fbpx
Nieuws

Een coalitie van 34 partijen in de woonsector heeft plannen gepresenteerd die de ergste woningnood in de komende tien jaar moeten lenigen én de bestaande woningvoorraad een stuk duurzamer moeten maken.

Deze Actieagenda Wonen, download onderaan dit artikel, is bedoeld als input voor een nieuw kabinet na de verkiezingen in maart.

De plannen zijn een concrete uitwerking van De Bouwagenda, die in 2017 werd vastgesteld. De ambities van toen staan nu nog overeind: verduurzaming van 100.000 bestaande woningen per jaar de bouw van 100.000 energieneutrale nieuwbouwwoningen per jaar – met als startpunt het jaar 2021. De nieuwbouw brengt het woningtekort terug van 4 procent nu naar 2 procent in 2030.

Miljarden nodig

De partijen in de Actieagenda Wonen, waaronder Bouwend Nederland, Techniek Nederland en FME, denken dat er voor de verwerkelijking van de plannen jaarlijks 2,3 miljard euro vanuit het Rijk nodig is, evenals de afschaffing van de verhuurdersheffing voor woningcorporaties. Ook stellen de partijen onder meer twee revolverende fondsen voor: een Rijksontwikkelfonds en een Koopstartfonds. Een revolverend fonds raakt niet uitgeput, want wordt telkens aangevuld door terugbetalingen.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: “We willen jaarlijks 100.000 nieuwbouwwoningen voorzien van een duurzame energievoorziening. Zo krijgen veel Nederlanders een huis dat duurzaam én comfortabel is.” Bestaande woningen worden goed geïsoleerd tot een niveau dat geschikt is voor aansluiting op een alternatieve warmtebron (aardgasvrij-klaar).

Hybride oplossingen

Woningen waarvoor een aardgasvrij alternatief voorlopig nog niet beschikbaar is, krijgen een hybride oplossing. Terpstra: “In veel gevallen is aardgasvrij nog niet mogelijk. Daar kiezen we voor een tussenstap met hybride warmtepompen. Zo halveren we het aardgasverbruik. Op een later moment worden de woningen dan alsnog aardgasvrij gemaakt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.