ie geweest is jou woord tegen het zijne.

  En ja dan word de prijs wat duurder een mensenleven kost meer dacht ik zo maar dat is reeds eerder vermeld in deze discussie.

  John

  • Frans schreef:

   [ Ik lees een 2e hands ketel, hoe erg kan het zijn. ]
   Wow, dus jij adviseert al jouw klanten een 2 jaar oude ketel te vervangen, want levensgevaarlijk, ook als die ketel net onderhoud door jou heeft genoten?
   Jij zult nooit een 2e hands auto kopen?

   [ nee je begrijpt de regels niet goed! ]
   Leg eens uit wat ik niet goed begrijp.

   [ Heb je de gasleiding … ]
   De 40 cm gesoldeerde gasleiding die verlegd moest worden is met zeepsop uitvoerig op alle lassen en die ene knelfitting bij de ketel op lekken gecontroleerd.

   [ Mijn vaste erkende monteur? Dus een beun niet via het bedrijf. ]
   Die man is mede-eigenaar van zijn erkend bedrijf en onderhoudt al 15 mijn ketel(s), waar heb je het over?

 20. John schreef:

  Dan moet je duidelijk schrijven wat je door wie laat doen!
  En waar staat dat je ketel 2 jaar oud is? Niet in je tekst!
  En als jouw man erkend is weet hij ook dat de gasleiding bij ketel vervanging 2 x afgeperst dient te worden al is het maar 10 cm wat je moet verleggen.

  John

 21. Bennie schreef:

  Er waren eens bedrijven die cv ketels plaatsten.

  Erkenning is een heel goede zaak maar waarom zijn er zoveel mensen die de handige buur een nieuwe ketel laten hangen?
  Kijk eens in de spiegel , voor dat bedrijven als warmteservice ( ook een installatie bedrijf van oorsprong ) met normale prijzen ging verkopen namen velen van u de bruto prijslijst maar al te graag mee naar de klant.
  Dat alle materialen, kosten en uren betaald moeten worden snapt elke klant maar waarom ook nog ff een paar honderd euro pakken op het keteltje voor het dozen schuiven?
  Daarmee is het zelf in de hand gewerkt, een klant betaald graag voor vakmanschap en faire prijzen.
  Dus nu niet meer janken, zelf schuld!

 22. […] gasgestookte installaties zou per 1 januari 2019 van kracht worden. Uneto-VNI sprak vorige maand al haar zorgen uit over de deadline. De wettelijke regeling komt voort uit het veelbesproken koolmonoxide-rapport van […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.