fbpx
Nieuws

Woonhuisinstallatie op vierkante meter

Alle installatiecomponenten van een nieuwbouwwoning op een ruime vierkante meter (0,9 x 1,3 x 2,55 m), en opgeborgen in een ruimte die niet te onderscheiden is van een garderobekast. De installatiekast E-Combi Box mikt op nieuwbouwwoningen die energieneutraal moeten worden, en hierbij gebruik kunnen maken van geprefabriceerde techniek.

Alles in de kast

De installatiekast die ECB Systems liet zien op de vakbeurs Energie bevat alle techniek die nodig is voor een moderne nieuwbouwwoning: warmtepomp-binnendeel, zonneboiler, verdelers voor vloerverwarming, omvormer voor pv-panelen, domotica-systeem maar ook router, groepenkast, watermeter én ventilatie-unit met warmteterugwinning. Het meubel van houtfineer krijgt een centrale plek in het hart van een woning. De ventilatie-unit krijgt een plek bovenin de kast, zodat de kanalen via het plafond kunnen worden weggeleid. Met een goede vierkante meter neemt de kast een stuk minder ruimte in, dan de gemiddelde duurzame installatie.

Kostenbesparing door prefab

De onderlinge aansluitingen zijn al prefab gerealiseerd, waardoor de feitelijke installatie van de woonhuisinstallatie binnen één dag gerealiseerd kan worden, beloven de makers. Het terugbrengen van het aantal montage-uren op de bouwplaats maakt het mogelijk dat de realisatie van een nieuwbouwwoning strakker gepland kan worden, en dus goedkoper kan worden. In feite moeten enkel de buitenunit/bodembron, zonnepanelen/collectoren, de elektra, ventilatiekanalen en de leidingen naar de vloerverwarming worden aangesloten op de kast.

Op afstand monitoren

ECB Systems uit Gemert maakt onderdeel uit van R&R Systems, producent en leverancier van duurzame energiesystemen. Het bedrijf levert veel warmtepompen voor woningbouw, utiliteit en landbouw. De box wordt vermarkt inclusief installatie, afstellen/inregelen, het in gebruik nemen van de apparatuur én onderhoud en service. Dankzij de domotica-toepassing kan de installatie op afstand gemonitord en bijgesteld worden. Hiervoor is software van Omnilan toegepast, een open modulair platform. De kast wordt onder meer toegepast in het Nijmeegse ZeroPlus-concept. Hiervoor verzorgt installateur Verhees & Van Dijk uit Deurne de montage.

Meer voorbeelden van modules

MorgenWonen01Het principe van de installatiemodule als deze is niet nieuw. Zo hebben de conceptuele woningen binnen de Stroomversnelling, Volker Wessels’ concept Morgen Wonen, zogeheten energiemodules, echter van grotere omvang. Ook heeft Nathan kant en klare aanbouw voor achter of voor een woning waarin alle installaties zijn weggewerkt. Deze module is vooral voor renovatieprojecten een optie om de meer lijvige duurzame installatietechniek een plek te geven buiten de woning.

4 reacties op “Woonhuisinstallatie op vierkante meter

  1. Rougoor schreef:

    Heb je keus iniet merken componenten of ligt alles vast

  2. Michel schreef:

    Dit is de droom van elke service en storingsmonteur.
    Trainen tijdens het werk om in het weekend als slangenmens in het circus bij te verdienen.

  3. […] van de installatiemodule als deze is niet nieuw. Zo berichtte Installatie.nl recent over de E-Combi Box van ECB Systems dat eveneens mikt op nieuwbouwwoningen die energieneutraal moeten worden. De benodigde techniek […]

  4. […] units voor NOM-woningen zijn niet nieuw. Andere voorbeelden zijn de E-Combi Box, de NOM Unit XS en de Energy […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.