fbpx
Nieuws

Het Medisch Centrum Leeuwarden krijgt als eerste ziekenhuis in Nederland warmte uit de diepe ondergrond.

Begin volgend jaar gaat de boor de grond in. Het project wordt uitgevoerd door het consortium Warmte van Leeuwarden, dat bestaat uit Ennatuurlijk, Bouwgroep Dijkstra Draisma, EBN en Shell.

Het gaat om een doublet (een productieput en een injectieput) van ruim 2,5 kilometer diep van waaruit water met een temperatuur van meer dan 90 graden omhoog gepompt wordt. Welk bedrijf de boring gaat uitvoeren is nog niet bekend.

Van aardgas naar aardwarmte

Bij een geslaagde test kan vervolgens de aanleg en aansluiting op het warmtenet van Ennatuurlijk plaatsvinden. Het ziekenhuis zal in 2022 gefaseerd overschakelen van aardgas op aardwarmte.

Het Medisch Centrum Leeuwarden hoort bij een groep grote afnemers in Leeuwarden die als eerste zullen overschakelen naar geothermie. Andere leden van deze Kopgroep van Leeuwarden zijn Achmea, M7 Real Estate en ING. Deze koplopers zijn belangrijk voor het slagen van het project, omdat zij samen garant staan voor een flinke energie-afname.

Netten aan elkaar knopen

Er liggen op dit moment al twee warmtenetten in Leeuwarden, een in het zuiden van de stad en een in het noorden. De bedoeling is dat deze twee netten aan elkaar geknoopt worden en dan stapsgewijs verder verduurzaamd. De geothermiebron is onderdeel van die verduurzamingsplannen.

Op 25 september tekenden wethouder Bert Wassink en Ernst Japikse, directeur van Ennatuurlijk de overeenkomst een nieuw warmtenetwerk in Leeuwarden.

Bouwgroep Dijkstra Draisma is al sinds 2013 aan het zoeken naar geschikte locaties in en rond Leeuwarden voor geothermie. In 2015 kreeg het bedrijf een opsporingsvergunning.

Eind 2018 bleek na uitgebreide geologische studies de potentie van de ondergrond aan de zuidkant van Leeuwarden beter dan de oorspronkelijk gedachte locatie aan de westkant van Leeuwarden (nabij het WTC) en is de locatie aan de zuidkant van Leeuwarden nu de beoogde plaats voor de aardwarmtecentrale.

Uiteindelijk moet ongeveer de helft van heel Leeuwarden verwarmd worden door geothermie. Wethouder Bert Wassink: “Om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, zijn er meerdere vormen van duurzame energie nodig. Het aanleggen van dit warmtenet en het boren naar aardwarmte sluiten daarbij aan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.