
Het kabinet moet woningaanpassingen fiscaal stimuleren. Dat vindt brancheorganisatie Uneto-VNI.
Door woningaanpassingen zouden de komende jaren tienduizenden woningen levensloopbestendig worden gemaakt. Daarmee kan de overheid volgens de installateurskoepel de zorgkosten fors terugdringen en duizenden nieuwe banen creëren in de technische installatiebranche. Volgens Uneto-VNI is de techniek beschikbaar, maar liggen de belemmeringen op het vlak van financiering en regelgeving. Door woningaanpassing voor woningbezitters en verhuurders fiscaal aantrekkelijk te maken zouden investeringen gestimuleerd kunnen worden. Voorzitter Titia Siertsema noemt het een gemiste kans dat in de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) geen woord te vinden is over woningaanpassingen, zorgtechnologie of domotica (slimme huisautomatisering). “Wij hebben becijferd dat technische verbeteringen aan een woning binnen enkele maanden al zijn terugverdiend.”
Bezoek minister Blok
In Woerden heeft het opleidingsfonds voor de technische installatiebranche (OTIB) een aantal modelzorgwoningen specifiek ingericht voor mensen met dementie, een visuele beperking, beperkte mobiliteit en de longziekte COPD. Gisteren bracht minister Blok van Wonen en Rijksdienst op uitnodiging van Uneto-VNI een werkbezoek aan de modelzorgwoningen.
Het verzoek van Uneto/VNI om woningaanpassingen te stimuleren onderschrijf ik.
In Duitsland kan men tegen hele lage rentes en gegarandeerd door de Duitse overheid tot een bedrag van € 50.000 lenen om aanpassingen te doen waardoor men langer thuis kan blijven wonen.
In de komende 10 jaar moeten er 800.000 woningen, sociale en private, worden aangepast. Van een heel eenvoudige aanpassing tot een ingrijpende.
Een simpele regeling, vergelijkbaar met dubbel glas/isolatiesubsidie van bv max 500 euro is voor een particulier al een stimulans. Gewoon regelen via de gemeentelijke WMO; aan alle kanten morrelen aan thuiszorg etc, maar zorgen voor goede omstandigheden ho maar.