Ga naar hoofdinhoud

,

Zes werkende warmtepompen in één pand

Als installateur wil je natuurlijk laten zien wat je kunt. Het eigen bedrijfspand is dan vaak ook een levende showroom. Bij DTG in Tiel maken ze het wel erg bont: hier staan zes warmtepompsystemen werkend opgesteld. De bronnen zijn buitenlucht, en een verticale en horizontale wisselaar in de bodem.

Het nieuwe pand van de Duurzame Transitie Groep, een koepel van bedrijven voor advies, ontwerp, installatie en onderhoud van klimaatsystemen bestaat uit een kantoor en bedrijfshal van twee verdiepingen, met een totaaloppervlak van 1450 m2. Het pand herbergt een bodemlus met een Vaillant Flexotherm, een tweede lus met de bodemgebonden WPU van de Itho Daalderop, een monoblock lucht/water op kantoor, een split solo opstelling in een deel van de werkruimtes van de bedrijfshal en een toweropstelling op lucht/water in een ander deel van het pand. Verder ook nog vier draaiende aircosystemen die ook kunnen verwarmen. De meeste binnendelen zijn opgesteld in de showroom van het pand. Zie de openingsfoto bij dit artikel.

Horizontale bron

Met de techniek, maar vooral ook met de massa van het gebouw kan DTG op een uiterst duurzame manier verwarmen en koelen. Eén bodemgebonden systeem kan straks ook nog een overstappen op een horizontaal gelegde bron, op 1 meter onder het pand. “Die heb ik er ook maar vast ingelegd”, zegt directeur Wim Vervoorn in vakblad Installatie.

Levende showroom

Het pand moet een levende showroom van de mogelijkheden van de warmtepomp zijn. En dan heeft het ook nog een Rehau Awaduct lucht/aardwarmte-wisselaar liggen die voorgekoelde (zomer) of voorverwarmde (winter) lucht vrijuit in de hal binnenbrengt: de aanvoer van de vraaggestuurde ventilatie in het pand, die maximaal 600 kuub kan verzetten.

700 warmtepompen met 19 mensen Vanuit dit pand engineert en plaatst DTG met haar montageteams ruim 700 warmtepompen per jaar. Dat is best veel voor een bedrijf waar slechts 19 mensen werken. Hiervoor heeft DTG een werkwijze gecreëerd die volledig is gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Op basis van ingegeven data bepaalt de software de juiste warmtepompconfiguratie en specificaties. Hoe DTG haar eigen software heeft ontwikkeld lees je hier.

2 reacties op “Zes werkende warmtepompen in één pand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Ventilatiesysteem in kast op de galerij

De voordelen van Mezutec waterontharders

Installatie van een overkapping met zonnepanelen als dak

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Steeds minder verpakkingen

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan