fbpx
Nieuws

Wiebes onderzoekt einde aan cv-ketel

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft de Tweede Kamer toegezegd te onderzoeken hoe de cv-ketel kan worden afgeschaft. Niet op staande voet, maar er moet gewerkt worden aan een ‘geleidelijke uitfasering’. Dat meldt De Volkskrant.

Het eventueel verdwijnen van de cv-ketel is een onderdeel van de energietransitie, waar Wiebes verantwoordelijk voor is. Het einddoel hiervan komt uit het mondiale klimaatakkoord van Parijs. Nederland moet in 2050 vrijwel volledig zijn overgeschakeld op duurzame energie. Daarbij moeten de uitstoot van broeikasgassen nihil zijn.

Transitie kost geld

Bij het debat over zijn begroting zei Wiebes dat de energietransitie geld gaat kosten. Zo expliciet was een minister uit dit kabinet nog niet. Wiebes schat in dat het ongeveer 1 tot 3 procent van het bruto binnenlands product kost om dit einddoel te halen.

Dat zou neerkomen op 7 tot 21 miljard euro per jaar. “Dat is de economische groei van dit jaar”, zei Wiebes. “Die reserveren we de komende dertig jaar voor het transitiedoel.” Het kan erger, hield Wiebes de Kamer voor: minder efficiënt. “Als we het met onze ogen dicht en onnozel doen, dan hebben we het over veel meer dan 1 tot 3 procent.”

3 reacties op “Wiebes onderzoekt einde aan cv-ketel

  1. jos schreef:

    Wil dhr Wiebes z,n doelstelling bereiken , zal hij aan tafel moeten met alle energiemaatschappijen.Ik denk persoonlijk dat je als kabinet geld moet gaan reserveren van de totale belastinginkomsten om alle huizen in Nederland duurzaam te maken en de energiemaatschappijen moeten dan voor plaatsing en onderhoud zorgen omdat ze straks minder energie gaan leveren .Je kunt niet de Nederlanders continue allerlei vormen van belasting laten betalen en ook nog eens zelf kosten van verduurzamen woonhuis voor eigen rekening laten nemen , althans de meeste gezinnen meer dan 50 % kunnen verduurzamen van hun woonhuis zelf niet betalen .Het kabinet wil nu de energiebelastingen dermate gaan verhogen dat straks juist de
    gezinnen met lage inkomen richting 20% van hun maandelijkse inkomen alleen al aan energiekosten kwijt zijn .Je wordt dan als gezin onder druk gezet om je zelf dik in de schulden te steken om je huis te verduurzamen .Van de subsidies profiteren op dit moment juist de hogere inkomens die wel verduurzamen van woonhuis kunnen betalen . Verduurzamen van Nederland moet je nationaal aanpakken , door b.v. groot -inkoop voordeel acties van energiebedrijven in samenwerking met de overheid , die een groot gedeelte meebetalen ,zodat alle woningen voor 2050 betaalbaar voorzien zijn van energie .

  2. P. Breet schreef:

    Het nieuwe Kabinet was nog niet beëdigt of er werd verteld dat de energieprijs met enige tientallen euro’s per jaar verhoogt gaan worden. Niet alle minder draagkrachtigen zijn makke schapen. Het eerste juridische gevecht door de houtkachels is reeds een feit in ons dorp. De oudere huizen hebben bij ons nog steeds een schoorsteen, waardoor de nul op de gasmeter eerder in zicht lijkt en de CO² reductie toch verlaagd wordt.
    De energietransmissie( overgang naar andere brandstof) kan naar twee kanten, daar waar vandaan we kwamen of naar het kapitaal eisende toekomst.
    Laten we nu eerst zorgen dat de woningen véél minder energie vragen om comfortabel te wonen en dan de installatie aanpassen. Misschien is de CV dan achterhhaald.

  3. Tom schreef:

    Beste mensen,
    Denken jullie nou echt dat de cv ketel snel gaat verdwijnen, lijkt me niet !
    Er is gewoonweg een nieuwe vorm van belasting innen uitgevonden, en heet milieubelasting, het groningsegas is wel binnenkort over lijkt mij, met alle verzakkingen en aardbevingen !
    En wat is nou makkelijker de consument een nieuwe vorm van verwarmen verkopen, of maken we gebruik van een altenatief gas welke geen uitstoot van CO2 hebben na verbranding, ik weet er al 2 waterstof en amoniakgas !
    Weg CO2 en probleem opgelost !!!!
    Geen dure en toch nog vervuilende centrales om elektra op te wekken, want als iedereen over moet van gas naar elektra hoeveel centrales heb je dan wel niet nodig ?
    En met hoeveel huishoudens hebben wij wel niet in Nederland, gaan wij deze allemaal een compensatie geven, omdat de kosten hoog zijn om even een andere vorm van warmteopwekken in huizen te maken !
    Trouwens, Wiebus bakte er niets van bij de belasting, laat staan in het milieu!
    Gaat naar mijn idee nog niet snel gebeuren !
    Tom Donker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.