Ga naar hoofdinhoud

Zelf bouwen, maar wel met installateur

Elke woning in Olst heeft zijn eigen systeem met zonnepanelen.

Aan de rand van het Overijsselse dorp Olst ligt een bijzondere ecologische wijk met zelfvoorzienende huizen. De woningen zijn gebouwd van autobanden met zand en van strobalen.

Het dak leunt op een houtskeletbouwconstructie. De huizen hebben een extra hoge gevel aan de zuidzijde die grotendeels van glas is om de zon optimaal te vangen. De muren zijn afgewerkt met leem. Ongewone materialen die zorgen voor thermische isolatie en die temperatuurpieken afvlakken. De dikke lemen wanden, de grote glasvlakken op het zuiden en het zware vloerpakket fungeren als warmte-accumulerende oppervlakken.

“Het basisidee leunt op het principe van het Amerikaanse Earthship. Doel is om lokaal aanwezige restmaterialen en grondstoffen in te zetten en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in energie, watervoorziening en -zuivering. Het is allemaal low-tech, maar aardehuizen zijn geen passiefwoningen”, vertelt bewoner Ferdi Hummelink. Hij zit in de werkkring techniek van de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland.

Lees hier het artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Intergas start met terugname cv-ketels

Bosch komt met warmtepompboiler

‘Mobiliteit raakt installatievak steeds meer’

Offertetool voor ventilatiesystemen

Warmtepomp-regeling in cv-ketel

Premium

Controle op energielabel verscherpt