
Met een nieuw systeem, de Gouden Poort, willen samenwerkende technieksectoren het enorme tekort aan technici te lijf. Met het plan moeten structureel 25.000 vacatures per jaar worden ingevuld. De sector zelf gaat hier jaarlijks 50 miljoen euro aan besteden, een bedrag dat door de overheid verdubbeld moet worden.
Door het tekort aan technici dreigt de uitvoering van onder meer de energietransitie en de bouwopgave vast te lopen, stellen de technieksectoren. Alleen al in de installatiebranche zijn op dit moment meer dan 20.000 vacatures.
Het complete plan zie je onderaan dit artikel in pdf. Verderop ook een video

Starters, zij-instromers en nieuwkomers
Daarom lanceren vijf technische sectoren, waaronder Techniek en Bouwend Nederland in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland een aanvalsplan. Hiermee moeten starters, zij-instromers, nieuwkomers maar ook ervaren vakmensen binnen de techniek- en energiesector komen én blijven. Wanneer de regering het plan omarmt, zal het komende zomer van start kunnen gaan.
Het Aanvalsplan Techniek is gebaseerd op drie belangrijke uitgangspunten: meer mensen laten kiezen en behouden voor de techniek, hogere productiviteit door robotisering en digitalisering van de industrie en talent van buiten (status-houders en vakkrachten van buiten de Europese Unie).
Meer mensen laten kiezen en behouden voor de techniek
Met een nieuwe aanpak moeten op termijn structureel 25.000 vacatures per jaar worden ingevuld. Hiervoor zetten de branches onder meer de Gouden Poort op. Deze structuur komt naast de al bestaande onderwijsstructuur in Nederland.
De Gouden Poort moet uitgroeien tot dé centrale plek voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een overstap naar een (andere) technische sector overwegen of zich verder willen bekwamen. De Gouden Poort verzorgt verder onder meer (zij-)instroomtrajecten, begeleiding en plaatsing op basis van vaardigheden. Van daaruit krijgt iedereen die voor een baan in de betrokken sectoren kiest onder andere een 10-jarige werk- en ontwikkelgarantie aangeboden.
Video: “werkgevers nemen verantwoordelijkheid” tekst gaat verder onder video
Hybride docenten
Om de bestaande tekorten aan techniekdocenten te verminderen, stelt het bedrijfsleven verder 1.000 extra (hybride) docenten beschikbaar en moeten er Techniekcentra voor hybride beroepsopleidingen in het hele land komen, naast de al bestaande opleidingen. Het doel is om binnen 5 jaar in elke regio een hybride hub te realiseren waarin publieke en private partijen (lees: bedrijfsleven) samenwerken.
Wat zijn hybride docenten? Dat lees je hier in voorbeelden uit de installatiesector.
Hogere productiviteit in de techniek
Met een productiviteitsoffensief willen de branches zorgen voor meer robotisering en digitalisering van de industrie (smart industry), meer prefab en standaardisering en meer programmatische en seriematige overheidsaanbestedingen. De ambitie is deze transformaties substantieel te versnellen. Hierdoor zijn naar verwachting 25.000 technici per jaar minder nodig.
Talent van buiten
De ambitie van de samenwerkende branches is om meer statushouders aan de slag te helpen en meer talent van buiten (tijdelijk) aan te trekken. Een gerichte vakkrachten-regeling moet hierbij helpen. Met het aantrekken van dit talent kunnen naar schatting structureel zo’n 10.000 vacatures per jaar worden ingevuld.
‘Baanbrekend plan‘
Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: ‘Dit is écht een baanbrekend plan. Als technische branches slaan we de handen ineen om de tekorten terug te dringen. Dankzij dit aanvalsplan kunnen we veel mensen een prachtig carrièreperspectief bieden. Bovendien helpen we ons land vooruit om een aantal grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen, zoals de energietransitie. Wij roepen het kabinet op om samen met ons snel aan de slag te gaan. De urgentie is nog nooit zo groot geweest.’
1 miljard euro
Het Aanvalsplan Techniek is gepresenteerd aan de regering. Het plan is een samenwerking van Techniek Nederland, Koninklijke Metaalunie, werkgeversvereniging WENB (energiesector), Bouwend Nederland en FME (technische industrie). Het plan wordt ondersteund door VNO/NCW en MKB Nederland. De sectoren zelf willen de komende 10 jaar 50 miljoen euro per jaar investeren, en vragen de overheid om hetzelfde te doen. Dit betekent dat er de komende 10 jaar 1 miljard euro moet worden geïnvesteerd.
Vast verzonnen door heten in mooie pakken en die achter een bureau tot 67 kunnen werken.
Het is heel simpel, maak het onderwijs aantrekkelijk, vakken pakketten, snel werken en leren en noem de onderwijsvormen nu niet meer “lager” onderwijs.
Dan als jongeren werken, pak de secundaire arbeidsvoorwaarden aan, stopen na 40 jaar of eerder mogelijk, flexibeler arbeids invulling, leuke extra als projecten slagen en vooral mooi pension en salaris.
De techniek moet concurreren tegen kantoorpanden doe dat dan!!