fbpx
Nieuws

VSK Awards: dit zijn de winnaars

Itho Daalderop, Zehnder, Mascot, Ambrava en Nathan zijn de winnaars van de VSK Awards. De installatieprijzen werden in vier categorieën uitgereikt op de openingsdag van de VSK. Het publiek koos voor de LWDV-warmtepomp van Alpha Innotec-importeur Nathan.

Zehnder greep met Wattz-In de prijs in de categorie Energie(r)evolutie & -transitie. Samen met warmtepompleverancier Alklima en de regeltechniek van ABB ontwikkelde het bedrijf een plug-and-play module voor verduurzaming van de woningbouw. Wattz-In is een kant-en-klare, NOM-ready, verwarmings-, ventilatie- en tapwatermodule die op een intelligente manier verschillende functies integreert in een voetmaat van 60 x 60 cm, die  turn-key inclusief leidingen en kanalen kan worden aangesloten. Volgens de jury is goed nagedacht over het concept: de elementen zijn goed op elkaar afgestemd, voorkomen dat een dergelijke installatie ‘standaard’ overgedimensioneerd wordt, en heeft bovendien een eigen monitoringsysteem.  “Een sterk voorbeeld van de rol van prefab modules in de verduurzaming van de woningbouw.” De ventilatie-wtw DucoBox Energy en LWDV-warmtepomp van Alpha Innotec-importeur Nathan waren ook genomineerd. Klik hier voor video’s van alle genomineerden.

Cassette met gaatjes

In de categorie Gezond en Comfort won Samsung-importeur Ambrava de VSK Award met de Samsung Wind Free cassette. Dit binnendeel zorgt door de microgaatjes voor een gelijkmatige koeling die tochtvrij is. Volgens de jury tackelt het bedrijf hiermee een belangrijke comfortklacht bij binnendelen. De hierbij horende warmtepomp heeft een nieuwe 8-polige compressor, die ook nog eens minder geluid produceert. Samsung was ook in 2016 al winnaar met een cassette. De stille buiten-unit van Viessmann’s Vitocal 200 S-warmtepomp en de Schell Xeris E-thermostaat grepen naast de prijzen. Bekijk hier video’s van de genomineerden.

Regeltechniek stuurt op prestatie

In de categorie Digitaal en Slim greep Itho Daalderop de Award met regel/monitoringsplatform Spider. De doorontwikkelde regelaar voor verwarming, koeling, ventilatie, tapwater en veiligheid laat volgens de jury zien hoe met slimme besturing het beste uit installatietechniek te halen is, waarbij bovendien op prestatie gestuurd kan worden. Een volgende fase in regeltechniek, waarbij zowel gebruiker, corporatie en installateur zijn eigen platform heeft. Itho Daalderop was in deze categorie twee keer genomineerd. De Green Energy Smart Boiler greep net als het Hygiëne+ gebruikerstation van Viega naast de hoofdprijs. Bekijk hier video’s van de genomineerden.

Werkkleding wint

In de categorie Installateurszaken won de werkkleding van Mascot. Het belang van goede werkkleding is volgens juryvoorzitter Dennis van der Geest een onderschat fenomeen. Mascot heeft met de Advanced-collectie werkkleding beschikbaar die waterafstotend, slijtvast maar bovenal comfortabel en stijlvol is. “Hier word je als monteur blij van”, aldus de jury. “Zeker in een markt waarin het niet enkel meer draait om productiviteit, maar ook om gezondheid en werkplezier.” De kleding is gemaakt van een nieuw materiaal dat 4-way stretch heeft. Hierdoor zit het prettiger dan conventionele werkkleding. Andere genomineerden in deze categorie waren het ventilatieventiel ComfoValve Luna van Zehnder en het perssysteem Smartpress van Viega. Bekijk hier video’s van de genomineerden.

Het publiek mocht ook stemmen bij de inschrijving voor de beurs. Zij kozen voor de LWDV-warmtepomp van Alpha Innotec importeur Nathan. Deze warmtepomp komt met natuurlijk koudemiddel in het hogere temperatuurbereik, waardoor hij als verwarminginstallatie 1:1 de cv-ketel zou kunnen vervangen. De meeste warmtepompen moeten stevig elektrisch bijstoken om dergelijke temperaturen te halen.

Extra jurywaardering

Geen nominatie of award, maar wel een jurywaardering voor het vitaliteitsprogramma van Zehnder, één van de inzendingen voor de Awards. De jury vindt de inzet van de fabrikant om eindgebruikers, installateurs en adviseurs bewust te maken van een gezond binnenklimaat een mooi voorbeeld van hoe een commerciële partij met goede informatie de totale markt vooruit kan helpen. Zehnder heeft in het programma onder meer een opleidingsaanbod voor installateurs ondergebracht.

Jurysamenstelling

De jury van de VSK Awards bestaat uit juryvoorzitter Dennis van der Geest (ex-judoka, en OTIB-ambassadeur), installateur Martijn Verspeek, Installatie.nl-hoofdredacteur Eddy Buiting, adviseur Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs), innovatie-expert Theo Ockhuijzen, Claudia Bouwens (Neprom, Lenteakkoord) en Patrick Schilte (Jaarbeurs/VSK organisatie). Installatie.nl heeft de VSK Awards geadopteerd.

Hoe verliepen eerdere edities van de awards? Klik daarvoor hier.

1 reactie op “VSK Awards: dit zijn de winnaars

  1. […] Harm Valk zit al jaren in de jury van de VSK awards. Op 6 februari was de bekendmaking van de winnaars. Lees hier wie er in welke categorie gewonnen heeft. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.